DECLARATIA politica privind DEMISIA presedintelui BASESCU, votata astazi in PARLAMENT

Comisia de Cod Electoral a decis ca presedintii Consiliilor Judetene sa fie alesi prin vot indirect

Cele doua Camere ale Parlamentului se reunesc, miercuri, pentru a discuta si supune votului declaratia politica prin care i se cere demisia de onoare presedintelui Traian Basescu, seful statului transmitandu-le deja “domnilor” care ii cer plecarea din functie ca nu ia in considerare demersurile.

Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului este programata sa inceapa miercuri la ora 10.00, dupa ce, in cursul diminetii, urmeaza sa aiba loc si o reuniune a Birourilor permanente, in care sa fie definitivata ordinea de zi.

Propunerea de adoptare a unei declaratii politice privind demisia de onoare a presedintelui Traian Basescu, ca urmare a cazului in care este implicat fratele acestuia, a fost formulata luni de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu a mentionat ca declaratia propusa are o valoare de principiu, politica, si nu una juridica. 

Citeste aici NOILE STENOGRAME in cazul MIRCEA BASESCU – BERCEA MONDIAL

Pe site-ul Senatului a fost postat tot luni si un proiect de declaratie care sa fie supus votului in plenul acestei Camere. “Pe data de 6 iunie 2012, in temeiul Art. 95. Al. 1 din Constitutie, Parlamentul l-a suspendat din functie pe Presedintele Romaniei. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constitutie, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Presedintelui Romaniei. Vointa majoritatii covarsitoare a votantilor a fost infranta atunci in conditiile cunoscute. in ciuda acestui vot de blam, atitudinea Presedintelui Romaniei nu s-a ameliorat in ultimii doi ani, din contra, au aparut noi manifestari contrare constitutiei sau la limita constitutionalitatii, cu precadere in preajma alegerilor, dar nu numai. Scandalul intern fara precedent si cu largi ecouri internationale negative generat de arestarea fratelui Presedintelui Romaniei, de legaturile acestuia cu indivizi care au actionat in afara legii, dar si de imprejurarea ca Presedintele Romaniei avea cunostinta de mai bine de un an de potentialul penal al acestor relatii si activitati, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stari de fapt, au creat o situatie si o imagine incompatibile cu statutul functiei de Presedinte al Romaniei si cu mult sub demnitatea impusa acestei pozitii in stat. Avand in vedere cele mentionate, Senatul Romaniei intrunit in plenul sau, solicita presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sa-si prezinte demisia de onoare”, se arata in proiectul de declaratie initiat de Tariceanu.

Vezi aici reactia presedintelui Basescu la noile stenograme aparute cu fratele sau

Declaratia politica ce va fi supusa votului plenului reunit ar urma sa fie definitivata miercuri dimineata, cand are loc sedinta Birorurilor Permanente, putand fi integrate si eventuale amendamente. De altfel, luni, premierul Victor Ponta declara ca forma propusa de Calin Popescu Tariceanu pentru declaratia pe care Parlamentul urmeaza sa o adopte pentru a cere demisia sefului statului trebuie imbunatatita.

Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului stabileste, intre situatiile de competenta forurilor legislative reunite, “adoptarea unor declaratii, mesaje sau a altor acte cu caracter exclusiv politic”.

Aprobarea actelor cu caracter exclusiv politic se face cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti la sedinta comuna.

Este deja anuntat ca PDL nu va participa la plenul reunit pentru declaratia privind demisia presedintelui. “Noi nu o sa participam la sedinta. Nu vrem sa giram aceasta mascarada politica a lui Ponta si Tariceanu privind demisia de onoare a presedintelui Basescu. E neconstitutionala cererea lor. Noi asa am hotarat”, a spus marti liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe.

in ceea ce-i priveste pe liberali, PNL propune propria declaratie pentru demisia lui Traian Basescu. Parlamentarii PNL au adoptat, marti, in grupurile reunite, un proiect de declaratie distincta de cea a lui Calin Popescu Tariceanu, pentru demisia de onoare a presedintelui.

