Deputatul Marian Neacsu, trimis in judecata pentru conflict de interese

Deputatul PSD, Marian Neacsu, a fost trimis in judecata de Parchetul General sub acuzatia de conflict de interese. Procurorii de la Parchetul General au semnat rechizitorul privind trimiterea in judecata a deputatului Marian Neacsu, acuzat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) de conflict de interese, in noiembrie 2011, alaturi de alti cinci parlamentari, potrivit HotNews.

Neacsu este acuzat de ANI, in noiembrie 2011, de conflict de interese pentru ca si-a angajat fiica la biroul parlamentar. Marian Neacsu este lider de grup parlamentar PSD, fiind unul dintre cei care au votat dezincriminarea conflictului de interese in sedinta de marti 10 decembrie. In plus, deputatul PSD este unul din cei 13 initiatori ai unui proiect de lege depus la inceputul lunii in Parlament care face imposibila anchetarea parlamentarilor de catre ANI.

Potrivit unui comunicat de presa remis de ANI la acea vreme, “domnul Marian NEACSU, deputat in Parlamentul României, a propus angajarea și a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiicei sale, doamna Cristina Monica NEACSU, incepand cu data de 01.07.2009 – prezent, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 23 Ialomita, incalcand, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei”

Sub aspect penal, angajarea rudelor intra, potrivit ANI, sub incidenta articolului 2531 din Codul Penal al Romaniei: „Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pina la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima“.

Reamintim ca parlamentarii au votat marti, 10 decembrie, doua proiecte de lege privind modificarea noului Codului Penal, programat sa intre in vigoare la 1 februarie 2014. Potrivit acestor modificari, parlamentarii au fost scosi din categoria functionarilor publici astfel incat nu mai pot fi anchetati de ANI sau de procurori sub acuzatia de conflict de interese.

Foto: Curierul Ialomitean