Deciziile adoptate de NATO nu ii ingrijoreaza pe specialistii rusi in securitate

Deciziile adoptate de liderii NATO la summitul de joi si vineri din Tara Galilor nu reprezinta nici un pericol pentru securitatea Rusiei, au apreciat experti rusi, citati de cotidianul Vedomosti, relateaza RIA Novosti in pagina electronica.

La finalul summitului a fost semnat un Plan de reactie care prevede crearea unui grup operational avansat. Conform presedintelui polonez Bronislaw Komorowski, 5.000 de militari ar urma sa fie desfasurati in Polonia, Romania si tarile baltice, daca securitatea lor ar fi in pericol, precizeaza cotidianul rus Vedomosti.

Statele NATO au sustinut de asemenea initiativa britanica de infiintare a unui corp de expeditie al fortelor terestre, navale si aeriene, compus din aproximativ 10.000 de militari. Statele baltice, Danemarca, Olanda si Norvegia vor participa la formarea acestuia.

CITESTE SI: RUSIA avertizeaza UE: Vom REACTIONA in caz de noi SANCTIUNI 

“Chiar daca discursurile au fost ferme, in final, numai acest corp de reactie rapida a fost format – o masura mai degraba simbolica”, apreciaza Aleksei Arbatov, directorul Centrului de securitate internationala al Institutului de economie mondiala si relatii internationale din Moscova (IMEMO).

In opinia lui Arbatov, aceasta noua forta nu implica nici un pericol pentru securitatea Rusiei. De altfel, nici o alta decizie politica majora nu a fost luata, nu a fost semnat, de exemplu, nici un acord cu Finlanda si Suedia, tari in mod traditional neutre. Nu a existat, prin urmare, “nici o crestere reala a puterii militare la granitele Rusiei”, a conchis expertul rus.

Directorul Centrului eurasiatic de comunicare, Aleksei Pilko, considera de asemenea ca “nici o decizie care sa reprezinte o amenintare pentru securitatea rusa nu a fost adoptata la summit”, dar ca “ambianta si intentiile NATO de a mobiliza forte de reactie rapida aduc atingere intereselor Rusiei”.

CITESTE SI: UE ar putea reveni asupra sanctiunilor impuse Rusiei, daca armistitiul din Ucraina este respectat 

“Este important de notat iminenta exercitiilor NATO in vestul Ucrainei, la sfarsitul lui septembrie. De fapt, este vorba despre intrarea pe teritoriul ucrainean a o mie de soldati”, aminteste expertul. Principala sarcina a Rusiei in aceste conditii este sa incheie acorduri cu caracter juridic coercitiv in domeniul securitatii, deoarece actul fondator NATO-Rusia este un acord de intentie, nu un tratat international. La finalul summitului, nu se stie daca Alianta il va mai respecta, a subliniat Pilko.

Potrivit directorului Centrului de studii sociopolitice, Vladimir Evseev, summitul a acordat mai multa atentie “amenintarii ruse” deoarece statele NATO nu sunt pregatite sa se implice in criza irakiana. “Pentru moment, tarile din Europa si Statele Unite nu stiu ce sa faca cu gruparea terorista” Statul Islamic, a apreciat expertul rus.

Sursa foto: the independent