DESCOPERIRE MAJORA a arheologilor, intr-o localitate din judetul Suceava

Arheologii suceveni au facut o noua DESCOPERIRE in situl pre-Cucuteni I de la Baia, cu o vechime de peste 7.000 de ani, confirmata de experti din domeniu din Kiev (Ucraina) si Chisinau (Republica Moldova).

Directorul Muzeului Bucovinei din Suceava, arheologul Emil Constantin Ursu, a declarat, luni, ca este vorba despre restul locuintei care a fost gasita in timpul sapaturilor din 2013, ce dateaza din anii 5.200-5.100 IH si este CEA MAI MARE din Europa pe acest nivel chronologic, potrivit Agerpres. Dupa aceasta noua DESCOPERIRE, s-a concluzionat ca locuinta milenara de la Baia avea peste 200 metri patrati ca suprafata.

Potrivit lui Ursu, descoperirea este una din cele mai IMPORTANTE realizate in ultimii 40 de ani in arealul Pre-Cucuteni din Romania, Republica Moldova si Ucraina. El a spus ca din ceramica gasita deja in situl de la Baia au fost restaurate patru vase cu reprezentari antropomorfe stilizate, adaugand ca doua piese similare se gasesc in judetul Neamt si alte doua langa Odessa.

Situl de la Baia a fost inspectat luni de presedintele Consiliului Judetean, Ioan Catalin Nechifor, care a multumit echipei de arheologi pentru munca depusa si a promis sprijin financiar de la buget pentru continuarea cercetarilor.

Citeste si: DESCOPERIRE SURPRINZATOARE facuta de arheologi pe traseul Autostrazii Transilvania

In vara anului 2013, CEA MAI MARE LOCUINTA din prima faza a perioadei Precucuteni a fost DESCOPERITA de arheologi in localitatea suceveana Baia, specialisti de la Universitatea Cambridge sprijinind cercetarile pentru a identifica modul in care, in acea perioada, se facea schimb de cereale intre China si Europa. Emil Ursu spunea atunci ca este a treia locuinta descoperita in acest areal, dupa alte doua mai mici din faza a doua a perioadei pre-Cucuteni, descoperite in 2012.

El a explicat ca, dupa continuarea cercetarilor, sub ceea ce se gasise in 2012, s-a dovedit a fi o locuinta din prima faza a perioadei pre-Cucuteni.

“Este foarte important acest lucru pentru ca vorbim de al doilea sit pre-Cucuteni I descoperit in arealul unei civilizatii care cuprinde Moldova, sud-estul Transilvaniei, Republica Moldova si Ucraina. Primul sit a fost descoperit in 1951”, spunea Ursu, adaugand ca, in conditiile in care s-a gasit doar un sit din prima faza pre-Cucuteni, de mai mult timp se vorbea de inexistenta acestei faze, iar asezarea descoperita la Baia vine sa demonteze ceea ce se stia pana acum.

Citeste si: DESCOPERIRE de IMPORTANTA MONDIALA facuta de arheologi in Piatra Neamt

“Este foarte nordica aceasta locuire, ceea ce inseamna ca trebuie regandita, rediscutata si bineinteles cercetata aceasta prima faza”, a spus Ursu, subliniind ca, pentru certitudinea datarii, se asteapta rezultatele analizei cu Carbon 14 care se face in Germania.

Potrivit lui Ursu, locuinta descoperita la Baia este foarte mare, fiind cea mare locuinta gasita vreodata in cultura pre-Cucuteni, se pastreaza bine, iar in afara de ceramica si un numar de vase intregibile au fost gasite si foarte multe unelte, piese unicat, cum ar fi un pandantiv de piatra, unicat in arealul pre—cucutenian, dar si o vatra pastrata in integralitatea ei. Totodata, au fost gasite si foarte multe rasnite, ceea ce inseamna ca partea de prelucrare a granelor era importanta, motiv pentru care pe santierul de la Baia a venit anul trecut o echipa de la Cambridge pentru a studia modul in care se facea, in acea perioada, schimbul de cereale intre Europa si Asia, in special China.

Profesorul Martin Kenneth Jones de la Universitatea Cambridge, unul dintre cei mai importanti specialisti in arheologie biomoleculara a cerealelor, declara atunci ca studiaza de zece ani modul in care a inceput schimbul de cereale intre agricultori din Europa si Asia si ca cercetarile le-a inceput in China, unde a descoperit cereale aduse din Europa.

“Cultura Cucuteni este foarte importanta pentru arheologii din lumea intreaga, fiind cunoscuta pentru fascinanta ceramica pictata, dar totodata este importanta pentru etapele initiale de ferme care s-au raspandit in partea de est a Europei”, a spus Jones.

“E o cultura minora care credem ca are legaturi cu culturile agricole din China. Am fost interesati de zece ani de aceasta dezvoltare si am inceput munca in China pentru a intelege mai bine ce este cu aceste produse agricole, cereale”, a spus Jones, el subliniind ca interesant pentru acea perioada este faptul ca nu s-au gasit numai in China cereale provenind din Europa, ci si in Europa cereale din China, precum meiul. “In acea perioada, pe vremea migratiilor, transportul nu era atat de simplu, iar cum s-a facut acesta este interesant”, a mai spus Jones.

Sursa foto: ziaruldepenet.ro