DELTA VACARESTI poate fi admirata din cel mai inalt Centru de Observare din lume

Romania are, incepand de joi, cel mai inalt punct de observatie a unei arii naturale protejate din lume, odata cu inaugurarea Centrului de Observare a PARCULUI NATURAL VACARESTI.

Obiectivul este amplasat la etajul 17 al unuia dintre blocurile turn aflate in cadrul unui complex rezidential din zona Mihai Bravu si dispune de aparatura specifica pentru observatie, oferind, in acelasi timp, o panorama unica a zonei DELTEI VACARESTI.

Evenimentul organizat joi a coincis cu sarbatorirea la nivel mondial a Zilei Mediului, marcata in Romania prin actiuni de informare, constientizare si educatie ecologica, desfasurate la nivelul tuturor comisariatelor judetene ale Garzii Nationale de Mediu si nu numai.

Centrul de Observare a PARCULUI NATURAL VACARESTI reprezinta un proiect demarat si finalizat de organizatia Salvati Dunarea si Delta, cu sprijinul asociatiilor Kogayon, Ecopolis, alaturi de publicatia National Geographic-Romania, dar si Alpha Bank Romania si Asmita Gardens.

“De ieri (miercuri n.r.) seara cand a fost publicata Ordonanta de Urgenta (pentru DELTA VACARESTI – n.r.) s-a creat cadrul pentru a incepe dezbaterea publica pe propunerea de Hotarare de Guvern care va declara PARCUL NATURAL VACARESTI aceasta zona. Documentul este deja in dezbatere publica pe site-ul ministerului si ii invitam pe toti cei care cred ca pot sa contribuie cu ceva pentru a crea un cadru juridic pentru acest parc natural. Speram ca atunci cand decizia Guvernului va fi finalizata, sa inceapa si procedura de alocare a administrarii acestei zone, sa se faca un management al zonei si toata lumea sa stie care sunt acele reguli care sunt normale intr-un parc natural. Aici, se pot crea laboratoare de cercetare si proiecte educationale”, a declarat cu ocazia lansarii centrului Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, citat de Agerpres.

Citeste si: LACUL VACARESTI ar putea primi saptamana viitoare statutul de Parc Natural

Centrul de Observare al Parcului Natural Vacaresti va fi un loc de intalnire al iubitorilor de natura, al pasionatilor de fotografie, un spatiu de desfasurare al evenimentelor educative, stiintifice si de comunicare dedicate zonei. In cadrul Observatorului, cei interesati pot avea un contact cu biodiversitatea urbana, pot schimba idei cu specialisti in protectia mediului, pot gandi proiecte si actiuni dedicate mediului si spatiilor verzi urbane. Totodata, publicul interesat poate vizita Observatorul in regim liber, pe baza de programare. In cadrul obiectivului sunt puse la dispozitie patru binocluri profesioniste, o luneta, determinatoare ornitologice si materiale de informare.

Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanta de urgenta referitoare la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice. Documentul modifica articolul referitor la “instituirea regimului de arie naturala protejata si declararea unui anumit tip de arie pentru a elimina confuziile create de faptul ca un anumit sit ar putea fi definit ca arie naturala protejata fara a fi incadrat intr-o anumita categorie de arie naturala protejata”.

Incepand de joi, timp de 30 de zile, proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind Delta Vacaresti a intrat in dezbatere publica pe site-ul ministerului de resort. Persoanele interesate pot transmite sugestii si propuneri direct la sediul ministerului sau prin adresele dedicate de e-mail, disponibile pe pagina de Internet a institutiei.

Citeste si: O parte din Lacul Vacaresti va fi declarata parc natural. CGMB a dat aviz favorabil

Proiectul de OUG privind avizarea suprafetei administrative ce urmeaza sa faca parte din aria naturala protejata PARCUL NATURAL VACARESTI are ca scop reglementarea zonei ca arie naturala protejata in vederea instituirii prin hotarare de Guvern a regimului de arie naturala protejata de interes national “PARCUL NATURAL VACARESTI”“. Potrivit documentului, intrucat in prezent zona Lacului Vacaresti se confrunta cu interventii antropice care pot afecta biodiversitatea si pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturala protejata care asigura atat conservarea habitatelor si speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cat si la mentinerea caracterului peisagistic si recreativ.

Consilierii municipali bucuresteni au adoptat, in data de 29 aprilie, un proiect de hotarare care vizeaza atribuirea statutului de arie naturala protejata Parcului Vacaresti, asta dupa ce, anul trecut, Academia Romana, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis un aviz favorabil de incadrare a Parcului Natural Vacaresti in categoria de arie naturala protejata tip “parc natural”.

Delta Bucurestiului din Lacul Vacaresti, cunoscuta si sub denumirea “Delta dintre blocuri”, reprezinta o arie naturala cuprinsa intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Dambovitei.

Lacul Vacaresti a fost conceput de administratia comunista ca parte a amenajarii complexe a raului Dambovita si a fost proiectat sa faca parte din sistemul hidrologic de aparare a Bucurestiului impotriva inundatiilor. Lucrarile au fost demarate in anul 1986, dar au fost sistate dupa 1989.

La suprafata celor aproape 200 de hectare de vegetatie si zone mlastinoase, alimentate de ape subterane, traiesc intr-un ecosistem stabil diferite tipuri de pesti, rate salbatice, lebede, soparle sau pescarusi.

Conform datelor organizatiei Salvati Dunarea si Delta, in tarile din regiune, Praga numara 88 de arii protejate urbane, Varsovia 13, Belgrad doua, Budapesta cinci si Sofia un parc natural.

De asemenea, un numar impresionant de arii naturale protejate exista in mari orase ale lumii, precum: Londra (peste de 40 arii protejate, cu suprafete intre 0,8 si 955 hectare), Buenos Aires (Costanera Sur, arie protejata de 353 hectare), New York (47 arii protejate, in suprafata de 3.500 hectare), Helsinki (368 hectare arii protejate), Hong Kong (Hong Kong Wetland Centre, 60 hectare) si Viena (30% din suprafata orasului acoperita de arii protejate).

Sursa foto: b365.ro