Dezbaterea electorala dinainte de primul tur al alegerilor prezidentiale nu va fi organizata, anunta IPP

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a anuntat ca dezbaterea electorala dinainte de primul tur al alegerilor prezidentiale nu va fi organizata, intrucat trei dintre candidati – Kelemen Hunor, Dan Diaconescu si Corneliu Vadim Tudor – nu au raspuns propunerii in acest sens. Conditia de a ii avea pe toti cei 14 candidati in dezbaterea electorala dinainte de primul tur a fost pusa de Victor Ponta.

“Kelemen Hunor, Dan Diaconescu si Corneliu Vadim Tudor sunt candidatii inscrisi in cursa pentru alegerile prezidentiale 2014 care nu au formulat, in pofida insistentelor, niciun raspuns propunerii Institutului pentru Politici Publice de participare intr-o dezbatere electorala organizata de IPP cu toti cei 14 candidati – conditie solicitata de candidatul Aliantei PSD – PC – UNPR pentru a participa intr-o confruntare fata in fata, inaintea primului tur de scrutin.

Din formularea raspunsului candidatului Victor Ponta la propunerea de participare intr-un format cu 14 candidati reiese ca principala conditie a participarii domniei sale este ca organizatorii (IPP) sa ii invite intr-o dezbatere pe toti candidatii inscrisi ceea ce reprezentantii Institutului pentru Politici Publice au facut inca din cursul serii trecute asigurandu-se ca fiecare staff de campanie a fost informat/invitat. Aceste argumente nu par a fi suficiente, candidatul Aliantei PSD – PC – UNPR explicand, la insistentele IPP ca, in fapt, conditioneaza prezenta domniei sale la o astfel de dezbatere de participarea efectiva a tuturor celorlalti candidati, un aspect pe care IPP nu il poate controla/decide”, precieaza IPP intr-un comunicat.

Calin Popescu Tariceanu a comunicat marti dupa-amiaza minute IPP ca programul nu ii permite participarea la dezbatere “desi Institutul isi manifestase disponibilitatea de organizare a dezbaterii intr-o alta zi dintre cele ramase pana la primul tur al alegerilor prezidentiale 2014”, mai spune IPP.

Citeste si: CNA someaza cinci televiziuni si doua radiouri pentru DEZECHILIBRE in CAMPANIA ELECTORALA

IPP scrie ca in cursul zilei de marti, din dorinta ca macar o dezbatere electorala sa existe inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale 2014, reprezentantii IPP au discutat “ore intregi la telefon cu staff-urile de campanie dar si cu jurnalistii interesati facand toate eforturile pentru ca toti cei implicati sa fie la curent.”

IPP considera regretabil faptul ca nu se va organiza o “dezbatere la care principalii candidati sa intre intr-o confruntare cu ceilalti competitori, format ce stimuleaza interesul electoratului pentru alegeri si implicit creste calitatea informatiilor de care alegatorii au nevoie (mai ales cei indecisi) pentru a se prezenta la urne in cunostinta de cauza.”

De asemenea, IPP isi exprima speranta ca “macar inaintea celui de-al doilea tur de scrutin” va avea loc o dezbatere electorala.

Citeste si: IPP ii invita pe toti candidatii la prezidentiale la dezbaterea electorala dinaintea primului tur

Joi, IPP a invitat oficial principalii sase candidati la alegerile prezidentiale sa participe inainte de primul tur de scrutin la o dezbatere electorala, pe care intentioneaza sa o organizeze miercuri, 29 octombrie, de la ora 19.00, la Palatul Parlamentului.

Vineri, organizatia anunta ca Victor Ponta a ramas singurul candidat care nu a raspuns propunerii si i-a solicitat sa dea un raspuns ferm.

Vineri seara, Ponta a raspuns intr-o emisiune televizata ca este dispus sa participe inaintea primului tur de scrutin la o dezbatere, dar ca la aceasta sa fie prezenti toti cei 14 candidati, precizand ca va comunica acest lucru si Institutului pentru Politici Publice care l-a invitat la o confruntare alaturi de primii sase candidati la prezidentiale, asa cum sunt clasati in sondajele de opinie.

IPP anuntase luni ca accepta conditiile impuse de Victor Ponta si a invitat toti candidatii la dezbatere.