Dosarul ICA: Instanta a ramas in PRONUNTARE. Avocatii trebuie sa prezinte pana joi CONCLUZII SCRISE. Voiculescu: Procesul a fost CRIMINAL

Avocatii lui Dan Voiculescu vor ataca la CEDO decizia Curtii Supreme in dosarul Telepatia

Procesul lui Dan Voiculescu a ajuns la final. Procesul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) se reia, marti dimineata, dupa ce luni au avut loc audieri maraton, in care avocatii inculpatilor au inaintat 40 de cereri.

UPDATE 22.10: Instanta a ramas in pronuntare. Avocatii trebuie sa prezinte pana joi concluzii scrise.

“Ma bucur ca s-a terminat procesul si cred eu ca judecatorii vor aprecia corect lucrurile asa cum au fost ele consemnate. Pana joi trebuie sa prezentam niste concluzii scrise si probabil ca va fi un termen cand se va hotari cum stau lucrurile”, a spus Voiculescu dupa proces.

“Pentru mine e o durere, si o declar public, este vorba de faptul ca oameni complet nevinovati, dintre care cativa de peste 80 de ani, peste 70 de ani, oameni care nu au avut niciodata nicio probleme cu legea, au fost tarati in acest proces datorita faptului ca intr-un fel sau altul trebuia sa fiu eu condamnat si pentru ca eu nu aveam niciun fel de dovada pentru procurorul Eva a fost mai usor sa condamne aceste persoane. Sunt niste oameni de o valoare extraordinara, credeti-ma. Eu as considera rechizitoriul asta ca un fel de crima pentru ca a mancat ani din viata acestor oameni, stres enorm si, probabil ca, mai devreme sau mai tarziu, cei care au facut lucrurile astea vor trebui sa dea socoteala”, a mai spus Voiculescu.    

Voiculescu a mai aratat ca s-a concentrat in ultimul cuvant pe rechizitoriu si pe atitudinea procurorului de sedinta, care “a mintit cu nerusinare judecatorul, a trunchiat adevaruri in legatura cu mai multe lucruri”.

“Mi s-a parut o smecherie ieftina din partea unui procuror care face parte dintr-o categorie care e numita procurori si care incearca prin franturi, prin jumatati de propozitii, sa induca judecatorilor, si uite ca au si reusit la tribunal, adevarul pe care il vor ei sip e care il vad ei, adevar care nu are nicio baza, nicio proba. Eu imi exprim speranta ca, repet, cea mai mare preocupare a mea, si nu mint cu nimic, e legata de acesti oameni total nevinovati, oameni care toata viata lor n-au facut decat sa munceasca cinstit, inainte de ’89, dupa ’89, au fost tarati in acest proces criminal pentru ei. Pe mine nu ma plang, eu o sa ma descurc oricum, ca atare nu problema mea se pune. Problema care se pune este legata de ei, ei sunt niste oameni nevinovati care nu meritau astfel de lucruri”, a mai spus Voiculescu.

 UPDATE 21.01: Dan Voiculescu si-a prezentat opinia despre cum a decurs procesul si a acuzat faptul ca rechizitoriul procurorilor ar fi unul incorect. De asemenea, Voiculescu a spus ca dosarul ICA este “o poveste scrisa cu talent de un procuror”. “Este o poveste creata de un procuror care porneste din 1991, desi faptele imputate sunt din 2003. Este o naratiune scrisa cu talent, dar cu talent de scriitor, nu de procuror”, a spus Voiculescu. Acesta a mai spus ca intreaga urmarire penala s-a facut in lipsa sa pentru ca timp de un an si trei luni a fost “vanat” de procurori, fara a fi chemat la DNA.

Discursul lui Voiculescu a durat aproximativ 15 minute.

Si ceilalti inculpati si-au sustinut, rand pe rand, nevinovatia.

“Domnul Voiculescu nu avea cum sa ma influenteze pentru ca eram intr-o situatie antagonica, membri a doua partide diferite. Din punct de vedere politic, eu eram liberal, il cunosteam pe dl Voiculescu inca de pe bancile facultatii, dar asta era tot. Nu aveam nicio relatie”, a spus Sorin Pantis.

Fostul ministru i-a rugat pe judecatori sa il achite, spunand ca din rechizitoriu nu reiese ca ar avea vreo vina.

“Singura acuza care mi se aduce este ca ar fi existat o realtie intre mine, Mencinicopschi si Sandu Jean Catalin. Eu pe aceste persoane le-am cunoscut ulterior. Pe Mencinicopschi l-am cunoscut dupa incheierea procesului de privatizare. Cu Sandu Jean Catalin nu am avut nicio legatura. Il cunosc pe domnul Voiculescu inca de pe bancile facultatii. Dar nu mai mult de atat”, a spus Pantis, adaugand ca nu are nicio implicatie in acest proces.

