Declaratia de avere pentru persoane fizice, obligatorie din 2014

declaratie-avere-persoane-fizice

Ministerul de Finante pregateste o adevarata revolutie fiscala, una dintre masuri fiind aceea de a-i obliga pe romanii persoane fizice sa-si depuna declaratia de avere, incepand din 2014.

Declaratia de avere pentru persoanele fizice va fi completata doar de persoanele suspectate de Fisc de evaziune fiscala. Va trebui completata o declaratie de patrimoniu si venituri, acest document urmand a fi completat doar la cerere. 

Analistii economici nu sunt prea optimisti ca masura va avea rezultatele scontate, respectiv combaterea evaziunii fiscale, fiind de parere ca adevaratii evazionisti sunt marile companii si clientela politica, nu omul de rand, care creste patru vaci si trei gaini.

“Nu va avea niciun efect. Sunt masuri depasite deacum 50 de ani. Romania nu este atat de modernizata incat pana la ultimul sat toti romanii sa-si depuna declaratia de avere. Este un fel de recensamant al averii. Este foarte greu de pus in practica. Nu are niciun substrat de analiza practica si se vor crea foarte multe anomalii si birocratie. Cea mai buna metoda pentru combaterea evaziunii fiscale este flexibilizarea fiscalitatii pentru ca omul sa fie motivat sa declare sincer si sa mearga singuri catre fisc. Economia neagra va creste si mai mult, se vor diferite cai pentru mascarea averilor mari. Marile companii si clientele politice fac evaziune fiscala, nu omul de rand care are patru vaci si trei gaini”, a declarat, la RTV, Mircea Cosa – profesor de economie.

In declaratia de avere vor trebui mentionate toate terenurile, apartamentele si casele de vacanta, dar si masinile, barcile sau avioanele, laolalta cu conturile bancare si actiunile la bursa sau in diferite companii. Nici obiectele de arta, bijuteriile sau animalele de rasa valoroase nu vor trece neobservate de ochii Fiscului, precum si destinatia cheltuielilor mai mari de 2.500 de euro.

Foto: Mondo News