DEZBATERE organizata de PNL pe tema NOULUI REGIM FISCAL al REDEVENTELOR la HIDROCARBURI in Romania

Grupul Parlamentar al Partidului National Liberal a organizat joi DEZBATEREA publica cu tema “Noul regim fiscal al redeventelor la hidrocarburi in Romania” cu scopul declarat de a stimula Guvernul in vederea accelerarii procesului reglementarii cadrului fiscal in acest domeniu, potrivit unui comunicat de presa al liberalilor.

Potrivit sursei citate, in prezent, situatia REDEVENTELOR este incerta, Guvernul Ponta anuntand ca va prezenta la sfarsitul lunii aprilie un proiect de lege in acest sens, dupa ce, la finele anului trecut, termenul de valabilitate al vechilor REDEVENTE a fost prelungit pana la 31 decembrie 2015.

PNL si-a propus sa aduca la masa discutiilor toate partile implicate si interesate de acest subiect, in vederea stabilirii principiilor  care trebuie sa stea la baza elaborarii unui nou proiect de lege privind calculul REDEVENTELOR, mai arata sursa citata.

”PNL incearca in fundamentarea pozitiei sale pe aceasta tema sa detina toate punctele de vedere ale actorilor din domeniu, astfel incat sa poata fi luate decizii serioase si care sa avantajeze acest sector de activitate in dezvoltarea sa. Vom incerca sa evitam orice fel de populisme sau pozitii cu caracter electoral in abordarea problemei taxarii regimului de redevente la hidrocarburi in Romania. Nevoia organizarii acestei dezbateri se datoreaza si faptului ca Executivul a anuntat, la inceputul sesiunii parlamentare, printre prioritatile sale si reglementarea prin lege a sistemului de taxare a exploatarii resurselor naturale. In acest sens, PNL doreste sa fie pregatit la momentul in care se va veni cu o astfel de propunere legislativa si sa catalizeze acest proces”, a declarat liderul deputatilor PNL, LUDOVIC ORBAN, in deschiderea dezbaterilor.

Citeste si: PNL va organiza dezbaterea publica “Noul regim fiscal al redeventelor la hidrocarburi in Romania”

In viziunea PNL, este nevoie de un sistem flexibil, stimulativ si echitabil de fiscalizare a HIDROCARBURILOR,  inspirat din legislatia provinciei canadiene Alberta, cea mai mare producatoare de titei si gaze naturale a Canadei, dar care trebuie sa fie ancorat in specificul geologic si economic al tarii noastre.

”Statul liberal pe care PNL il are in vedere este acela de partener al mediului de afaceri si al tuturor cetatenilor. De aceea, sistemul de redevente la care noi ne gandim si pe care dorim sa il conturam este un sistem care sa plece de la un principiu foarte simplu, acela de tip win-win, in care statul sa castige corespunzator si sa isi asigure niste venituri rezonabile din explorarea resurselor minerale, dar care sa asigure si un profit satisfacator pentru toti investitorii. Dorim, prin aceasta dezbatere, sa vedem cum putem face ca statul sa fie un partener echitabil, iar acest sistem win-win sa fie multumitor pentru toti”, a declarat, la randul sau, deputatul PNL RAZVAN MIRONESCU, vicepresedinte al Comisiei pentru industrii si servicii.

”Viziunea PNL asigura acel parteneriat win-win pe care ni-l dorim in Romania. Am identificat ca o problema in acest moment nu este nivelul procentual al redeventelor ci nivelul veniturilor pe care le incaseaza statul din aceste redevente. Problema provine de la pretul de referinta care este inclus in formula de calcul, acesta fiind punctul nevralgic al actualului sistem de redevente din Romania”, a mai spus RAZVAN MIRONESCU. De aceea este important ca autoritatile sa elaboreze o metodologie de calcul pentru acest punct de referinta, un cadru revizuit in concordanta cu necesitatile sectorului.