“Eu nu exist in aceasta ecuatie. Exist doar ca mandatar, nu ca persoana. In acest dosar nu exista niciun prejudiciu”, a mai spus Pantis.

Corneliu Popa a spus, in ultimul cuvant, ca, nici cand era director la ADS, nu a avut “nicio treaba cu nicio firma din GRIVCO”.

“Pe domnul Dan Voiculescu nu l-am cunoscut, pe ceilalti inculpati nu i-am cunoscut in viata mea pana in aceasta faza procesuala. Cand am fost la DNA, procurorul Eva mi-a spus ca am fost omul potrivit la locul nepotrivit. Vazand cum s-a derulat acest proces, am inteles ce a vrut sa spuna. Va rog sa tineti cont ca am o fetita care sufera de o boala ce nu poate fi tratata in tara si nu am bani sa merg in strainatate”, a spus Popa, in fata judecatorilor de la CAB.

“Meseria mea nu are nicio tangenta cu contabilitatea sau cu alte meserii care mi-ar fi permis sa inteleg acte contabile. Sunt nevinovat”, a spus Gheorghe Mencinicopschi, cel care a avut ultimul cuvant.

“Eu nu am avut nici un fel de atributii legale in fisa postului de director in privatizarea ICA. Nu am avut nici un avantaj moral sau material din aceasta privatizare, ba as putea sa sustin ca a fost chiar invers”, a spus Mencinicopschi, adaugand ca a suferit o interventie in 2009 din cauza stressului care i-a agravat boala coronariana.

El a mai declarat ca a fost premiat, in 1980, de Academia Romana, ca are doar o casa modesta, formata dintr-un parter si o mansarda cu trei camere, in care au locuit trei familii.

“Eram la instanta cand sotia mea a aflat ca s-a extins sechestrul pe casa. (…) Nu vreau ca familia mea sa ajunga in strada”, a mai spus Mencinicopschi.

UPDATE 20.14: Sedinta de judecata a fost suspendata. La reluarea sedintei, toti inculpatii trebuie sa fie in sala de judecata pentru a-si sustine ultimul cuvant in fata instantei.

UPDATE 20.11: Procurorul DNA expune motivele pentru care ar trebui sa fie respinse apelurile inculpatilor. Procurorul a solicitat si respingerea cererii de schimbare a incadrarii juridice din spalare de bani in tainuire, precum si a contestatiei fiicelor lui Voiculescu privind sechestrul asigurator.

UPDATE 19.47: Avocatii tuturor inculpatilor din dosarul ICA au cerut in pledoariile finale achitarea clientilor lor, pe motiv ca acestia sunt nevinovati.

UPDATE 19.15: Dan Voiculescu a venit din nou la Curtea de Apel Bucuresti. 

UPDATE 19.12: Avocatii au contestat evaluarea prejudiciului din rechizitoriul DNA pe preturile pietei imobiliare din 2008, in conditiile in care privatizarea ICA a fost facuta in 2003.

UPDATE 18.51: Avocatul lui Sorin Pantis a cerut achitarea acestuia deoarece nu exista probe impotriva sa si “fapta nu exista”. Totodata, avocatul lui Pantis a cerut achitarea pe motiv ca evaluarea prejudiciului efectuata de DNA este incorecta. De asemenea, avocatul a aratat ca Pantis si-a indeplinit sarcinile de serviciu.

UPDATE 18.40: Avocatii lui Gheorghe Mencinicopschi au cerut achitarea sa, sustinand ca fapta pusa in sarcina nu exista.

UPDATE ora 15:40: Dan Voiculescu a plecat de la Curtea de Apel Bucuresti, precizand ca se va intoarce in aproximativ o ora. “Ma duc si eu sa stau o juma’ de ora, o ora si ma intorc. Dati-va la o parte ca ma intorc si stam de vorba”, le-a spus Voiculescu jurnalistilor. De precizat ca sedinta continua, chiar daca Dan Voiculescu a parasit sala de judecata.

Avocatul Mateut a cerut ca Dan Voiculescu sa fie achitat.

UPDATE ora 14.10: Sedinta s-a suspendat pentru 15 minute, in conditiile in care avocatul Gheorghe Mateut a vorbit in continuu timp de doua ore.

UPDATE ora 13.15: Instanta a respins a treia cerere de recuzare.

UPDATE ora 12.42: Mircea Badea este prezent la Curtea de Apel inca de dimineata, iar in jurul orei 12.30 a ajuns si Mihai Gadea.

UPDATE ora 11.49: Avocatul Gheorghe Mateut are 20 de minute pentru concluzii, fiind acuzat de rea-credinta.

