De Sf. Maria romanii au liber. Ce amenzi risca angajatorii daca isi obliga salariatii sa munceasca

De Sfanta Maria (Adormirea Maicii Domnului), sarbatoare marcata pe 15 august, romanii au liber, potrivit Codului Muncii. Angajatorii sunt obligati, in aceasta zi, sa acorde liber salariatilor, in caz contrar ei riscand amenzi de pana la 10.000 de lei.

Legea prevede, insa, ca exista si salariati care, prin natura meseriei pe care o practica, nu pot beneficia de aceasta zi libera. Printre acestia se numara angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica. In cazul lor, insa, angajatorii sunt obligati prin lege la o zi libera in urmatoarele 30 de zile.

Citeste si: Ce ZILE LIBERE stipulate de CODUL MUNCII au mai ramas in 2014

In situatia in care aceasta zi libera nu se acorda “din motive justificate”, Codul Muncii stabileste ca angajatorii vor oferi un spor la salariul de baza, care nu poate fi mai mic de “100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal”.

Angajatorii care nu ofera nici un fel de compensatii risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. In cazul in care salariatii nu primesc nici un fel de compensatie, acestia isi pot da in judecata angajatorii sau ii pot reclama la Inspectia muncii, iar acestia nu sunt obligati sa vina cu dovezi, potrivit avocatnet.ro.