Deputatii liberali cer LAMURIRI de la ministrul Economiei in legatura cu TRANSELECTRICA

Liberalii ii cer ministrului Economiei, MIHAI TUDOSE, prin motiunea simpla “PSD curenteaza banul public – bonusuri uriase, contracte cu dedicatie si secrete de stat la Transelectrica”, care va fi dezbatuta miercurea viitoare, sa ia decizii radicale pentru a scoate compania “de sub influenta PSD”.

Potrivit motiunii depuse saptamana aceasta de deputatii PNL in plenul Camerei, companiile de stat, in special cele din domeniul energiei, au devenit in mandatul de premier al lui VICTOR PONTA “anexe” ale partidului condus de acesta, prin care “sunt alimentate firmele si buzunarele prietenilor politici ai guvernarii PSD-iste”.

Initiatorii sustin ca, votand aceasta motiune, deputatii vor da un semnal serios ca Transelectrica trebuie sa iasa din sfera “de influenta toxica a PSD-ului” si il vor obliga pe Ministrul Economiei sa ia decizii “responsabile” si “radicale”, prin care compania sa nu mai fie locul in care sunt satisfacute “castigurile clientelei PSD-iste”, respectiv “orgoliile politice de moment”, sacrificandu-se astfel interese majore de politica energetica.

“Ii solicitam ministrului sa ceara de urgenta reprezentantilor statului in Adunarea Generala a Actionarilor Transelectrica sa repuna pe ordinea de zi in prima sedinta situatia remuneratiilor membrilor Consiliului de Supraveghere si membrilor Directoratului aferente anului 2014 si sa anuleze hotararile in baza carora au fost acordate bonusurile de performanta. Ii cerem ministrului sa demareze procedurile pentru desecretizarea Memorandumului de Intelegere care sta la baza proiectului strategic de constructie a cablului submarin intre Romania si Turcia. Un proiect cu impact regional atat de puternic si care pune in practica politica europeana in domeniul energiei trebuie realizat in conditii de transparenta maxima”, se mai arata in textul motiunii.

Citeste si: SENATUL a RESPINS montiunea simpla privind ALOCATIILE COPIILOR, depusa de PNL, prin care se cerea DEMISIA ROVANEI PLUMB

Potrivit liberalilor, transportatorul national de energie electrica “a abdicat” de la misiunea sa oficiala de a asigura servicii publice de calitate, de a participa activ prin decizii responsabile la mentinerea sigurantei sistemului energetic national prin realizarea unui plan de investitii sustenabil si de a dezvolta proiecte de interconectare cu statele vecine in termeni si conditii avantajoase pentru tara noastra.

“O companie strategica pentru Romania cum este Transelectrica a ajuns sa fie condusa prin decizii arbitrare si contrare interesului national, cu concursul actorilor publici care au demonstrat si demonstreaza in continuare, prin deciziile manageriale luate, o atitudine neprofesionista, iresponsabila si lipsita de orice etica profesionala. Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice unde statul roman prin Ministerul Economiei detine 58,6% din actiuni, una dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic romanesc, a cazut prada intereselor de partid social-democrate iar ministrul Economiei Mihai Tudose se pare ca este foarte multumit de activitatea companiei, asistand pasiv la toate neregulile petrecute la Transelectrica”, sustin semnatarii motiunii.

Potrivit acestora, la Transelectrica bugetul a devenit “un Eldorado” conducerea companiei stabilindu-si “prime si indemnizatii sfidatoare si ilegale” iar “firmele de casa” ale PSD fiind abonate la contracte din bani publici.

Citeste si: PONTA, chemat de PNL in plenul CAMEREI sa prezinte EVALUAREA STARII ECONOMIEI

“Se directioneaza o parte din veniturile companiilor de stat catre oameni plasati in pozitii cheie in structurile de conducere si catre firme de casa care au contracte dubioase cu aceste companii la care statul este actionar majoritar iar practica de deturnare a fondurilor publice si folosirea lor in mod discretionar se materializeaza prin aprobarea de hotarari in adunarea generala a actionarilor. (…) Calculand sumele de care vor dispune membrii Directoratului Transelectrica si ai Consiliului de Supraveghere ca bonusuri, pentru faptul ca nu au realizat programele de investitii si mentenanta pe anul 2014, se ajunge la situatia in care fiecare in parte va primi de la 30.000 pana la 200.000 euro, in functie de numarul de luni in care au ocupat aceste functii”, se arata in textul motiunii.

Conform liberalilor, cei 15 oameni din forurile de conducere ale TRANSLECTRICA si-au aprobat pentru anul 2014 bonusuri insumate de 5,5 milioane lei ceea ce inseamna 5.054 de salarii minime pe economie, 117.333 de alocatii pentru copii sau 7.000 de pensii medii in Romania.

“Ceea ce ii recomanda la premiere, in primul rand, pe beneficiarii acestor bonificatii financiare este apropierea lor de lideri marcanti ai PSD, calitate care i-a si propulsat in aceste functii. Increngaturile sunt puternice si adanc infipte in interiorul Partidului Social Democrat, iar ramificatiile lor conduc pana la varful conducerii social-democrate”, scrie in textul motiunii, potrivit Agerpres.

In opinia semnatarilor motiunii, se impune sesizarea organelor abilitate ale statului in legatura cu modul in care CN Transelectrica a inchiriat fibra optica catre terte persoane pentru sume calificate drept “derizorii”.

“Printr-un contract incheiat cu Teletrans, care este furnizorul de solutii si servicii de telecomunicatii, tehnologia informatiei si informatica de proces/SCADA pentru CNTEE Transelectrica aceasta firma (2k Telecom — n.r.) conecteaza prin reteaua Transelectrica toate resedintele de judet cu Capitala. Este vorba despre o retea de aproximativ 5.000 de km de fibra optica inchiriata catre 31 de beneficiari pentru modica suma de aproximativ 12.000 euro lunar, din care firma 2k Telecom a platit in luna martie 2015 suma derizorie de 2.500 euro cu TVA. Daca acest contract s-ar fi incheiat in conditii de piata pentru cei 5.000 de km de fibra optica ar fi trebuit platiti minim 2,5 milioane de euro pe luna (tinand cont de numarul de km de fibra optica, respectiv de capacitatea de transfer flux de date pe cele peste 34 de circuite ale fibrei optice aflata in proprietatea Transelectrica). Diferenta este uriasa si ea se afla in buzunarul firmei 2k Telecom si a firmelor de casa ale PSD, in acest fel statul fiind prejudiciat cu milioane de euro/pe luna”, se mai sustine motiune.