Departamentul de Justiție al SUA a deschis o anchetă privind manipularea prețurilor Bitcoin și Ethereum

O anchetă penală privind manipularea prețurilor Bitcoin (BTC) de către comercianții de crypto monede a fost deschisă de către Departamentul de Justiție al Statelor Unite (DoJ), informează Bloomberg.

Bloomberg citează patru surse anonime apropiate de acest caz, spunând că investigația penală, condusă de procurorii federali din SUA și de Comisia pentru Comerțul Futures (Commodity Futures Trading Commission – CFTC), va examina modul în care comercianții ar fi putut stabili prețurile prin activități ilegale cum ar fi spălarea banilor.

Spoofing, actul de a crea o cantitate mare de comenzi și apoi de a le anula, a apărut înainte pe piețele de crypto monede, atunci când un comerciant necunoscut sau un grup de comercianți, cunoscut sub numele de “Spoofy”, a plasat un număr de comenzi în valoare de 1 milion de dolari fără a le onora. Spălarea banilor, pe care și Spoofy o practică, este atunci când un comerciant își cumpără propriile comenzi, creând astfel iluzia cererii de pe piață pentru a atrage mai mulți cumpărători.

Citește și: PRIMUL CRYPTO EXCHANGE CARE FOLOSEȘTE TEHNICA NASDAQ VA FI LANSAT LUNA VIITOARE

Sursele Bloomberg remarcă faptul că ancheta implică în special monedele Bitcoin și Ethereum (ETH). Atât Departamentul de Justiție, cât și CFTC au refuzat să comenteze acest caz.

Comisia americană pentru valori mobiliare și burse (SEC) și-a lansat, în luna martie, propria investigație privind crypto, cu un număr de societăți cripto-conexe, cum ar fi tZero, o filială a Overstock.com, care se încadrează în sfera sa de acțiune.

Mai recent, autoritățile de reglementare din SUA și Canada au anunțat “Operațiunea Crypto Sweep”, un efort comun de a elimina schemele frauduloase de investiții în zona crypto monedelor.