Citeste si: BASESCU: Le cer scuze romanilor. Unii imi cer demisia pentru o fapta pe care nu am comis-o

“PNL cere demisia de onoare a domnului presedinte Traian Basescu. Nu este o decizie de moment generata de initiativele lui Victor Ponta sau Calin Popescu Tariceanu, ei neavand tinuta morala si statutul in raport cu justitia sa ceara PNL o atitudine fata de grava situatie in care a fost adusa Romania de familia presedintelui Traian Basescu si dosarele ei penale. ii cerem demisia de onoare domnului Traian Basescu pentru ca suntem consecventi cu milioanele de romani care stiu cine este acesta si s-au exprimat prin vot raspunzand la intrebarea: «Merita Traian Basescu sa fie presedinte al Romaniei, sau nu?» ii cerem demisia pentru ca tara nu poate fi reprezentata in Europa si in lume de un astfel de presedinte, cu un astfel de dosar penal in care sunt subiecti fratele si ginerele domniei sale. Politica externa si imaginea Romaniei trebuie sa fie aparate si reprezentate cu demnitate, iar domnul Traian Basescu nu mai este, in opinia PNL, cel indreptatit moral si politic sa o faca. Iata de ce, dincolo de orice conjunctura de moment, PNL a decis sa ceara demisia de onoare a presedintelui Traian Basescu”, a citit liderul senatorilor PNL, PuPuiu Hasottidin declaratia propusa de PNL. El a precizat ca declaratia PNL va fi inaintata Birourilor Permanente reunite pentru a fi propusa plenului Parlamentului spre adoptare. “in virtutea acestei declaratii vom vota solicitarea de demisie a presedintelui Traian Basescu”, a completat Hasotti.

Liderul deputatilor PNL, George Scutaru, a afirmat ca liberalii sunt de acord sa sustina ideea demisiei de onoare a lui Traian Basescu, dupa ce a fost intrebat daca vor vota pentru declaratia propusa de Calin Popescu Tariceanu in cazul in care va fi respinsa propunerea facuta de PNL. El a evitat sa raspunda la intrebarea referitoare la faptul ca grupurile PNL si PDL nu s-au corelat pentru o pozitie similara in acest subiect.

UDMR a anuntat ca va lua o decizie legata de acest subiect miercuri dimineata. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, la finalul sedintei coalitiei, ca Uniunea analizeaza opotunitatea unei declaratii a Parlamentului privind demisia presedintelui Traian Basescu, urmand sa ia o decizie miercuri dimineata. El a spus ca Uniunea asteapta si concluziile comisiei parlamentare de control al SRI, care s-a sesizat in acest caz.

Kelemen Hunor a precizat la acel moment ca are retineri in legatura cu adoptarea unei astfel de declaratii, deoarece pentru faptele fratelui presedintelui nu poate fi acuzat presedintele, pana cand nu exista elementele necesare, iar in acest moment nu exista aceste elemente. “Eu pentru faptele fratelui presedintelui nu pot sa acuz presedintele pana cand nu am elementele necesare. in acest moment, nu exista elementele necesare si asteptam sa vedem si declaratia propriu-zisa de final si sa vedem daca exista si alte elemente de care noi astazi nu avem cunostinta”, a afirmat Kelemen.

El a spus luni ca UDMR nu a facut nicio promisiune si va analiza textul declaratiei si daca vor exista elemente in acest sens va lua o decizie. “Nu ne jucam cu astfel de solicitari, cu astfel de cereri, pana nu avem elementele necesare. in acest moment, exista un draft al domnului Tariceanu si nu avem elementele necesare sa dam un raspuns la solicitarea domnului Tariceanu. Miercuri dimineata vom lua decizia”, a mai spus Kelemen Hunor.

