Depunerea candidaturilor pentru europarlamentare s-a incheiat, BEC va lua o decizie pana in 5 aprilie

Depunerea candidaturilor pentru alegerile europarlamentare s-a incheiat, miercuri la miezul noptii, Biroul Electoral Central (BEC) urmand sa decida asupra admiterii sau respingerii candidaturilor pana cel mai tarziu in 5 aprilie.

Miercuri, in ultima zi de depunere a candidaturilor, s-au prezentat la Biroul Permanent reprezentanti ai unor formatiuni politice – intre care FC, PRM – si candidati independenti – Mircea Diaconu, Danut Liga.

Lista FC este deschisa de Mihai Razan Ungureanu, presedintele partidului, urmat de Diana Pavelescu, Mihaela Nicolau, Adriana Radu, Vlad Alexandescu.

De asemenea, au fost depuse liste de candidati in numele PRM atat de catre Corneliu Vadim Tudor (care deschide lista), cat si de Gheorghe Funar.

Intre cei care au venit miercuri la BEC pentru a depune dosarul de candidatura si listele de sustinatori pentru a intra in alegerile europarlamentare in calitate de candidati independenti s-au numarat Mircea Diaconu si Danut Liga.

Citeste si: Mircea Diaconu si-a depus candidatura pentru europarlamentare la sediul BEC

Potrivit vicepresedintelui Autoritatii Electorale Permanente Marian Muhulet, membru al BEC, la sediul Biroului a venit miercuri seara si Remus Cernea, insa candidatura acestuia nu a putut fi inscrisa, fiind depasit termenul legal de depunere a candidaturilor.

Marti a depus lista pentru euroalegeri si Noua Republica, aceasta fiind deschisa de Mihail Neamtu.

De asemenea, PPDD a depus dosarele candidatilor marti, primele nume pe lista formatiunii fiind: Dan Diaconescu, Simona Man, Diana Voiculescu, Liviu Robert Neagu.

Alianta PSD-UNPR-PC a depus la BEC dosarele candidatilor pentru alegerile europarlamentare sambata, PDL – duminica, iar PNL, UDMR, PMP – luni.

Potrivit Hotararii de Guvern 80/2014 privind programul calendaristic al actiunilor pentru europarlamentare, admiterea sau respingerea candidaturilor, de catre BEC, se face in termen de cel mult 10 zile de la inregistrarea candidaturilor, cel mai tarziu 5 aprilie.

Formularea de contestatii privind admiterea sau respingerea candidaturilor poate fi facuta pana cel mai tarziu la 10 aprilie, de catre alegatori, partide politice, aliante politice sau electorale, organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale.

Solutionarea contestatiilor privind admiterea sau respingerea candidaturilor se face in cel mult doua zile de la inregistrarea contestatiei, cel mai tarziu 12 aprilie, de catre Tribunalul Bucuresti

Termenul pentru solutionarea apelului asupra contestatiilor este de doua zile de la inregistrarea cererii de apel, cel mai tarziu 15 aprilie, de catre Curtea de Apel Bucuresti.

Candidaturile raman definitive cel mai tarziu in 16 aprilie.

Campania electorala pentru alegerile europarlamentare va incepe in 25 aprilie, cu 30 de zile inaintea scrutinului din 25 mai.