Descoperire arheologica de exceptie, in Delta Dunarii

Un fragment din bordul unei ambarcatiuni otomane datand cel mai probabil din secolul al XVIII-lea a fost descoperit saptamana aceasta in Dunare, pe raza satului Sfantu Gheorghe, potrivit unui comunicat al Directiei Judetene pentru Cultura Tulcea.

Fragmentul a fost descoperit și recuperat din Dunare in timpul unei operatiuni de dragare. Primele cercetari efectuate de Directia Judeteana pentru Cultura și Institutul de Cercetari Eco-Muzeale releva ca epava din care provine fragmentul dateaza cel mai probabil din secolul al XVIII-lea, deși este plauzibila și o datare in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, iar starea buna de conservare a artefactului este in masura sa ofere informatii știintifice despre navigatia la gurile Dunarii din acea perioada.

“Avem de a face cu o descoperire exceptionala, in primul rand prin prisma raritatii acestui gen de bunuri arheologice —pana in prezent unicat in sectorul Dunarii Inferioare”, se arata in comunicat.

Citeste si: TOP 10 cele mai fascinante castele din lume. Branul este si el prezent. GALERIE FOTO

Bunul arheologic descoperit intamplator va intra in proprietatea publica a statului și urmeaza sa fie dat in administrarea unei institutii de specialitate pana in momentul preluarii artefactul urmand sa ramana in custodia Primariei comunei Sfantu Gheorghe.

“Artefactul este susceptibil de a face parte din categoria Tezaur — bunuri culturale de importanta exceptionala”, se mai arata in comunicat.

Fragmentul de barca este in prezent pazit in permanenta inclusiv de Garda de Coasta, fiind luate masuri de protectie impotriva variatiilor de umiditate și temperatura. Acesta urmeaza sa fie transportat la Tulcea pentru operatiuni și tratamente de conservare primara.