Decizia tragică pe care a luat-o Marieke Vervoort, campioană la Jocurile Paralimpice

Belgianca Marieke Vervoort, campioană la Jocurile Paralimpice, a fost eutanasiată, marţi, la vârsta de 40 de ani.

Marieke Vervoort suferea de de o boală degenerativă a coloanei vertebrale care îi provoca dureri atroce în tot corpul, iar calitatea vieții sale s-a deteriorat în ultimii ani.

Pentru că în Belgia eutanasia este legală, Marieke a anunțat după Jocurile Paralimpice de la Rio că ar putea recurge la acest gest dacă starea sa de sănătate se va înrăutăţi: „Mă bucur de fiecare moment. Când voi avea mai multe zile rele decât bune, voi semna actele pentru eutanasiere, dar nu e încă timpul”, spunea Vervoort într-o conferinţă de presă susţinută în timpul Jocurilor Paralimpice de la Rio. 

Citește și:  DUMITRU DRAGOMIR AMENINȚĂ: ”DACĂ MĂ DUC LA DNA ÎI RIDICĂ DIN CASĂ ȘI LE DAU ÎNTRE 2 ȘI 7 ANI!”

Marieke Vervoort avea doar 14 ani când a fost diagnosticată cu această boală, însă și-a găsit alinarea în sport, practicând baschet în scaun rulant, dar şi înot şi triatlon. Belgianca a câştigat medalia de aur în proba de 100 m şi argintul la 200 m în curse în scaun rulant la Jocurile Paralimpice de la Londra, în 2012, precum şi argintul la 400 m şi bronzul la 100 m, în 2016, la Rio. 

Vervoort a fost una dintre susținătoarele eutanasiei în astfel de cazuri grave și a spus că accesul la ea i-a dat curajul să trăiască atât cât a făcut-o, ea a insistând că această practică nu ar trebui privită ca o ‘„crimă”. „Dacă nu aş fi avut această posibilitate cred că m-aş fi sinucis deja, deoarece este foarte greu să trăieşti cu atât de multă durere, suferinţă şi nesiguranţă. Pentru mine e ca și cum ai face o operație, adormi, doar că apoi nu te mai trezești”, spunea Marieke.

Sursa foto: sport