De Sfanta Parascheva, elevii din Iasi ar putea avea liber

Elevii din Iasi ar putea fi liberi de Sfanta Parascheva, in conditiile in care scolile sau liceele la care acestia invata urmeaza sa solicite acest lucru Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi.

“In masura in care scolile vor solicita zi libera, cu recuperare intensiva si explicita, in vederea participarii la activitati culturale si spirituale, ISJ are toata deschiderea pentru a aproba cererile inregistrate”, au precizat reprezentantii ISJ Iasi.

Sfanta Parascheva este sarbatorita in fiecare an pe 14 octombrie. S-a nascut la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivat, nu departe de Constantinopol, din parinti bogati si binecredinciosi. La varsta de zece ani, auzind in biserica cuvintele: Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie (Marcu 8, 34), raspunde imediat strigatului dumnezeiesc: isi schimba hainele cu imbracamintea unui cersetor.

Decide sa-si paraseasca parintii pentru Hristos, inainte de a implini douazeci de ani. Ajunge la Constantinopol, unde se bucura de invatatura unor calugari cu viata duhovniceasca placuta Domnului. La sfatul acestora, merge la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. De aici a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte. 

Autoritatile din Iasi se asteapta ca in capitala Moldovei sa ajunga mii de credinciosi. Pelerinii se aduna la Iasi din toata tara. Vin cu trenul, cu autocarele sau cu masinile personale. Cei mai avuti isi iau camere la hoteluri si pensiuni, insa cei mai multi aleg sa doarma in masini, in corturi sau direct pe strazi.

Pe 14 octombrie, liturghia va fi oficiata pe o scena amenajata in fata Catedralei de un sobor de preoti in frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Foto: Mondo News