Decapitarea lui JAMES FOLEY, un ATAC TERORIST impotriva SUA, apreciaza Casa Alba

Decapitarea jurnalistului american James Foley de catre jihadistii din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) reprezinta “un atac terorist” impotriva Statelor Unite, a apreciat vineri Casa Alba, subliniind ca Washingtonul va analiza mai multe optiuni pentru a raspunde “uciderii barbare”.

Decapitarea lui James Foley “reprezinta un atac terorist contra tarii noastre”, a afirmat, intr-o conferinta de presa, Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru securitate nationala.

Intrebat asupra unor eventuale atacuri aeriene americane in Siria, Ben Rhodes nu a exclus aceasta posibilitate, insa a subliniat ca, pana acum, presedintele Barack Obama nu are pe birou vreo “optiune militara” in acest sens.

Citeste si: Papa Francisc a sunat familia jurnalistului american decapitat de jihadisti pentru a-i transmite condoleante

“Vom face ceea ce este necesar pentru a-i proteja pe americani si pentru ca sa se faca justitie dupa uciderea barbara a lui James Foley. Analizam activ ceea ce este necesar pentru a raspunde acestei amenintari si nu vom fi limitati de frontiere”, a continuat el.

De la inceputul bombardamentalor, la 8 august, Statele Unite au efectuat peste 90 de atacuri aeriene in nordul Irakului contra unor pozitii ale SI.

Tot mai multe voci ii cer lui Obama sa se implice mai intens in lupta impotriva acestor jihadisti ultraradicali. Senatorul republican John McCain, care subliniaza ca frontiera dintre Irak si Siria a fost “stearsa” de catre SI, cere ca Statele Unite sa efectueze atacuri aeriene si in teritoriul sirian.

Afla aici detalii despre decapitarea jurnalistului american

Intrebat asupra modalitatii pe care Statele Unite o vor urma pentru a gestiona problemele legate de ostatici, Rhodes a amintit ca Washingtonul se opune platilor de rascumparare, apreciind ca tarile care raspund favorabil unor astfel de cereri gresesc.

“Suntem convinsi ca nu este o politica buna ca guvernele sa sustina plati de rascumparare catre organizatii teroriste (…). Acestea incurajeaza rapirile”, a declarat consilierul lui Obama.

Statele Unite si Marea Britanie refuza de mai mult timp sa ofere bani in schimbul unor ostatici in timp ce alte tari europene, printre care si Franta, neaga oficial ca au recurs la o astfel de practica, realizata, adesea, prin intermediari.

“Am facut tot posibilul pentru a incerca sa ne salvam ostaticii. Din pacate, nu am reusit sa-l salvam pe Foley. Dar vom continua sa incercam pentru toti ostaticii nostri, nu doar in Siria, ci oriunde in lume”, a spus Rhodes.