Demisia: cum treci peste această etapă cât mai ușor posibil

În societatea modernă când un loc de muncă este rareori garantat pe viață, mulți oameni sunt mereu în căutarea unui loc de muncă mai atractiv și sunt nevoiți să își dea demisia de la actualul job. Dar, că în cazul majorității lucrurilor, există moduri corecte și greșite de a aborda această situație delicată.

Odată ce ai luat decizia de a demisiona, ia în considerare metodă corectă și ia toți pașii pentru că procesul să se desfășoare legal, cu elegantă și profesionalism.

Planificarea demisiei și a pașilor ulteriori

Pentru a te asigura că procesul se desfășoară că la carte, planifică acțiunile pe care trebuie să le iei atât înainte, cât și după ce demisionezi. Prin lege, vei fi obligat să respecți o perioada de preaviz stipulată în contractul de muncă, dacă situația nu îți cere demisie fara preaviz, caz în care va trebui să ai o discuție pe această temă cu angajatorul tău. Vei găsi următorii pași eficienți pentru a te asigura că procesul de demisionare se desfășoară profesional:

Metodă corectă de a demisiona

Modul în care gestionezi demisia va avea un impact asupra carierei tale, iar printre-o abordare elegantă te vei asigura că primești recomandări și referințe care pot să fie vitale pentru succesul tău în căutarea altui loc de muncă. Deși pare mai simplu să faci acest anunț prin mesaj sau e-mail, ideal este să îți anunți managerul printr-o discuție în persoană sau măcar prin apel video, dacă ai lucrat de la distanță. Această întâlnire cu managerul pentru a demisiona în persoană arată că ai luat în serios rolul, compania și decizia.

Redactează scrisoarea de demisie

După ce ai informat managerul, urmează să redactezi scrisoarea de demisie care va face decizia oficială. Cererea de demisie este un document oficial prin care se cere încheierea contractului de muncă și trebuie să fie formulată întotdeauna având la baza litera legii. În situația în care îți dorești să ai posibilitatea de a nu respectă perioada de preaviz, discuta în prealabil cu angajatorul, întrucât orice condiție excepțională trebuie notată fie în acordul de încetare al contractului de muncă.

Muncește la fel de bine până în ultima zi

Oricare ar fi fost motivul pentru care ai fost nevoit să îți dai demisia, este important să te desparți de organizație cu o abordare profesionistă. Oferă-te să înveți persoană care va prelua task-urile tale și lasă lucrurile în ordine pentru a te asigura că vei primi referințele sau portofoliu dacă vei avea nevoie pe viitor.