DESCOPERIRE ISTORICA: Doi medici romani au identificat o NOUA STARE a CREIERULUI

Doi medici romani au descoperit o noua activitate electrica a creierului, aflata dincolo de linia izoelectrica, asociata pana in prezent mortii cerebrale si sfarsitului.

“Totul a inceput in 2011, la Clinica de Chirurgie 1, in sectia profesorului Natalia Hagau, in timpul unei inregistrari EEG la un pacient de aproximativ 40 de ani intr-o coma foarte profunda, in urma unui stop cardiorespirator. Pacientul fusese resuscitat, se afla de doua luni in coma si facea crize epileptice pentru care i se administrau medicament. Analiza indica o asa-numita linie izo-electrica despre care pana atunci s-a crezut ca este capatul drumului. Linia izoelectrica nu inseamna ca neuronii corticali sunt morti, ci ca pot fi doar silentiosi”, povesteste medicul neurolog Bogdan Florea, cercetator la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu”, la Institutul de Cercetare Imogen, pentru ziardecluj.ro.

Cercetarile au fost continuate in laboratorul din Montreal, singurul din lume in care se fac asemenea inregistari pe animale vii, cu asa numitii electrozi parenchimatosi.

Citeste si: Platforma de CROWDFUNDING lansata de UBB. “SANGELE ARTIFICIAL”, printre proiectele care pot fi sustinute

Studierea cazului a fost punctul de plecare a unui  protocol de studiu efectuat la Universitatea din Montreal, in laboratorul de neuro-fiziologie condus de profesorul brasovean Florin Amzica, cel mai mare specialist in neurofiziologia comei din lume. Alaturi de un alt specialist, Daniel Kroeger, care studiaza in prezen la Harvard, profesorul de la Montreal a studiat pe animale in coma fenomenul relatat de medicul Florea.

Citeste si: MEDICI de la Spitalul Colentina, medaliati cu AUR la Geneva, pentru un simulator de inlaturare a litiazei renale

Descoperirea a fost atestata de specialistii canadieni si publicata de revista PLOS, publicatia cu cea mai mare expunere in format electronic din lume.

Sursa foto: ziardecluj.ro