Delta Dunarii, promovata de arhitecti, designeri si artisti din intreaga lume

Asociatia Ivan Patzaichin — Mila 23 a lansat vineri, la Biblioteca Nationala a Romaniei, un concurs international de design in cadrul caruia arhitecti, designeri si artisti din intreaga lume sunt invitati sa promoveze in mod inovativ opt destinatii din Delta Dunarii.

Lucrarile inscrise in concurs vor reprezenta cate una din cele opt localitati care formeaza traseul cu cele mai importante repere turistice din biosfera Deltei. Este vorba despre localitatile Crisan, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sf. Gheorghe si Sulina.

Instalatiile de amenajare urbana, realizate sub forma unor insule plutitoare, vor fi expuse in vara acestui an pe luciul de apa dintre Biblioteca Nationala si Podul Unirii. Astfel, zona denumita simbolic “Eco-arhipelag” va deveni prima expozitie interactiva de ecoturism din Romania. Organizatorii spera ca instalatiile artistice sa ii convinga pe bucuresteni si pe turisti ca Delta Dunarii este un simbol pentru Romania si un colt de natura care merita sa fie protejat si cunoscut indeaproape. Totodata, organizatorii cred ca, prin intermediul obiectelor de design, spatiul public si segmentul de Dambovita din preajma Bibliotecii Nationale vor dobandi o functiune in cadrul orasului si vor redeveni pentru bucuresteni un spatiu de loisir.

Citeste si: Printul Charles, vizita in Delta Dunarii

Totodata, competitia de design va si un un prilej de a promova Delta Dunarii pe plan international.  Astfel , concursul “Eco-Arhipelag: Obiecte urbane temporare pentru eco-design si ecodestinatii” va fi anuntat pe retelele dedicate artistilor, arhitectilor si studentilor din intreaga lume, iar lucrarile inscrise vor fi prezentate si in cadrul Romanian Design Week, care va avea loc in Bucuresti, in perioada 16-24 mai.

Lucrarile pot fi inscrise in concurs pana pe data de 7 mai, iar anuntarea castigatorilor va avea loc pe 16 mai. Expozitia va fi organizata in perioada mai-cotombrie.

Participantii se pot inscrie singuri sau in echipe de maximum patru membri, in nume propriu sau in numele unui birou de arhitectura, design sau o institutie publica sau privata. Designerii, artistii sau arhitectii care se inscriu in competitie pot forma echipe mixte interdisciplinare si cu alti specialisti ale caror cunostinte sau abilitati pot da valoare adaugata proiectelor propuse. Presedintele onorific al juriului va fi Ivan Patzaichin. 

Echipa cu cel mai bun proiect va primi un premiu de 1000 de euro si o excursie in Delta Dunarii. Urmatoarele patru echipe pot beneficia gratui de canotci pentru trasee in Delta. Fiecare din cele cinci propuneri selectate va avea dreptul la un buget de productie.

Sursa foto: rowmania.ro