Deutsche Welle a ironizat marsul PMP de sambata si il critica pe Traian Basescu

Traian Basescu condamna recent la reuniunea Partidului Popular European de la Dublin ascensiunea populismului. Dar propriul sau partid a dat la sfarsitul saptamanii trecute un recital de populism veritabil, au amintit jurnalistii postului de radio Deutsche Welle.

Au surprins multe lucruri la mitingul PMP de sambata. In primul rand, ambianta de tip PUNR sau Vatra Romaneasca din anii ’90, cu steagurile tricolore care copleseau steagurile partidului si cu imnuri virile, in orchestratie brutala, noteaza sursa citata.

Dintre toate s-a distins “Noi suntem romani”, un cantec care vine pana la noi direct din Cenaclul Flacara si care, cu toata bunavointa, nu mai poate fi disociat de ambianta nationalismului ceausist cultivata intens de Adrian Paunescu. Pur si simplu, Miscarea Populara l-a plagiat pe Gheorghe Funar cu intentia vadita de a-i fura alegatorii, desi nu ii va fi usor, caci pentru PRM ar putea candida Ilie Nastase.

Citeste si: Mitingul PMP blocheaza traficul, sambata, in Capitala 

DW remarca si mesajul unionist, “inhibat totusi in ultima vreme din motive de conjuctura externa”, prezent in discursul de sambata al lui Eugen Tomac, si afirma ca, desi premierul Ponta a stat in centrul contestatiilor, “stilistica mitingului a trimis mai curand la agitatiile nationalistilor post-ceausisti din Ardeal.

E deconcertant sa vezi ca, in disperare de cauza, PMP a abandonat toate exigentele. Se pare ca nu mai e timp de fineturi, de campanii elaborate, caci mai sunt doua luni si jumatate pana la alegeri si partidul se afla la 5-6%, in zona de incertitudine pe care o presupune marja de eroare”, comenteaza semnatarul articolului, care lanseaza intrebarea de ce s-a mai infiintat PMP, “daca nu face decat sa reia toate poncifele retetei national-populiste?”

A surprins, asadar, absenta totala a spiritului citadin, a finetii urbane pe care le promiteau insistent Teodor Baconschi, Theodor Paleologu sau Adrian Papahagi. Intre manifestantii veniti din diferite parti ale tarii si trecatorii bucuresteni nu a existat nicio empatie, a conchis DW.

Sursa foto: gandul.info