Presedintele TRAIAN BASESCU a SEMNAT decretul de eliberare din functia de sef al DIICOT a ALINEI BICA

Alina Bica

Solicitarea ALINEI BICA de eliberare din functia de procuror-sef al DIICOT a fost transmisa de ministrul Justitiei, ROBERT CAZANCIUC, luni, presedintelui Romaniei, acesta urmand sa semneze decretul de eliberare a ei din aceasta pozitie.

UPDATE 14.05: Presedintele TRAIAN BASESCU a semnat, luni, decretul de eliberare din functie a procurorului-sef al DIICOT, ALINA BICA, in urma demisiei acesteia din functie.

“Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a transmis luni, 24 noiembrie 2014, Presedintelui Romaniei solicitarea doamnei Alina-Mihaela Bica privind eliberarea din functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)”, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Presedintele TRAIAN BASESCU urmeaza sa semneze decretul de eliberare din functie a ALINEI BICA, dupa ce ea si-a dat DEMISIA de la sefia DIICOT si din functia de procuror al acestei structuri.

Sectia pentru procurori a CSM a dispus, luni dumineata, suspendarea din magistratura a ALINEI BICA si a luat act de DEMISIA acesteia din functia de procuror la DIICOT, dupa ce a fost arestata in dosarul despagubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro.

“Sectia de procurori a CSM a dispus suspendarea din functia de procuror, pana la solutionarea cauzei, a doamnei procuror sef, ca urmare a luarii masurii preventive fata de aceasta. De asemenea, Sectia de procurori a dispus incetarea activitatii la Directia de Investigarea a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a doamnei Bica Alina, la cererea dumneaei, si continuarea activitatii la Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unitate de unde dumneaei a provenit la momentul accederii in DIICOT, respectiv din 1 decembrie 2004”, a anuntat vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Gheorghe Muscalu.

Citeste si: ALINA BICA a fost SUSPENDATA din magistratura

Acesta a precizat ca ministrul Justitiei a solicitat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii un aviz pentru demararea procedurile de revocare din functia de conducere de procuror sef al DIICOT a ALINEI BICA.

“A fost o solicitare venita prin posta, vineri dupa-amiaza, si am inregistrat-o dimineata. Nu am luat-o in discutie pentru ca doamna procuror sef si-a dat demisia din functia de conducere, demisie asupra careia se va pronunta, fiind un act unilateral de vointa, presedintele Romaniei, cel care a numit-o, potrivit prevederilor legale”, a adaugat Gheorghe Muscalu, citat de Mediafax.

Vicepresedintele CSM a mai spus ca, in perioada suspendarii, orice procuror sau judecator are un loc asigurat.

“Este o suspendare provizorie, pana la momentul solutionarii definitive. Locul dumneaei nu mai este in structura specializata, la DIICOT”, a precizat Muscalu.

Vicepresedintele CSM a declarat ca, pe perioada suspendarii, ALINA BICA nu mai este magistrat, dar are toate drepturile unui cetatean normal si poate desfasura orice alt tip de activitate.

Vicepresedintele CSM a adaugat ca faptele de care este suspectata ALINA BICA nu au legatura cu activitatea desfasurata la DIICOT, precizand ca institutia este o structura puternica, ce are competenta foarte importanta in zona combaterii criminalitatii grave.

“Procurorii DIICOT, sunt convins ca au inteles si inteleg foarte bine menirea lor si cred ca pot trece peste acest moment si sa-si vada in continuare de treaba. Sunt convins ca activitatea se va desfasura in conditii normale si sper ca, intr-o scurta perioada de timp, activitatea DIICOT sa revina la ceea ce a fost anterior si sa depaseasca mult mai usor aceste momente dificile”, a declarat Gheorghe Muscalu.

Acesta a adaugat ca Alina Bica nu si-a dat demisia din magistratura, ci a formulat o cerere de revocare din functia de procuror DIICOT.

Potrivit Legii 303/2004, CSM dispune suspendarea din functie a unui procuror daca fata de acesta s-a dispus arestarea preventiva sau arestul la domiciliu. Pe durata suspendarii din functie, procurorului nu i se platesc drepturile salariale, iar aceasta perioada nu constituie vechime in magistratura.

In perioada suspendarii din functie, procurorului nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictii si incompatibilitati, putand sa ocupe functii publice sau private, sa desfasoare activitati comerciale, direct sau prin persoane interpuse, activitati de arbitraj in litigii civile, comerciale sau de alta natura. De asemenea, in perioada suspendarii din functie, magistratul poate sa aiba calitatea de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare sau control la societati civile, societati comerciale, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare ori financiare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome si sa fie membru al unui grup de interes economic, conform prevederilor legale.

Daca se dispune clasarea, achitarea sau incetarea procesului penal fata de magistrat, suspendarea din functie inceteaza, iar acesta este repus in situatia anterioara, i se platesc drepturile banesti de care a fost lipsit pe perioada suspendarii din functie si i se recunoaste vechimea in magistratura pentru aceasta perioada, mai prevede Legea 303/204.

ALINA BICA i-a transmis, vineri, procurorului general al Romaniei, TIBERIU NITU, demisia de la conducerea DIICOT si din functia de procuror al Directiei.