Deces Kobe Bryant. Cine este vinovat de accidentul în care a murit superstarul și fiica sa

Ancheta accidentului aviatic, produs anul trecut în sudul Californiei, în urma căruia a decedat celebrul baschetbalist american Kobe Bryant și fiica acestuia, Gianna, a ajuns la final. Conform specialiștilor, vinovat de prăbușirea elicopterului în care se aflau Kobe, Gianna și alți pasageri este pilotul aparatului de zbor, Ara Zobayan, informează presa internațională.

Pilotul elicopterului a comis o eroare fatală în momentul în care a ales să zboare prin stratul gros de nori care l-au dezorientat. Declarațiile au fost făcute, marți, de oficialii de securitate aeriană din SUA care au depus mărturie în cadrul audierii care a avut principal scop identificarea cauzelor accidentului în care au decedat Kobe Bryant și una dintre fiicele sale în vârstă 13 ani.

Conform specialiștilor de la NTSB (n.red. Comitetul Naţional pentru Siguranţă în Transporturi), pilotul, decedat și el în tragicul accident, a încălcat flagrant standardele federale care îi cereau să poată vedea unde se îndreaptă, au spus membrii (NTSB).

Pilotul a fost dezorientat spaţial în norii groşi, o afecţiune care li se poate întâmpla piloţilor în condiţii de vizibilitate redusă, atunci când aceştia nu îşi pot da seama unde este solul sau discerne în ce direcţie operează o aeronavă, au mai spus membrii consiliului. Pilotul le-a transmis controlorilor de zbor, cu puțin timp înainte de prăbușire, că elicopterul urcă şi că aproape a trecut de plafonul de nori. Anchetatorii NTSB au spus însă că elicopterul Sikorsky S-76 vira de fapt şi începea să coboare cu o viteză crescândă.

În ciuda experienței sale, pilotul a “perceput greşit” unghiurile în care cobora şi vira, situaţie care poate apărea atunci când piloţii se dezorientează în vizibilitate redusă. Anchetatorii îl consideră, de asemenea, vinovat pe Zobayan pentru că a virat la stânga în loc să urce drept, în timp ce încerca să iasă din vremea rea.

În ziua de 26 ianuarie 2020, Kobe Bryant, Gianna Bryant şi alţi şase pasageri zburau din Orange County la un turneu de baschet pentru tineret la Academia Mamba Sports din Ventura County, când elicopterul a întâlnit ceaţă groasă în San Fernando Valley, la nord de Los Angeles. Ulterior aparatul de zbor s-a prăbuşit pe dealurile din Calabasas.

Sursa foto: facebook