PPDD a anuntat, prin Dan Diaconescu, ca parlamentarii partidului vor vota la sedinta Parlamentului pentru declaratia prin care i se cere demisia de onoare presedintelui Traian Basescu. “Maine (miercuri – n.r.), grupul PPDD va vota pentru demisia domnului presedinte Traian Basescu, va vota in favoarea rezolutiei propuse de unii lideri ai Parlamentului deja. Vom vedea la capatul sedintei de maine cine sunt ceilalti parlamentari, cine sunt celelalte partide romanesti care sunt alaturi de PPDD sau sunt in sensul acesta al aliantei anti-Basescu, impotriva domnului Traian Basescu”, a spus Diaconescu.

in ceea ce priveste PC, liderul acestui partid, Daniel Constantin, a mentionat luni ca parlamentarii conservatori vor fi prezenti si vor vota in favoarea unei declaratii politice a Parlamentului prin care sa i se solicite presedintelui Traian Basescu sa demisioneze.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat ca va sustine declaratia politica a Parlamentului prin care i se cere demisia de onoare presedintelui Traian Basescu, seful Guvernului urmand sa fie prezent in plenul Parlamentului.

El mentiona de altfel inca de luni ca parlamentarii PSD-UNPR vor vota declaratia politica. “Daca va exista aceasta sedinta – si va exista – si daca ajungem la un acord, ceea ce cu siguranta se va intampla, parlamentarii PSD-UNPR vor vota in favoarea declaratiei politice care sa ceara presedintelui Romaniei asumarea politica a raspunderii pentru buna functionare a Justitiei si pentru imaginea internationala a Romaniei”, a spus atunci Ponta.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca “domnilor” care ii cer demisia le spune ca nu ia in considerare declaratii ale Parlamentului in acest sens, mentionand ca actuala majoritate este cea care a gestionat “martea neagra” si a respins vreo 10 cereri ale justitiei legate de parlamentari.

El a spus ca a vazut ca niste “domni” din politica romaneasca ii cer demisia pentru o fapta pe care nu a facut-o. “Ii anunt pe acesti domni ca nu voi lua in considerare strigatele lor si nici declaratii ale Parlamentului”, a spus Basescu.

El a mentionat ca exista Constitutie si legi care prevad in ce situatii presedintele nu-si mai poate continua mandatul. “in niciun caz cand fratele presedintelui este suspectat”, a adaugat Basescu.

“Constat ca subordonatii politici ai domnului Voiculescu, Calin-Anton Popescu-Tariceanu si Victor-Viorel Ponta, au gasit cu cale sa mobilizeze majoritatea parlamentara pentru o declaratie a Parlamentului prin care cer demisia presedintelui. Oameni buni, mi-e cam greu sa iau in serios o declaratie a unei majoritati parlamentare care a gestionat martea neagra. A unei majoritati parlamentare care a respins de vreo zece ori, si sunt acolo, vor vota zilele urmatoare aceasta declaratie, sunt vreo zece senatori si deputati pentru care justitia a cerut sa ii aiba la dispozitie in vederea unor anchete. Ce credibilitate au in fata mea, atat timp cat eu am privit pur si simplu, ca oricare dintre dumneavoastra, la declansarea unor proceduri care l-au vizat pe fratele meu si care l-au dus in arest preventiv. Nu spun ca e vinovat. Va trebui sa hotarasca o instanta acest lucru. Dar nu am inteles in niciun fel sa obstructionez justitia, nici macar sa dau un telefon sa intreb pentru ce este anchetat sau arestat. Am privit ca si dumneavoastra la televizor, vazand si filmuletele, vazand si actiunea justitiei”, a mai spus Traian Basescu, in declaratia de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

“Care este inaltimea morala a acestor politicieni care s-au sustras urmaririi penale sa vina astazi sa dea lectii? Repet, eu nu spun ca evenimentul care s-a petrecut cu fratele meu este un eveniment fericit. Dimpotriva, este un lucru care nu ar fi trebuit sa se intample. Dar avem abordari diferite vizavi de responsabilitatea in fata legii, asta este evident. Deci ii anunt pe acesti domni ca nu voi lua in consideratie nici strigatele lor, si nici declaratii ale Parlamentului. Obiectivul meu este ca pana la sfarsitul mandatului, pana in ultima zi a mandatului meu, sa continue procesul de consolidare a justitiei, sa continue lupta anticoruptie cu toata forta statului si as vrea, mi-as dori mult ca pana la sfarsitul mandatului Romania sa inceapa procesul de intrare in Schengen”, a adaugat presedintele Basescu.