USL nu mai exista, PNL a decis sa iasa de la guvernare. LIVE TEXT

Delegatia Permanenta a PNL a adoptat, marti seara, rezolutia privind iesirea liberalilor de la guvernare. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca ministrii PNL si-au anuntat, practic, demisiile politice, urmand ca pana miercuri la ora 12 ministii, secretarii de stat si sefii de agentii apartinand formatiunii sa-si depuna demisiile scrise.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca decizia de a iesi de la guvernare nu a fost usor de luat, nu a fost una dorita, dar a fost luata cu un vot covarsitor.

Partidul a decis iesirea de la guvernare cu 187 voturi “pentru”, 6 “impotriva” si 2 “abtineri”.

Iata principalele declaratii ale presedintelui PNL, Crin Antonescu:

– Am sa prezint elementele concrete ale deciziei luate de PNL in Delegatia Permanenta a partidului in aceasta seara. Comentariile vor avea loc in zilele urmatoare. Este o decizie care s-a luat cu un vot covarsitor, dar care nu s-a luat usor. Este o decizie pe care nu ne-am dorit-o, am sperat ca in formula USL se poate continua nu cu ei sau ei cu noi, ci pe calea angajamentelor pe care noi le-am facut. Toata alianta politica pe care am construit-o si am dus-o trei ani si 20 de zile a avut un sens atata vreme cat am putut spera ca lucrurile pe care le-am promis oamenilor sunt urmarite.

– Nu mai avem niciuna din aceste sperante, ni s-a parut onest si cinstit sa nu prelungim un festival de ipocrizie si o nesfarsita aruncare de iresponsabilitate de la unii la altii. USL nu mai exista pentru ca nu mai avea sens sa existe, pentru ca nu mai urmaream cu totii obiectivele angajate. Practic, prin incalcarea repetata si flagranta a unor elemente ale intelegerii poltice la alcatuirea guvernului de Victor Ponta, PNL a decis sa puna capat unei crize prelungite artificial, sa nu accepte o prelungire paguboasa de inca 45 de zile, sa ia act cu luciditate si demnitate de decizia care a fost la premier si sa decida retragerea ministrilor sai din acest cabinet impreuna cu demisia tuturor demnitarilor politici ai PNL, toti secretarii de stat, toti sefii de agentii, pozitii asimilate cu caracter politic. Ministrii nostri, cu exceptia doamnei Campeanu care nu a participat la delegatie dar a luat la cunostinta, ministrii nostri au anuntat demisia din punct de vedere politic, maine pana in ora 12.00 toti demnitarii isi vor depune legal demisia la registratura Guvernului.

– A doua decizie este de a cere demisia d-lui Ponta din functia de prim-ministru. El a primit mandatul ca premier in fruntea unui guvern al USL din care si noi faceam parte, in urma unui vot coplesitor majoritar pe o alianta politica din care faceam parte, pe un program politic la care aveam si noi contributia noastra. Reactia fireasca in urma retragerii ministrilor liberali reactia fireasca a domnului Ponta trebuie sa fie demisia domniei sale. Sigur, in urma demisiei s-ar face consultari la Cotroceni, dar n-ar putea avea loc pe alte criterii decat pe cele ale probabilei majoritati parlamentare. Asadar domnul Ponta ar avea sansa unui nou mandat. Asa s-ar proceda strict democratic. probabil domnul Ponta nu va face acest lucru si PNL va ramane in opozitie. Noi nu am dezertat de la obligatia de a guverna aceasta tara, suntem gata sa participam la orice formula guvernamentala, suntem gata de a guverna atat cat este sustinerea noastra politica, nu fugim de aceasta responsabilitate, dar nu mai putem cautiona un guvern care de foarte multe ori a incalcat programuld e guvernare, regulile si termenii intelegerii politice.

– A treia decizie este ca in urma incetarii USL, delegatia PNL a decis sa acorde deplina libertate tuturor organizatiilor partidului.

– A patra decizie este incetarea existentei USL de facto. Rezolutia a fost adoptata cu 187 voturi pentru, 6 impotriva si 2 abtineri. A fost precedata de o discutie deschisa, oricine si-a spus punctul de vdere, dintre cei sase colegi cu alta opinie, cativa au putut pleda punctul de vedere, suntem obisnuiti cu diferente de opinie, speranta mea e sa mergem mai departe. Toate povestile din ultima vreme despre grupuri, aripi de filiale care fac si dreg sunt povesti. PNL este un partid care stie in momentele decisive sa-si apere unitatea si identitatea.

