DEZBATERE ELECTORALA PENTRU ALEGERILE PREZIDENTIALE. IPP invita principalii candidati sa participe la o dezbatere inainte de primul tur

FOTO - COLAJ MONDONEWS

Institutul pentru Politici Publice (IPP) propune principalilor sase candidati sa participe la o dezbatere electorala in data de 29 octombrie, inainte de primul tur ala legerilor prezidentiale. Potrivit unui comunicat transmis presei, IPP invita oficial principalii candidatii in alegerile prezidentiale – Victor Ponta, Klaus Iohannis, Elena Udrea, Calin Popescu Tariceanu, Teodor Melescanu si Monica Macovei – sa participe la o dezbatere electorala cu un format eficient pentru ca alegatorii sa poata urmari oferta acestora.

UPDATE 21:05 – Macovei confirma participarea la dezbaterea IPP pentru prezidentiale

Candidatul independent Monica Macovei a confirmat, joi, participarea la dezbaterea pentru alegerile prezidentiale propusa de Institutul de Politici Publice pentru saptamana viitoare, a anuntat echipa de campanie a acesteia.

Anuntul a fost facut intr-o postare pe pagina de Facebook a Monicai Macovei.

”Monica Macovei va participa la dezbaterea intre principalii candidati la prezidentiale (miercuri 29 octombrie, la Palatul Parlamentului), propusa de Institutul de Politici Publice”, se arata in mesajul postat de echipa de campanie.

Citeste si: Candidatii la Presedintie, pe Facebook: Klaus Iohannis are cei mai atasati fani

UPDATE 18:20 – Melescanu confirma participarea la dezbaterea IPP pentru prezidentiale

Candidatul independent la prezidentiale Teodor Melescanu a declarat, joi, pentru Mediafax, ca a acceptat participarea la dezbaterea propusa de IPP pentru saptamana viitoare, cu principalii candidati in alegeri, mentionand ca a acceptat si o invitatie similara a PSD.

”Am primit si am acceptat invitatia Institutului pentru Politici Publice, referitoare la dezbaterea care va avea loc miercuri 29 octombrie 2014. Le multumesc domniilor lor pentru aceasta invitatie si multumesc media care sustine asemenea evenimente”, a declarant Melescanu.

El a mentionat ca din prima saptamana a campaniei electorale a ”acceptat propunerea PSD pentru organizarea si participarea alaturi de ceilalti candidati la dezbateri televizate”.

”Mai mult, in cursul acestei saptamani am adresat si eu, la randul meu, catre birourile de campanie ale celorlalti 13 candidati, o noua propunere de a ne intalni in fata electoratului roman pentru a discuta si aspecte care, intr-adevar, ii intereseaza pe cei chemati la urne. Din pacate nici in urma propunerii PSD si nici in urma propunerii pe care am adresat-o eu nu am primit vreun raspuns”, mai spune Melescanu.

UPDATE 17:30 – Firea: PSD a propus o dezbatere cu toti 14 candidati, am primit trei confirmari

Purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Firea, a declarat, joi, referindu-se la propunerea IPP ca principalii sase candidati la prezidentiale sa participe la o dezbatere electorala, ca PSD a transmis deja invitatii oficiale catre toti candidatii, primindu-se si trei confirmari de participare.

Citeste si: BULETINELE DE VOT pentru alegerile prezidentiale vor fi PREDATE prefecturilor pana in 27 octombrie

„Noi am adresat o invitatie tuturor celorlalti candidati la alegerile prezidentiale pentru a participa la o dezbatere care sa fie transmisa de intreaga presa cu toti cei 14 candidati. Nu cred ca e normala o discriminare – sa vina primii sase sau primii patru sau primii trei”, a spus Firea.

Ea a aratat ca PSD asteapta confirmari de participare.

„Asteptam confirmari pentru aceasta invitatie care a fost transmisa de saptamana trecuta, luni sau marti, putem sa va aratam invitatia, cu numarul de inregistrare, si cand a fost transmisa si confirmarile de primire. Ne dorim o dezbatere cu toti cei 14 invitati”, a spus Firea.

Citeste si: CURSURILE din majoritatea scolilor bucurestene vor fi SUSPENDATE pentru organizarea alegerilor prezidentiale

Potrivit Biroului de presa, pana in acest moment au transmis confirmari de participare trei candidati, respectiv Teodor Melescanu, Gheorghe Funar si Mirel Amaritei, in timp de Dan Diaconescu a confirmat intr-o emisiune televizata.

Intr-un comunicat remis, joi, presei, IPP a lansat public principalilor candidati invitatia sa participe la o dezbatere electorala inainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale 2014, dupa un format utilizat in campaniile din democratiile consolidate, aratand ca alegatorii romani merita o dezbatere electorala in alegerile prezidentiale 2014.

IPP propune ca dezbaterea sa aiba loc miercuri, 29 octombrie, la ora 19.00, la Palatul Parlamentului, iar la aceasta sa participle principalii sase candidati, in ordinea intentiei de vot din sondaje, respectiv Victor Ponta, Klaus Iohannis, Elena Udrea, Calin Popescu Tariceanu, Teodor Melescanu si Monica Macovei.

In comunicat se precizeaza ca IPP a solicitat televiziunilor care vor sa transmita dezbaterea sa desemneze cate un moderator care va modera o sectiune a dezbaterii.

Potrivit propunerii IPP, dezbaterea ar urma sa aiba 4 sectiuni tematice de 30 de minute (5 minute pentru fiecare candidat), o sectiune cu intrebari de la public/societate civila (30 de minute) si o sectiune finala de mesaje libere (30 de minute).

In comunicat se mentioneaza ca Institutul pentru Politici Publice (IPP) este singura organizatie neguvernamentala din Romania care a avut experienta organizarii dezbaterilor electorale la cel mai inalt nivel intre candidatii la Presedintie si beneficiind de o credibilitate si obiectivitate recunoscute atat de mediul politic intern, cat si de cel international.

“Institutul pentru Politici Publice sustine importanta informarii alegatorilor cu privire la viziunea candidatilor in ce priveste securitatea, politica externa si stabilitatea politica si economica a Romaniei in urmatorii 5 ani si, in acest context, face toate eforturile de a determina principalii candidati sa nu se eschiveze de a participa in confruntari electorale, mai ales cand acestea se vor organiza intr-un format eficient pentru ca alegatorii sa poata extrage informatiile necesare pentru un vot avizat in alegerile prezidentiale 2014”, sustine IPP.

IPP mentioneaza ca aceasta invitatie tine cont de faptul ca, pana in prezent, nu se prefigureaza a se organiza o asemenea confruntare electorala desfasurata in semn de respect pentru dreptul alegatorilor de a beneficia de toate informatiile inainte de a se prezenta la urne.

IPP aminteste ca dezbaterile pentru alegerile prezidentiale organizate de IPP in anul 2009 au avut fiecare audiente de aproape 5.000.000 de alegatori.

FOTO: Colaj Mondo News