DELEGATIA FMI la BUCURESTI. RECTIFICAREA bugetara, aprobata de PRINCIPIU! UPDATE

Guvernul si-a propus sa negocieze cu delegatia formata din expertii Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE), care sosesc marti la Bucuresti, o derogare de la tinta de deficit pe 2015 asumata prin Pactul fiscal.

UPDATE 14.00: Conform unor informatii de ultima ora, reprezentantii Fondului Monetar International ar fi de acord cu RECTIFICAREA BUGETARA propusa de Guvernul Romaniei, urmand ca miercuri sa se discute punctual pe criterii tehnice despre aceasta modificare a BUGETULUI pentru 2015.

UPDATE 12.10: Premierul Victor Ponta a precizat marti ca aprobarea bugetului pe 2015 este “o miza personala uriasa”, dar si o sansa pentru a demonstra ca masurile deja adoptate nu au fost “pomeni electorale”.

“Pentru mine, aprobarea bugetului este o sansa si o miza personala uriasa. Pe de o parte, pot sa dovedesc, chiar daca tardiv, cateva lucruri esentiale: nu se schimba cota unica, nu cresc taxe si impozite, masurile deja adoptate — atat cele economice privind CAS si scutirea de impozit a profitului reinvestit, cat si cele sociale — sunt perfect sustenabile si nu pomeni electorale”, a postat prim-ministrul pe contul sau de Facebook.

In plus, prim-ministrul a apreciat ca adoptarea bugetului ar asigura continuarea unor “proiecte importante” si pastrarea directiei de dezvoltare economica “acceptata si recunoscuta de foarte multi in tara si in afara”.

UPDATE 11.11: Expertii Fondului Monetar International (FMI) si cei ai Comisiei Europene (CE) au ajuns la Palatul Victoria, pentru o prima discutie cu premierul Victor Ponta despre proiectia bugetara pe anul viitor. Alaturi de premier participa la aceasta prima runda de negocieri si ministrul Finantelor Ioana Petrescu si ministrul delegat pentru Buget Darius Valcov.

In paralel, guvernul a pus in dezbatere – in premiera (legea permite doar doua rectificari bugetare) – si o a treia rectificare din acest an. Acceptarea unui deficit mai lejer pe anul 2015 ar fi singura modalitate prin care guvernul poate evita introducerea de noi impozite si taxe (sau modificarea acestora) pentru a asigura veniturile bugetare necesare.

CITESTE SI: Guvernul va negocia cu expertii FMI si CE un deficit 2-2,1% din PIB pentru co-finantari si armata 

Surse din Ministerul de Finante afirma ca echipa de negociatori romani va cere acceptul pentru undeficit bugetar de 2% din PIB fata de tinta asumata de 1,4%, diferenta urmand sa reprezinte alocarea suplimentara pentru Armata, convenita de toate statele membre NATO dupa izbucnirea conflictului din Ucraina, si partea de cofinantare a banilor europeni alocati Romaniei.

Echipa romana de negociatori, afirma sursele citate, spera ca partenerii internationali pot fi convinsi sa accepte majorarea deficitului cu sumele aferente Armatei, dar au emotii in ceea ce priveste disponibilitatea partenerilor de a acorda acelasi regim cheltuielilor cu cofinantarea.

CITESTE SI: GUVERNUL este in plop: Executivul va trebui sa acopere in 2015 o “gaura” de 15-17 miliarde de lei 

Suplimentar, exista o temere accentuata ca nici macar deficitul de 2% nu ar putea sa fie respectat daca nu cresc veniturile bugetare.

Sursa foto: economica.net