– Ma adresez alegatorilor care ne-au dat votul in decembrie. Le cer iertare pentru ca nu s-a putut, ca nu am putut sa ducem la capat un proiect politic pentru care PNL si eu personal am pledat, in care am investit foarte mult si in care am crezut foarte mult. Nu regret faptul ca un guvern se rupe, faptul ca PNL dupa 4 ani de opozitie se vede acum din nou in opozitie. Este nedrept dar nu acest lucru e grav. E pacat pentru ca o asemenea constructie politica si-ar fi urmat cursul si PSD si Victor Ponta si-ar fi respectat angajamentele de fond, Romania ar fi avut sansa unei constructii stabile si durabile pentru cel putin 4 ani. Romania ar fi avut nevoie de asta si eu cred ca s-a ratat o sansa mare. AM fost pusi in situatia de a simula continuarea acestui proiect, acceptand conditii inacceptabile, in vreme ce V. Ponta si PSD nu mai au niciun fel de ezitare int entativa de a transforma USL in PSD-ul anilor 200-2004. Alegerea a fost una dureroasa dar simpla. Nu vrem sa mintim pe nimeni. Aceasta este decizia corecta si pe aceasta am luat-o. Indiferent daca vom continua in opozitie sau la putere, foarte curand cred ca vom reveni la guvernare, cel tarziu la sfarsitul acestui an. Vom incerca sa aparam marile valori si marile tinte pe care le-am propus oamenilor. Pentur liberali acestea sunt o democratie politica reala cu separatia puterilor in stat reala, o independenta adevarata si eficienta a justitiei, o economie concurentiala si de piata, o administratie performanta dedicata cetateanului si nu primarului, o politica externa mult mai profund profilata. Vom face toate aceste lucruri chiar daca nu va mai fi USL.

ORA 22.00: C. David, C.P. Tariceanu si R. Stroe au votat impotriva iesirii de la guvernare.

ORA 21.45: Liderul PNL Crin Antonescu va sustine o conferinta de presa la sala de grup a PNL din Parlament.

ORA 21.45: Calin Popescu Tariceanu a declarat: “Nu am votat pentru iesirea de la guvernare, am votat impreuna. S-a dorit o rezolvare expeditiva, e o decizie grea, complicata, care ar fi trebuit mai bine gandita, cred ca este o atitudine usor pripita.Nu-mi ramane decat sa ma gandesc in continuare la ceea ce mai ramane de facut”.

ORA 21.20: PNL A DECIS IESIREA DE LA GUVERNARE. Conducerea PNL a adoptat, marti seara, rezolutia privind iesirea liberalilor de la guvernare, au declarat surse din formatiune.

Anterior, surse liberale declarau ca liderii PNL discuta, marti, in sedinta Delegatiei Permanente, un proiect de rezolutie in patru puncte privind iesirea de la guvernare a PNL, in text fiind solicitata si demisia premierului Victor Ponta.

Rezolutia prevede iesirea de la guvernare, demisia in bloc a ministrilor PNL si a secretarilor de stat, solicitarea demisiei premierului Victor Ponta si pozitia parlamentarilor liberali la momentul votului asupra noului Guvern Ponta.

De asemenea, proiectul prevede si libertatea alesilor locali de a negocia majoritati la nivelul consiliilor judetene si a consiliilor locale fara restrictii de la centru.

ORA 21.30: PNL A DECIS IESIREA DE LA GUVERNARE.

ORA 21.23: A INCEPUT VOTUL IN SEDINTA DELEGATIEI PERMANENTE A PNL.

DELEGATIA PERMANENTA A PNL UPDATE ora 21.10Tariceanu a afirmat ca PNL a fortat iesirea de la guvernare, imputand lui Crin Antonescu si Klaus Iohannis strategia de negociere adoptata in relatia cu PSD. “In loc sa se mearga cu un mandat de negociere, s-au adaugat conditii sumplimentare pentru a se face ruptura clara (…) Eu cred ca solutia ar fi fost mergand pe aceeasi varianta de negociere”, a spus Calin Popescu Tariceanu in sedinta Delegatiei Permanente a PNL.

