DEFRISARILE ILEGALE, RECLAMATE DE GUVERN LA DNA. FIRMA HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER APARE IN RAPORT. UPDATE

Cazul DEFRISARILOR ILEGALE capata proportii. Potrivit unor surse citate de postul B1 Tv, ultimul raport al Guvernului referitor la situatia DEFRISARILOR ILEGALE este unul DEVASTATOR.

UPDATE 15:28: Corpul de control al primului ministru a constatat in cursul verificarilor facute o serie de nereguli la Directia Silvica Maramures in care este implicata si firma austriaca Holzindustrie Schweighofer SRL, informeaza Agerpres. 

Potrivit raportului Corpului de control cu privire la exploatarea fondului forestier administrat de stat, neregulile constatate la Directia Silvica Maramures sunt in legatura cu derularea unor contracte de vanzare — cumparare pe termen lung a masei lemnoase.

Potrivit prevederilor legale, Romsilva este abilitata sa incheie contracte pentru asigurarea vanzarii masei lemnoase pe picior cu agentii economici care au dobandit acest drept prin licitatie publica, pentru volume minime de 20.000 metri cubi pe an si pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 10 ani”, se arata in raport.

Sursa citata precizeaza ca in legatura cu derularea a doua contracte de acest gen incheiate de Directia Silvica Maramures cu societatile Holzindustrie Schweighofer SRL si Sitel SA au fost constate mai multe nereguli.

Reprezentantii Directiei Silvice Maramures au incheiat acte aditionale la contractele de vanzare-cumparare pe termen lung a masei lemnoase cu cele doua firme fara ca acestea sa faca dovada mentinerii activitatii in domeniul prelucrarii lemnului, asa cum prevede legea. Reprezentantii directiei nu si-au exprimat acordul/dezacordul scris cu privire la prestatorii propusi de catre societatea Holzindustrie Schweighofer SRL pentru exploatarea masei lemnoase in cadrul contractului de vanzare—cumparare acceptand agentii economici care inregistrau datorii fata de Directia Silvica Maramures”, se mai arata in document.

Potrivit documentului, timp de patru ani societatea austriaca a exploatat un volum total de 126.292 metri cubi masa lemnoasa pe picior, fata de volumul total de 200.000 metri cubi pe care trebuia sa-l exploateze conform contractului de vanzare-cumparare, ceea ce a avut drept consecinta diminuarea veniturilor Romsilva cu suma totala de 2.152.590 lei.

De asemenea, Corpul de control a mai constatat taierea fara drept de catre societatea Ariana 2003 SRL, in cadrul contractului de vanzare/cumparare a masei lemnoase pe termen lung incheiat cu societatea Holzindustrie Schweighofer, a unui volum de 224 de metri cubi masa lemnoasa din proprietatea publica a statului aflata in administrarea Directiei Silvice Maramures.

Mai mult, Guvernul a sesizat si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) oferind procurorilor acest raport al Corpului de Control. Aceasta sesizare a Executivului vine la mai putin de 24 de ore dupa anuntul facut de presedintele KLAUS IOHANNIS care a declarat ca acesta problema a DEFRISARILOR ILEGALE va fi dezbatuta in viitoarea sedinta a CSAT. 

Corpul de control al primului ministru a sesizat DNA in legatura cu savarsirea a 52 de posibile fapte de NATURA PENALA in domeniul fondului forestier proprietate publica a statului, fapte savarsite de angajati ai unor directii silvice si ai ROMSILVA.

CITESTE SI: MII DE PERSOANE au PROTESTAT in Bucuresti si in tara impotriva DESPADURILOR ABUZIVE. Organizatorii anunta NOI MANIFESTATII. UPDATE 

“Corpul de control al primului ministru a efectuat actiuni de verificare la directiile silvice din judetele Bistrita-Nasaud, Maramures, Mehedinti, Neamt si Suceava in legatura cu valorificarea produselor fondului forestier proprietate publica a statului aflat in administrarea acestor entitati precum si la Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA, in legatura cu adoptarea de catre acesta, in anul 2009, fara temei legal, a unui regulament. In urma verificarilor efectuate au rezultat indicii privind savarsirea unui numar de 52 posibile fapte de NATURA PENALA”, se arata in raportul CORPULUI de CONTROL remis duminica presei.

CITESTE SI: PNL cere Guvernului sa prezinte HARTA DEFRISARILOR ILEGALE 

Printre neregulile sesizate de CORPUL de CONTROL se numara infractiuni de FALS MATERIAL in inscrisuri oficiale, UZ de FALS, FALS IN DECLARATII, omisiune a sesizarii organelor judiciare, fals intelectual, ABUZ in SERVICIU contra intereselor persoanelor si intereselor publice, neglijenta in serviciu.

Sursa foto: adevarul.ro