UPDATE ORA 11.07: Sedinta a fost suspendata pentru deliberare pe recuzare. Unii avocati sunt suparati ca Mateut insista pe recuzare.

UPDATE ora 11.01: Gheorghe Mateut recuza din nou completul de judecata.

UPDATE ora 10.44: Avocatii lui Dan Voiculescu cer o noua amanare a procesului. Judecatorii au respins amanarea cauzei. 

UPDATE ora 10.30: Sedinta de judecata in dosarul ICA a fost reluata, dupa ce aseara a fost oprita dupa 11 ore de audieri si dezbateri. Mircea Badea a venit la Curtea de Apel sa-si sustina patronul. El nu a facut nicio declaratie la intrare. Procesul ar putea dura si astazi peste 10 ore, este posibil ca instanta sa amane luarea unei decizii pentru o data ulterioara.

Dan Voiculescu a ajuns la Curtea de Apel cu putin inainte de ora 10.00.

Voiculescu a declarat, luni, ca daca va fi condamnat in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentar “nu este nicio problema”. “Ultimul cuvant mi l-am cam spus. Daca e vorba de o condamnare de catre instanta imi iau hainele si ma duc, nu-i nicio problema”, a spus Voiculescu.

Luni seara, dupa 9 ore de sedinta, procurorul DNA a cerut pedepse mai mari pentru toti inculpatii. In cazul lui Dan Voiculescu, pedeapsa prevazuta de noul Cod penal este de 10 ani de inchisoare. Astazi, de la ora 10.00, toti cei implicati in dosar isi vor sustine pledoariile finale, iar apoi magistratii ar trebui sa decida soarta celor 13 inculpati.

Citeste si: Instanta a ramas in pronuntare in dosarul ICA

Luni, instanta de la Curtea de Apel Bucuresti a continuat sa judece dosarul in care Dan Voiculescu si alti 12 inculpati sunt acuzati de spalare de bani si alte fraude economice in procesul privatizarii a Institutului de Cercetari Alimentare. Omul de afaceri a venit de dimineata, dar nu a ramas pana la final.

Judecatorii au audiat si ultimii inculpati si ar fi intentionat sa ceara ca avocatii sa isi prezinte pledoariile finale, situatie care anunta in general sentinta. Numai ca aparatorii tuturor celor inculpati au cerut audierea a zeci de martori.

Sorin Pantis, inculpat: “Este inceput un proces, daca o sa priviti in modul in care a fost calculat prejudiciul o sa vedeti ce minciuni ce falsuri, ce incompetente se ascund.”
Printre cei care ar fi trebuit sa fie citati, spun avocatii celor acuzati, se numara: Traian Basescu, primar general al Capitalei la momentul faptelor judecate in dosar, si fostii ministri Ilie Sarbu si Dacian Ciolos. De asemenea, s-a cerut si realizarea unei noi expertize financiare pentru ca cei 13 incriminati spun ca prejudiciul de 60 de milioane de euro este o inventie a procurorilor.

Citeste si: DAN VOICULESCU DA IN JUDECATA CONDUCEREA CURTII DE APEL

De asemenea, s-a cerut iar recuzarea completului de judecata, dar si sesizarea Curtii Constitutionale, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Curtii Europene de Justitie, insa toate acestea au fost respinse.

In dosarul privatizarii institului de cercetari alimentare, Dan Voiculescu este acuzat de spalare de bani. Prejudicul invocat de procurori este de 60 de milioane de euro. Tribunalul Bucuresti a considerat ca omul de afaceri este vinovat si l-a condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare.

La termenul de luni, 4 august 2014, avocatii inculpatilor au inaintat aproximativ 40 de cereri. Va prezentam mai jos cateva dintre acestea.

– Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut a cerut sa fie audiati seful statului, Traian Basescu, primar general la vremea faptelor incriminate, si fostii ministri ai Agriculturii Ilie Sarbu si Dacian Ciolos. Aceste cereri au fost respinse.
– La fel s-a intamplat cu o solicitare privind audierea actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.
– Avocatul Mateut a mai cerut recuzarea completului de judecata, pe motiv ca aceeasi judecatori care au pus sechestru pe bunurile fiicelor lui Dan Voiculescu au decis si in cazul contestatiei referitoare la aceasta masura. Si aceasta solicitare a fost respinsa.
– O alta solicitare a lui Mateut, de sesizare a instantei supreme, Curtii Constitutionale si Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a fost de asemenea respinsa.
– Avocata Maria Vasii a cerut sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru lamuriri referitoare la sechestrul pus de instanta in acest dosar.
– George Moloman, avocatul fostului sef al ADS Corneliu Popa, a cerut ca clientul sau sa fie testat cu poligraful, pentru a se vedea ca nu a mintit referitor la privatizarea ICA.