DELEGATIA PERMANENTA A PNL UPDATE ora 20.59In sedinta Delegatiei Permanente, care se desfasoara la aceasta ora la Palatul Parlamentului, PNL discuta un proiect de rezolutie in patru puncte, care urmeaza sa fie supus votului, privind iesirea de la guvernare a PNL, in text fiind solicitata demisia premierului Victor Ponta. Ministrii PNL vor demisiona miercuri, sustin aceleasi surse.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a vorbit la telefon, marti seara, cu premierul Victor Ponta, inainte de a intra in sedinta Delegatiei Permanente a PNL, pentru a afla ultimul cuvant al acestuia cu privire la cererea ca prim-vicepresedintele partidului Klaus Iohannis sa fie ministru de Interne si vicepremier. Convorbirea telefonica a avut loc dupa iesirea publica a lui Ponta, la ora 17.30, si a fost un esec.

DELEGATIA PERMANENTA A PNL UPDATE ora 20.25: PNL discuta in acest moment excluderea Marianei Campeanu din partid.

La inceputul sedintei, Crin Antonescu a declarat ca votul pentru iesirea de la guvernare va fi covarsitor pentru iesirea de la guvernare.

“Victor Ponta este un extrem de bun comunicator si stie sa dea mesaj, insa n-am inteles nimic niciunii dintre noi. Nici presedintele Crin Aantonescu nu a inteles si a considerat ca este mai bine sa-l sune. Dupa ce l-a sunat a aflat ca l-a refuzat. Victor Ponta a spus NU la cele patru portofolii si ca Iohannis sa fie vicepremier”, au dezvaluit surse din partid.

DELEGATIA PERMANENTA A PNL UPDATE ora 20.15Delegatia Permanenta a PNL a decis excluderea senatorului Sorin Iliesiu din partid, marti, cu 167 de voturi „pentru”,, 19 voturi „impotriva” si 9 abtineri, adoptand astfel propunerea Biroului Permanent de excludere.

Afla aici detalii despre excluderea lui Sorin Iliesiu

Acesta a participat la sedinta in care a fost exclus din PNL.Dupa excludere, Iliesiu a venit in fata jurnalistilor, anuntand el insusi rezultatul votului. El a spus ca a luat cuvantul inaintea votului asupra propunerii de excludere.

Iliesiu a spus ca a propus vot secret asupra deciziei ca presedintele Crin Antonescu sa nu aiba niciun fel de intelegere politica cu Traian Basescu sau cu Miscarea Populara.

De asemenea, Iliesiu a propus vot secret asupra organizarii unui Congres extraordinar al PNL care sa voteze ca PNL sa ramana la guvernare si in USL, ca PNL sa participe pe liste comune USL la europarlamnetare, astfel incat viitorul presedinte al Romaniei sau premier sa fie dat de PNL.

DELEGATIA PERMANENTA A PNL UPDATE ora 19.45:  Presedintele PNL, Crin Antonescu, i-a replicat, marti, inaintea sedintei Delegatiei Permanente a partidului, senatorului Calin Popescu Tariceanu, aratand ca el nu are sentimentul ca este nevoie de o amanare a deciziei privind USL.

“Eu cred ca de doua saptamani tara asta sta pe loc si se uita la televizor in legatura cu o chestiune foarte simpla, care este prezentata drept foarte complicata”, a adaugat liderul liberal.

El a aratat ca Tariceanu poate sa isi prezinte opinia in sedinta PNL, opinie la care are dreptul, ca oricine altcineva. 

“Este opinia domnului Tariceanu, are dreptul la ea, acum intram in sedinta unde o poate prezenta, domnia sa – aceasta, oricine altcineva – alta, vom iesi cu o decizie”, a mai spus Antonescu.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, inaintea Delegatiei Permanente a liberalilor, ca PNL nu ar trebui sa se grabeasca cu decizia ruperii USL, ci ar trebui sa aiba in vedere atat interesul partidului, cat si interesul national.

“Cred ca la momentul acesta cel mai important lucru este sa ne concentram pe soarta USL si sigur ca avem o mare responsabilitate toti cei care suntem asta seara cu drept de vot in Delegatia Permanenta sa luam o decizie care sa fie si spre interesul partidului, dar sper sa nu uitam de interesul national”, a declarat fostul premier.