DEZBATERE PUBLICA la MINISTERUL JUSTITIEI – CONCLUZII SUCCINTE ale ministrului IORDACHE – LIVE VIDEO

Luni, incepand de la ora 10:00, la Ministerul Justitiei are loc o dezbatere publica pe tema controversatelor ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale. Ministrul Justitiei a anuntat ca va tine cont de opiniile publice, dar proiectele merg mai departe.

UPDATE 2Peste o suta de persoane au participat, luni, la dezbaterea publica pe tema controversatelor ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale. La final, ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat ca va amenda cele doua acte normative, dar nu va renunta la ele, fara a preciza daca le transforma sau nu in proiecte de legi.

In sala au fost prezenti mai multi jurnalisti, cetateni, dar si reprezentanti ai organizatiilor pentru apararea drepturilor omului. De asemenea, ministrul a declarat ca de ordonante nu va beneficia niciun politician. Dupa circa 4 ore de dezbateri, Florin Iordache a spus ca va amenda cele doua ordonante si le va prezenta in guuvern, fara a da mai multe detalii despre continut sau forma.

“Voi avea o discutie cu premierul Romaniei, solutia v-o vom anunta”, a declarat ministrul, dupa circa 4 ore de discutii pe tema gratierii si a dezincriminarii abuzului in serviciu si conflictului de interese.

UPDATE 1: Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a promis luni, la inceputul unei dezbateri publice pe tema proiectelor gratierii si modificarii codurilor penale (amnistia  mascata), ca nu vor beneficia de gratiere “violatorii, criminalii, persoanele acuzate de fapte de coruptie si recidivistii” si ca principala conditie este “recuperarea prejudiciului”.

In deschiderea dezbaterilor, Florin Iordache a precizat ca se discuta despre un “proiect al legii gratierii”, in conditiile in care pana in prezent se discuta despre varianta unei ordonante de urgenta!!

Printre participanti se mai numara Florin Ghiulbenghian (condamnat la 4 ani de inchisoare in prima instanta), Florentin Scaletchi (condamnat in trecut la inchisoare), Mihai Costea. In primul rand al participantilor se afla Gigi Becali.

STRE INITIALA

Dezbaterea a fost organizata de ministrul Justitiei, Florin Iordache, la aproape 2 saptamani dupa ce a izbucnit scandalul public care a scos in strada zeci de mii de romani nemultumiti de intentia Guvernului Grindeanu si de lipsa de transparenta cu care a fost luata decizia de a se da o gratiere colectiva si de a se dezincrimina partial abuzul in serviciu si conflictul de interese.

Cu doar cateva minute inainte de startul dezbaterii, sala pusa la dispozitie de Ministerul Justitiei pentru acest eveniment este neincapatoare. Cel mai vocal personaj din sala este Gigi Becali, care a adus mai multe documente pe care vrea sa le discute in cele 3 minute pe care le va avea alocate.

Sunt mai multe probleme la intrarea in sala, transmite corespondentul Ziare.com prezent la Ministerul Justitiei. Invitati de la presa sau persoane fizice, care primisera mail de confirmare pentru participare, au aflat ca nu sunt trecuti pe lista care permitea accesul la dezbatere. Problemele sunt pana la urma rezolvate, insa organizarea este una care lasa de dorit.

Duminica seara, aproape 100.000 de oameni au iesit in strada in mai multe orase din tara si din strainatate, cerand guvernului Grindeanu sa renunte la cele doua ordonante de urgenta. Initial, ministrul Justitiei a decis ca dezbaterea de astazi sa tina doar 2 ore si la ea sa participe doar 50 de persoane, fiecare avand dreptul sa vorbeasca doar 3 minute. Ulterior, numarul participantilor a fost marit si a fost permis accesul presei.

Sursa foto: realitatea