DEMISIA lui MARKO ATTILA a ajuns la PARLAMENT. Deputatul nu revine in Romania. REACTIA lui CAZANCIUC. UPDATE

DEMISIA, in original, a deputatului UDMR MARKO ATTILA a ajuns, marti, la PARLAMENT. MARKO ATTILA este trimis in judecata in dosarul ANRP, politicianul maghiar fugit in Ungaria avand deja la activ o condamnare cu suspendare intr-un caz similar in legatura cu o retrocedare ilegala a unei cladiri care adaposteste o institutie de invatamant din Sfantu Gheorghe.

UPDATE 21:11: Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marti, la Bruxelles, intrebat despre aducerea deputatului Marko Attila din Ungaria, ca este doar ”o chestiune de timp pana cand cineva aflat in spatiul UE sa poata fi adus in Romania printr-o procedura judiciara”.

Intrebat ce se intampla cu deputatul Marko Attila, Robert Cazanciuc a declarat ca in momentul de fata exista solicitari ale DNA care trebuie sa primeasca un raspuns.

Intrebat daca nu poate fi sesizata Comisia Europeana in cazul in care Ungaria nu aplica legislatia europeana privind mandatul european, Cazanciuc a precizat ca “fiecare state membru este obligat sa respecte procedura europeana”.

Nu cred ca vreun stat membru al UE isi va permite sa nu respecte aceasta procedura“, a spus ministrul Justitiei, evitand sa dea un raspuns concret.

La insistentele jurnalistilor care au intrebat daca se fac demersuri pentru aducerea in Romania a lui Marko Attila si daca oricine poate fugi in alta tara ca sa scape, Robert Cazanciuc a afirmat: “Cu siguranta nu poate scapa nimeni si sunt destul de multe cazuri de persoane, care au fugit in afara spatiului UE, care au fost mai devreme sau mai tarziu aduse in Romania pentru a executa o anumita pedeapsa. Cu siguranta prezenta cuiva in spatiul UE nu e decat chestie de timp pana poate fi adus in Romania printr-o procedura judiciara”.

UPDATE 19.50: Eugen Iordachescu, avocatul lui MARKO ATTILA, a declarat ca a comunicat cu acesta prin e-mail.

“Din ceea ce mi-a comunicat el, rezulta ca nu are intentia deocamdata sa se reintoarca in Romania”, a spus Eugen Iordachescu, pentru postul Digi24.

“Problema nu e ce l-am sfatuit eu, ci ce vrea sa faca el. Indiferent ce sfaturi i-am dat eu, decizia ii apartine. Daca el a decis deocamdata sa ramana in Ungaria, asta e vointa domniei sale. Ca orice alt cetatean al UE, fiecare e liber sa stea unde iși dorește. E dreptul la libera mișcare, e dreptul fiecarui cetatean sa se stabileasca unde crede ca ii e lui mai bine, el a așa a inteles sa procedeze”, a adaugat avocatul lui MARKO ATTILA.

“Acest gest din partea sa poate fi interpretat ca o sustragere de la procedurile judiciare. Oricand magistratii pot sa decida luarea unei masuri preventive fata de el. Nimic nu ii impiedica. Ca nu s-a intamplat pana acum e un mare semn de intrebare. Exista incuviintarea Camerei inca din decembrie. Oricand puteau cere arestarea, nu s-a intamplat și nu inteleg de ce”, a completat avocatul Eugen Iordachescu.

UPDATE 16.24: Secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, a anuntat marti, dupa sedinta Biroului permanent, ca sedinta de plen a Camerei a fost programata pentru miercuri, la ora 10.00, cand va fi prezentata cererea de demisie in original a deputatului UDMR MARKO ATTILA.

“Sedinta Biroului permanent de astazi a decis cateva probleme, in primul rand o modificare de program. Maine este plen, de la ora 10.00 la ora 13,00, va fi prezentata cererea, pentru ca a venit cererea in original a domnului deputat Marko Attila, de demisie si se va lua act in plen de aceasta demisie, intrucat avem deja confirmarea domniei sale ca nu va veni la plen sa o sustina, deci e doar citirea ei in plen, dupa care vor fi respingeri”, a precizat Mircovici, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca, in urma acestei demisii, se va putea comunica Ministerului Justitiei posibilitatea ca, nemaifiind parlamentar, MARKO ATTILA sa poata fi retinut, “in cazul in care o astfel de propunere va fi din partea procurorilor, sau arestat, daca judecatorul va decide un asemenea lucru”.

Mircovici a precizat ca modificarea programului a fost determinata in primul rand de faptul ca parlamentarii UDMR vor fi joi in teritoriu, pentru pregatirea congresului formatiunii.

“Adica vineri si sambata. Si joi au activitati pregatitoare Congresului si vor fi in teritoriu si, conform cutumei, de fiecare data cand a fost un congres al unei formatiuni politice parlamentare, se participa la aceasta activitate si atunci e firesc sa se acorde in mod egal aceasta obisnuinta. E vorba de aceasta cutuma, ca partidele politice parlamentare care au grupuri parlamentare si in Senat, si in Camera, atunci cand au Congresul, participa liderii celorlalte formatiuni politice, participa deputati de la alte grupuri parlamentare si e frumos si e normal sa fie respectati, indiferent ca sunt mai mari sau mai mici. Nu era vorba de cvorum, era vorba de aceasta problema”, a spus Mircovici.

Secretarul Camerei a mai spus ca ziua de joi este dedicata activitatilor in comisii.

In aceste conditii, sedinta in care plenul reunit va vota in legatura cu noua solicitare a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de RETINERE si ARESTARE PREVENTIVA a lui MARKO ATTILA va avea loc joi dupa ce a fost amanata din lipsa de cvorum saptamana trecuta, un alt motiv fiind si absenta DEMISIEI, in original, a deputatului UDMR.

CITESTE SI: “Fugarul” MARKO ATTILA a fost SALVAT de CHIULUL alesilor din Camera Deputatilor. UPDATE 

MARKO ATTILA a fugit in Ungaria inca de anul trecut din momentul in care procurorii anticoruptie au facut cunoscut faptul ca acesta este urmarit penal in dosarul ANRP. MARKO ATTILA are dubla cetatenie, romana si maghiara, si este protejat, conform mass media, de guvernul de la Budapesta condus de premierul VIKTOR ORBAN.

MARKO ATTILA a declarat, marti, in presa maghiara, ca autoritatile ungare nu il vor preda niciodata statului roman deoarece cazul sau este unul clar de DISCRIMINARE care poate afecta stabilitatea si statutul comunitatii maghiare din Romania.

CITESTE SI: Pe cine dracu’ are MARKO ATTILA la mana?

Sursa foto: gandul.info