DECIZIE UE: Veniturile ilegale vor fi calculate, din acest an, in PIB

UNIUNEA EUROPEANA obliga statele membre sa ia in calcul, incepand chiar cu acest an, VENITURILE ILEGALE! Astfel, banii negri din prostitutie, drogurile, tutunul si alcoolul de contrabanda vor fi luati  in calcul pentru Produsul Intern Brut.

Institutul National de Statistica cauta solutii pentru a calcula, aportul viciilor la economia romaneasca. In Marea Britanie, s-au facut deja primele estimari, care arata ca economia din aceasta zona va creste cu 10 miliarde de lire dupa includerea banilor cheltuiti pe droguri si prostitutie.

Este pentru prima data cand activitatile ilegale vor intra in statisticile oficiale ale statului si culmea vor contribui la cresterea economiei.”Aceste activitati se refera la contrabanda cu tutun si alcool, prostitutie si consumul ilegal de droguri.Ne asteptam la o crestere”, a declarat Liliana Pintilia, director INS.

Citeste si: COTA UNICA va fi mentinuta in 2015, anunta ministrul Finantelor

In acest context,  o institutie oficiala a statului va numera prostituatele, dar si pe clientii lor. In plus, trebuie sa treaca pe hartie cate zile si nopti au muncit fetele de la coltul strazii, dar si tarifele medii percepute pentru a estima ce sume de bani sunt rulate la negru in aceasta adevarata industrie.

“Sunt metoda cererii si ofertei. In calculul prostitutiei vom folosi informatii referitor la numarul persoanelor care practica asemenea activitati.Se pleaca de la un tarif mediu pe persoana care practica o asemenea activitate” a mai spus Pintilia.

Potrivit unui raport din 2003 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, singurul disponibil, in Romania activeaza aproximativ la 47.000 prostituate. Daca fiecare ar lucra 200 zile pe an si ar incasa in medie 100 lei pe zi, piata prostitutiei s-ar ridica la 1 miliard de lei.

In cazul stupefiantelor, Agentia Nationala Antidrog are date despre preturile medii pe care consumatorii le platesc, dar nimeni nu stie cantitatea totala consumata in Romania si prin urmare, nici sumele incasate. La nivel european insa, numai piata canabisului este estimata intre 18 si 30 de miliarde de euro.

Citeste si: FMI: Economia Romaniei se recupereaza mai lent, cu minusuri la absorbtia fondurilor UE, infrastructura si companii de stat

In privinta tutunului si alcolului de contrabanda, Consiliul Fiscal are o estimare a evaziunii: 500 de milioane de euro pe an. Acestor cifre li se vor adauga la calcularea PIB-ului si datele privind investitiile in domeniul cercetarii si achizitiile de armament, pentru care UE a decis sa modifice metoda de contabilizare.

Evaziunea fiscala ajunge in Romania la 91 miliarde de lei pe an, adica 13, 8% din PIB.

In anii 80, Italia a introdus in statistica oficiala economia neagra. Peste noapte, produsul intern brut a crescut cu 18% iar Italia a urcat pe locul 4 in randul economiilor europene.

Sursa foto: evz.md