Decizia definitiva in dosarul MONICA RIDZI va fi luata in 16 februarie

Monica Ridzi vorbeste de Cand isi va pierde mandatul de deputat Monica Ridzidin proces si probleme de sanatate, cu o zi inainte de decizia in dosarul de coruptie

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit sa ia o decizie finala in dosarul Monicai Iacob Ridzi in 16 februarie, dupa ce luni a ascultat pledoariile finale ale acuzarii si apararii si ultimul cuvant al inculpatilor.

Un complet de cinci judecatori de la instanta suprema a finalizat luni dezbaterile in dosarul in care Monica Iacob Ridzi este acuzata de abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului, cand aceasta era ministru al Tineretului si Sportului.

Avocatii au aratat, in principal, ca clientii lor au respectat intocmai procedura legislativa in cadrul organizarii evenimentelor de la 2 Mai si ca acestia ar trebui achitati.

in replica, procurorul de sedinta a cerut respingerea apelurilor facute de cei condamnati in prima instanta in acest dosar si a sustinut apelul propriu facut impotriva inculpatei Daniela Popa, consilier in cadrul Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne din Ministerul Tineretului la data faptelor, care a primit o pedeapsa cu suspendare in prima instanta. Procurorul DNA a cerut ca Popa sa execute pedeapsa in regim de detentie, in virtutea functiei detinute, pluralitatii infractiunilor de care este acuzata si a gradului ridicat de periculozitate a unora dintre fapte.

La final, in ultimul cuvant, Monica Iacob Ridzi le-a cerut judecatorilor sa-i ofere posibilitatea de a-si creste cei doi copii, intre care unul mai mic de un an si jumatate, si a sustinut ca totul i se trage de la faptul ca a fost “credula”.

“Am platit politic si personal pentru ca am fost credula in oameni. Problemele mele de sanatate s-au acutizat. Saptamana trecuta eram internata pentru investigatii, iar recent m-am externat pentru a fi aici. Din cauza stresului din ultimii cinci ani de zile si copiii mei s-au nascut cu probleme. De cinci ani de zile am trait momente de umilinta profunda si uneori am simtit, efetiv, ca mor cu dreptatea in mana. Viata mea si a copiilor mei este la acest moment in mainile dumneavoastra”, a declarat Ridzi.

Completul de cinci judecatori al instantei supreme a ramas in pronuntare in acest caz, urmand sa dea decizia definitiva in 16 februarie.

Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnata, in 27 ianuarie 2014, de ICCJ, la cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului.

Aceeasi pedeapsa a fost dispusa, tot pentru abuz in serviciu, pentru Ioana Varsta, in timp ce Paul Diaconu a primit doi ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Alti sase angajati ai ministerului au primit pedepse cu suspendare.

Astfel, Marius Mihail Marcuta, consilier in cadrul Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (decembrie 2008 – mai 2009), a fost condamnat la trei ani cu suspendare si doi ani de interzicere a unor drepturi.

Florin Catalin Mircea, consilier I A in cadrul Directiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare si doi ani de interzicere a unor drepturi. Pedeapsa lui Marcuta are un termen de incercare de sase ani.

Octavian Petru Dragomir, director al Directiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a primit trei ani cu suspendare, pedeapsa avand un termen de incercare de sase ani.

Claudia Radu, director general al Directiei Generale Programe, Proiecte si Centre pentru Tineret (21 aprilie 2009 – ianuarie 2010), a fost condamnata, cu suspendare, la doi ani si jumatate plus doi ani de interzicere a unor drepturi, avand un termen de incercare de patru ani si jumatate.

in cazul lui Dan Petre Toia, director al Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (16 martie 2009- 5 mai 2009), instanta a stabilit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, termenul de incercare fiind de sase ani.

Daniela Popa, consilier in cadrul Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a primit un an de inchisoare cu suspendare, avand un termen de incercare de trei ani.

Bogdan Petre Iacobescu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, firmele contractate pentru organizarea evenimentelor, a fost condamnat la trei ani cu suspendare. Aceeasi pedeapsa au primit-o George Razvan Nica Udangiu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, si Cristian Marius Negrea, asociat si administrator tot la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Decizia a fost atacata cu apel la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care va da decizia definitiva in cauza.

Potrivit DNA, in perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.

In acest scop a fost alocata firmelor Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decat cea solicitata si aprobata prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului si Sportului a hotarat, de asemenea, in mod unilateral, ca evenimentele sa fie organizate in locatii din Bucuresti, Costinesti si 39 resedinte de judet, in care cunostea ca structurile proprii ale ministerului ori alte entitati publice sau private vor desfasura manifestari de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuza pe Ridzi ca, ulterior declansarii cercetarilor, in 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Marcuta, ar fi intervenit sa fie sterse din calculatoarele MTS apartinand unora dintre coinculpati date informatice si fisiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atat din agendele de posta electronica, cat si din memoria calculatoarelor, pentru a impiedica aflarea adevarului.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului s-a constituit parte civila cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizand ca isi rezerva dreptul de a o modifica in functie de prejudiciul final stabilit pe baza intregului material probator din dosar.