DELEGATIA FMI poarta discutii cu reprezentantii BNR. Principalele TEME abordate

Delegatia Fondului Monetar International (FMI) au ajuns in Romania si au inceput discutiile cu autoritatile de la Bucuresti in legatura cu a treia evaluare a acordului preventiv, dar si despre scandalul cauzat de cursul francului elvetian.

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) s-au intalnit marti cu o delegatie a Bancii Nationale Romane (BNR), la sediul institutiei din Capitala, discutiile fiind in plina desfasurare la ora redactarii acestei stiri. 

CITESTE SI: FMI, ingrijorat de LEGEA FALIMENTULUI PERSONAL

Vizita delegatiei FMI are loc in contextul scandalului privind cursul francului elvetian. De altfel, oficialii internationali au atras atentia ca adoptarea unei legi a insolventei personale ar putea provoca un adevarat dezastru pe piata financiara, daca inainte nu se face un studiu de impact.

Aceasta este cei prima intalnire pe care autoritatile de la Bucuresti o au cu reprezentantii FMI in cadrul celei de-a treia evaluari a acordului preventiv.

Delegatia FMI a inceput marti vizita la Bucuresti, programata in perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultari si a treia evaluare a acordului stand-by cu Romania, aprobat in septembrie 2013, scrie Mediafax. Intr-o scrisoare transmisa duminica ministrului Finantelor, Darius Valcov, si guvernatorului BNR reprezentantii FMI isi exprima ingrijorarea in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca, fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate, aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare. Scrisoarea este semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania, si de Elisabetta Capannelli, Country Manager al Bancii Mondiale.

“O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele”, se arata in scrisoare.

In document se precizeaza ca o astfel de lege va avea “un impact negativ” asupra pietei financiare, daca nu este bine pregatita.

“Sfatuim autoritatile sa adopte legea falimentului personal doar dupa efectuarea studiilor de impact necesare si dupa consultarea partilor (…) Incurajam autoritatile sa se inspire din experienta altor tari, in special a tarilor din UE care au adoptat recent legi similare”, se mai arata in scrisoare.

CITESTE SI: FMI, din nou in VIZITA la Bucuresti

Scrisoarea a mai fost transmisa presedintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc si guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

Premierul Victor Ponta a confirmat luni ca FMI a cerut un studiu de impact privind legea insolventei personale, adaugand ca este convins ca problema va fi discutata in Parlament.

Anterior in cursul zilei de luni, Ponta a fost intrebat daca va discuta cu FMI despre legile conversiei si insolventei, el aratand atunci ca Guvernul nu are acest lucru in program si ca FMI trebuie sa discute cu Parlamentul despre aceste acte normative.

Sursa foto: economica.net