DEAN THOMPSON: Romanii suporta costurile SERVICIILOR DE PROASTA CALITATE

Guvernul trebuie sa asigure stabilitatea mediului investitional, evitand luarea de decizii in graba, pe termen scurt, a declarat, miercuri, DEAN THOMPSON, insarcinatul cu afaceri al SUA, la o conferinta organizata cu prilejul aniversarii a patru ani de la listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti.

“Guvernul trebuie sa asigure stabilitatea mediului investitional, evitand luarea de decizii in graba, pe termen scurt. Anul trecut, Guvernul Romaniei a adoptat un Plan de Actiune pentru imbunatatirea guvernantei economice. Incurajam colaborarea Guvernului cu Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei in vederea implementarii si dezvoltarii Planului de Actiune”, a spus DEAN THOMPSON, la o conferinta de presa organizata cu ocazia ceremoniei oficiale de deschidere a sedintei de tranzactionare, pentru a marca aniversarea a patru ani de la listare a Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti.

Acesta a explicat ca un proces decizional solid ca parte a guvernantei corporative ofera un beneficiu suplimentar, adesea nementionat: protejeaza o companie de pericolul coruptiei.

Citeste si: Ambasada SUA va PREMIA antreprenorii romani de EXCEPTIE

“Stim cu totii: coruptia genereaza esec. Insa ce anume genereaza coruptie? Principalele cauze ale coruptiei sunt existenta unei oportunitati clare, lipsa raspunderii si transparentei si o slaba aplicare a legislatiei. Bunele practici de guvernanta corporativa stabilesc «reguli clare ale jocului» si «mecanisme de control». Prin urmare, actele de coruptie sunt mai greu de ascuns si responsabilizarea se asigura mai usor. Conduse adecvat, companiile unde statul este actionar constituie fundamentul sustinerii eforturilor guvernamentale de a combate coruptia din domeniul economic. Limitand oportunitatile de coruptie, companiile in care statul este actionar nu vor mai greva resursele limitate ale statului”, a afirmat DEAN THOMPSON.

Oficial SUA a spus ca cel mai important lucru este ca o buna guvernanta corporativa si eliminarea oportunitatilor de coruptie vor aduce beneficii actionarilor finali ai companiilor de stat: cetatenii Romaniei.

Citeste si: DEAN THOMPSON, insarcinatul cu afaceri al SUA: Va felicit de ziua MARII UNIRI

“Romanii suporta costurile SERVICIILOR DE PROASTA CALITATE si pe cele ale subventionarii companiilor prost administrate. Facand acest lucru, romanii renunta la alte servicii publice extrem de necesare. Daca aceste costuri nu ar exista, presiunea bugetara ar scadea, iar statul roman si-ar putea dedica resursele imbunatatirii serviciilor publice, in beneficiul tuturor romanilor. Incurajez Guvernul Romaniei sa isi coordoneze eforturile de a lupta impotriva coruptiei cu cele de promovare a bunei guvernante corporative”, a explicat Thompson.

Acesta a mai spus ca Ambasada SUA isi doreste sa continue sa colaboreze cu Guvernul Romaniei, Franklin Templeton si BERD pentru a progresa in aplicarea practicilor de guvernanta corporativa.