Demonstratii si competitii de ARTE MARTIALE, la ZILELE CULTURII JAPONEZE

Cea de-a cincea editie a ZILELOR CULTURII JAPONEZE va avea loc intre 8 si 17 mai in Capitala, in cadrul manifestarii urmand sa aiba loc o serie de evenimente care vor imbina traditionalul si modernul: conferinte, seminarii, festivaluri dedicate pasionatilor de cultura si stilul de viata japonez, au anuntat organizatorii.

Potrivit acestora, ZILELE CULTURII JAPONEZE se adreseaza, prin specificul activitatilor, tuturor categoriilor de varsta. Dintre manifestari nu vor lipsi, astfel, cele adresate tinerilor preocupati de Japonia, prin prisma interesului lor pentru tehnologia, arta contemporana si moda acestei tari.

De asemenea, vor avea loc demonstratii si competitii de ARTE MARTIALE si de jocuri specifice Japoniei. Aspecte ale economiei, geopoliticii si comunicarii japoneze vor fi si ele abordate in cadrul unor conferinte cu participare internationala din Japonia, Germania si Marea Britanie.

Programul ZILELOR CULTURII JAPONEZE include conferinta ”Rolul si locul Japoniei in Economia Mondiala”, care va fi sustinuta pe 8 mai la Universitatea Romano-Americana de ambasadorul Japoniei in Romania Keiji Yamamoto,, precum si Otaku Festival, care va fi gazduit intre 9 si 10 mai de Centrul de Studii Romano-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH), pentru al patrulea an la rand. Otaku Festival este un eveniment independent, infiintat in 2006, avand ca principal scop promovarea culturii traditionale si moderne japoneze, precum si a principalilor artisti influentati de aceasta cultura. Festivalul atrage in fiecare an mii de tineri, studenti si elevi interesati de cultura japoneza, dar si specialisti din diferite domenii (regizori, scriitori, ilustratori, muzicieni, fotografi, programatori, actori, croitori, make-up artisti, sportive) dornici sa isi impartaseasca pasiunea si cunostintele. Tema din 2015 a Otaku Festival este “Old vs. New”, iar printre invitati se vor afla atat cei mai faimosi cosplay-eri din lume: Kaname, Reika si Goldy (Japonia), Yuegene (Tailanda), Kvy (Singapore), R&R Team (Rusia), precum si reprezentanti ai conventiei Anime Matsuri din SUA, artisti japonezi de manga, Daichi Kawada, trupa de J-Rock, ADAMS si cascadori ai Japan Tatedo Association. 

Citeste si: Spectacole de MUZICA DE FANFARA in Capitala, de ZIUA EUROPEI

Totodata, intre 11 si 12 mai va avea loc a treia editie a conferintei internationale ”Japan – Romania – cross points in a global context”. Deschiderea evenimentului va avea loc in Aula Magna a Universitatii Romano-Americane, pe 11 mai, la ora 9.00. Conferinta este organizata impreuna cu Facultatea de Litere – Ritsumeikan University, Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane, Facultatea de Istorie – Universitatea din Bucuresti si Asociatia Profesorilor de Limba Japoneza din Romania.  Scopul acestei manifestari este acela de a oferi profesorilor, cercetatorilor, studentilor, oficialilor si reprezentantilor mediului de afaceri sansa de a pune laolalta studii legate de cultura, mediul de afaceri, economia si comunicarea din Japonia. Pe parcursul conferintei vor avea loc prezentari sustinute de trei reprezentanti ai mediilor academice din Japonia si Marea Britanie. Este vorba despre Dai Nakamoto, din partea  Ritsumeikan University, care va sustine o prezentare despre Genji Monogatari (Povestea lui Genji – roman scris in secolul XI de scriitoarea Murasaki Shikibu) considerat a fi primul roman scris in lume, Saburo Kobayashi, fost director general al Honda Corporation, inventatorul airbag-ului pentru celebra companie auto din partea Chuo University, si Griseldis Kirsch, reprezentanta a School of Oriental and African Studies – University of London. Conferinta va continua cu trei sectiuni ce vor avea ca teme: cultura, economia si comunicarea japoneza. Cercetarile legate de aceste domenii vor fi prezentate de numerosi specialisti, profesori si studenti din Romania, Japonia, Germania si Marea Britanie. 

Citeste si: RECONSTITUIRI DE DUELURI si DEMONSTRATII TACTICE, la Zilele Muzeului Militar

Pe 13 mai, in Aula Magna a Universitatii Romano-Americane, incepand cu ora 19.00, va avea loc Gala Aniversara a CSRJ-AH, cu titlul Haru Urara Grand Festa, sarbatoarea celei de-a zecea aniversari. Pentru prima data, spectacolul va fi realizat in totalitate de artisti japonezi. Acesta va include muzica traditionala japoneza interpretata la instrumente traditionale, de catre artistii Daichi Kawada (taiko-tobe japoneze) si Maya Asaba (shamisen – instrument traditional cu coarde), muzica clasica si moderna –Hiroko Yamakawa (saxofonista – saxofon clasic), care va concerta impreuna cu artisti romani, si un spectacol de ARTE MARTIALE japoneze si cascadorie, sustinut de Japan Tatedo Association din Osaka. Pe parcursul evenimentului, Centrul de Studii Romano-Japoneze “Angela Hondru” isi va premia cei mai buni cursanti.

Pe 14 mai, vor avea loc Festivalul Artelor Martiale, de la ora 17.30, in lobby-ul Universitatii Romano Americane, eveniment pe parcursul caruia participantii vor avea posibilitatea nu doar sa vada, dar sa si practice arte precum: aikido, judo, karate, kendo, jujutsu, in cadrul demonstratiilor simultane, precum si Kamisama’s Dream, de la ora 20.00, in Aula Magna a Universitatii Romano-Americane. Evenimentul consta intr-un spectacol care combina moda cu dansurile traditionale si contemporane japoneze.

In incheierea ZILELOR CULTURALE JAPONEZE, pe 16 si 17, va avea loc o competitie de GO al carui loc de desfasurare va fi tot Universitatea Romano-Americana.

ZILELE CULTURII JAPONEZE sunt organizate de Centrul de Studii Romano-Japoneze ”Angela Hondru”, impreuna cu Universitatea Romano-Americana din Bucuresti, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club si HaramichiRO, cu sprijinul Ambasadei Japoniei la Bucuresti.