Debitul DUNARII va creste cu pana la 5.900 mc/secunda in urmatoarele 24 de ore

Debitul fluviului Dunarea, la intrarea in tara (sectiunea Bazias), va fi in crestere in urmatoarele 24 de ore, pana la 5.900 metri cubi/secunda, cu 600 metri cubi/secunda peste media multianuala a lunii februarie, se arata in prognoza de specialitate, publicata, duminica, de Institutul National de Hidrologie a Apelor (INHGA), informeaza Agerpres.

Conform datelor de specialitate, debitele raurilor vor fi in scadere, iar cresteri nesemnificative se pot inregistra pe unele rauri mici din zonele montane, ca urmare a cedarii apei din stratul de zapada.

Prognoza hidrologica a INHGA releva faptul ca, in urmatoarele ore, pe Dunare, la intrarea in tara pe sectiunea Bazias a fluviului, se va consemna o crestere a debitului apelor, ce va ajunge pana la 5.900 metri cubi/secunda, comparativ cu media multianuala a lunii februarie, stabilita la 5.300 metri cubi/secunda.

Hidrologii mentioneaza ca, in aval de Portile de Fier, debitele vor fi in crestere pe sectorul Gruia — Galati si relativ stationare pe sectorul Isaccea — Tulcea.

In ceea ce priveste debitul raurilor, pana luni dimineata, la ora 7,00, se estimeaza ca acestea vor fi, in general, in scadere, cu exceptia cursurilor inferioare ale Muresului, Vedei si Argesului, unde vor fi in crestere prin propagare.

De asemenea, pe raurile din Banat, cele din Dobrogea si din bazinele hidrografice Buzau, Putna, Rm. Sarat, Trotus, Barlad si Prut, debitele vor fi stationare. Cresteri moderate ale debitelor se pot semnala pe unele rauri mici din zonele de munte, ca urmare a cedarii apei din stratul de zapada.

Formatiunile de gheata se vor mentine fara modificari importante pe raurile din bazinele hidrografice Siret si Prut si in restrangere, respectiv diminuare pe celelalte rauri, iar nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se vor situa sub Cotele de atentie, se precizeaza in prognoza INHGA.

 Sursa foto: panoramio