DECIZIE IREVOCABILA a ICCJ: Pagina de Facebook este SPATIU PUBLIC

Profilul personal de Facebook, chiar daca este accesibil unui numar restrans de persoane, constituie SPATIU PUBLIC, si nu privat, arata o DECIZIE IREVOCABILA a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Prin aceasta decizie, ICCJ a respins ca nefondat recursul unui fost director din prefectura Mures care a contestat o sanctiune primita de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii din cauza unei postari pe pagina personala de Facebook. ICCJ a pronuntat DECIZIA IREVOCABILA pe 27 noiembrie, dupa o luna de amanare a pronuntarii.

Curtea de Apel Targu Mures stabilise, intr-o cauza judecata in contencios administrativ in ianuarie 2013, ca pagina de Facebook este SPATIU PUBLIC, nu privat.

Citeste si: Jurnalista, reclamata la Politie de PSD pentru ca a postat pe Facebook rezultatele din Noua Zeelanda

Totul a pornit de la faptul ca la inceput de 2012, in timpul protestelor impotriva guvernului EMIL BOC, Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Targu Mures, a postat pe pagina personala de Facebook un mesaj: “Arbeit macht frei – asta sa inteleaga protestatarii”.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a sanctionat in februarie 2012, ca urmare a autosesizarii Consiliului, cu amenda contraventionala in valoare de 1.000 de lei, pe motiv ca “fapta constituie o propaganda nationalista care aduce atingere demnitatii umane si creeaza o atmosfera degradanta, umilitoare si ofensatoare indreptata impotriva grupului de protestatari”.

Citeste si: Oficial! Cati ROMANI sunt ACTIVI pe retelele de socializare

Munteanu a atacat hotararea in instanta, considerand-o nelegala din mai multe motive, invocand intre altele si faptul ca pagina sa de Facebook, unde a postat mesajul incriminat, ar fi spatiu privat, nu public. Instanta din Mures i-a respins contestatia fostului director de cabinet, iar acesta a mers la ICCJ unde a inaintat recurs.

Sursa foto: totb.ro