Decizie IFAB. Regula hențului din fotbal, modificată

International Football Association Board (IFAB), instanţa ce supervizează regulile fotbalului, a decis vineri că un henţ involuntar care duce la o ocazie de gol nu va mai fi sancţionat. Totodată IFAB le-a solicitat arbitrilor să dea dovadă de discernământ, scrie AFP.

Modificarea va fi introdusă la Regula 12 a legilor jocului, modificată în 2019, începând din luna iulie a acestui an. Reunită într-o adunare generală prin videoconferinţă, IFAB a modificat în mică măsură textul său, pentru cazurile în care un henţ neintenţionat “duce la un gol înscris de un coechipier sau la o ocazie de gol”.

IFAB a “clarificat” directivele sale referitoare la henţuri, recunoscând că “interpretarea incidentelor legate de henţuri nu a fost întotdeauna coerentă din cauza unei aplicări incorecte” a regulii. “Nu orice contact al mâinii sau braţului unui jucător cu mingea înseamnă o infracţiune”, a afirmat International Board, invitându-i pe arbitri “să-şi folosească judecata” în loc să fluiere sistematic. Arbitrii trebuie să aprecieze dacă un jucător “şi-a mărit suprafaţa corpului” îndepărtându-şi braţele sau mâna, într-un mod “nejustificat de mişcarea corpului într-o situaţie specifică”, un criteriu deosebit de complex.

Sursa foto: sport