In cadrul dezbaterii au fost formulate o serie de puncte de vedere cu privire la necesitatea definitivarii si introducerii unui nou cadru fiscal in sectorul hidrocarburilor. In acest sens, participantii au subliniat ca este important ca actorii din industria petroliera si a gazelor naturale sa beneficieze de o clarificare si o stabilizare pe termen lung a cadrului fiscal in care isi desfasoara activitatea.

Citeste si: RAZVAN MIRONESCU: Guvernul PONTA a esuat in gestionarea absorbtiei FONDURILOR EUROPENE

Deputatul PNL ANDREEA PAUL a atras atentia reprezentantilor Guvernului, prezenti la DEZBATERE, ca in acest moment nu exista o opinie structurata in privinta acestui sistem de taxare, iar introducerea impozitului pe cladirile speciale a demonstrat ca Executivul a luat aceasta masura fara consultarea industriei si fara o dezbatere parlamentara. ”Este cea mai aberanta si cea mai impovaratoare forma de aplicare a acestui impozit din intreaga lume. Nu intamplator PNL a depus un proiect de lege pentru eliminarea acestui impozit, insa, din pacate, avizul Guvernului este negativ”, a precizat liberala.

A fost evidentiat, totodata, faptul ca, prin tergiversarea gasirii unor solutii care sa reglementeze acest sector de activitate, se amana oportunitatea unor mari investitii, iar fiecare zi de intarziere produce o paguba ireparabila in bugetul Romaniei. 

O alta concluzie desprinsa in urma DEZBATERILOR a vizat necesitatea identificarii unui mecanism prin care, in constructia viitorului cadru fiscal  referitor la hidrocarburi, sa se tina cont si sa fie evidentiate diferentierile  intre exploatarile offshore si onshore. Acesta este un model practicat la nivel mondial, deoarece exista diferente semnificative  intre cele doua tipuri de exploatari atat din punctul de vedere al investitiilor cat si al tehnologiilor utilizate.

Pe de alta parte, participantii la DEZBATERE au semnalat importanta dezvoltarii unor programe pentru cercetarea si exploatarea potentialului de mare adancime al rezervelor de hidrocarburi ale Romaniei. Pentru a beneficia de acest potential sunt necesare investitii, care sa exploateze oportunitatile de afaceri din Romania, dar doar in baza unui regim stabil si predictibil care sa poata asigura sustenabilitatea economica a companiilor.

La finalul dezbaterii, liderul Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, LUDOVIC ORBAN, si deputatul PNL RAZVAN MIRONESCU le-au multumit invitatilor pentru participare, transmitand ca este nevoie de o consultare transparenta intre institutiile statului, asociatiile profesionale din domeniu, reprezentanti ai mediului privat si ai autoritatilor locale si judetene, in vederea stabilirii unui echilibru intre protejarea si incurajarea investitiilor straine si locale si asigurarea unor resurse bugetare corespunzatoare valorificarii resurselor naturale ale Romaniei.  Dezbaterea se doreste a fi un inceput pentru un viitor parteneriat intre industria de petrol si gaze si PNL in ceea ce priveste elementele de politici publice si de legislatie in acest domeniu. Concluziile acestei DEZBATERI pot fi sintetizate in trei principii: transparenta, predictibilitate si stabilitate, liderii PNL asigurand ca vor face tot ce le va sta in putinta ca viitorul cadru legislativ in domeniul fiscalizarii resurselor petroliere si de gaze naturale sa respecte aceste principii. Deputatul PNL RAZVAN MIRONESCU a subliniat, totodata, ca ”tine foarte mult la mentinerea cotei unice, una din cele mai bune masuri din domeniul fiscal si economic al Romaniei din ultimii ani,  si ca viitorul acestei industrii este strans legat de doua documente de care Romania are nevoie: Strategia energetica si Strategia de reindustrializare a Romaniei”.