Dezvaluiri in dosarul COLECTIV: Primaria Sectorului 4 nu a INSPECTAT clubul in ultimii cinci ani

Expertizele realizate in dosarul Colectiv de specialisti de la Insemex si de la Institutul de Criminalistica scot la iveala noi nereguli.

Primaria Sectorului 4 nu a efectuat, in ultimii cinci ani, verificari in localul unde a functionat clubul Colectiv, in conditiile in care a fost schimbata destinatia spatiului si au fost executate lucrari de amenajare fara autorizatii, se arata in expertiza tehnica realizata de un specialist in constructii, la cererea procurorilor de la Parchetul General, informeaza Agerpres. 

In expertiza se arata ca nu au fost identificate dovezi ca angajatii administratiei locale ar fi desfasurat, cel putin in ultimii cinci ani, activitati de inspectie si control in spatiul unde au functionat succesiv trei cluburi, ultimul fiind Colectiv. 

De asemenea, expertiza nu a identificat acte de control sau masuri dispune din punct de vedere al respectarii legislatiei nici din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti si nici din partea Inspectoratului de Stat in Constructii Bucuresti. 

CITESTE SI: DOSARUL COLECTIV: RAPORTUL OFICIAL al SPECIALISTILOR de la INSEMEX

Localul din strada Tabacarilor, nr. 7, a fost inchiriat in anul 2014 de catre SC Colectiv de la SC Pionierul SA, dupa ce anterior chiriasi au fost SC Music Hall SRL (2013-2014) si clubul Salsa (2013). 

Initial, incinta respectiva a avut ca destinatie productia, schimbata inainte de anul 2013 in “club/discoteca/bar”. Schimbarea destinatiei spatiului a fost facuta fara o autorizatie in acest sens, asa cum rezulta din documentele depuse de Primaria Sector 4 si ISU. 

Expertul sustine ca la schimbarea destinatiei unui spatiu este obligatorie depunerea documentatiei pentru obtinerea Certificatului de Urbanism, conform Legii 50/1991. Primaria Sectorului 4 declara insa ca nu exista inregistrata nicio cerere in aceasta privinta. 

Obligatia de a depune cerere pentru obtinerea autorizatiei de construire, care in mod normal ii revine proprietarului, apare in cazul clubului Colectiv ca fiind transferata chiriasului prin contractele de inchiriere, care declara ce activitati urmeaza sa desfasoare in spatiul inchiriat si preia responsabilitatea efectuarii tuturor demersurilor pentru indeplinirea cerintelor legale. 

Schimbarea destinatiei obliga la intocmirea unor proiecte tehnice, a unor scenarii de evacuare in caz de incendiu sau dezastru. Expertiza retine ca schimbarea destinatiei spatiului in sens efectiv a fost realizata de cei trei chiriasi succesiv, iar primii doi au realizat si lucrari de constructii pentru a asigura posibilitatea derularii activitatii declarate, insa toate lucrarile nu apar ca indeplinind cerintele legale. 

CITESTE SI: DOSARUL COLECTIV: ACTIONARUL MAJORITAR AL CLUBULUI SUSTINE CA A INTERZIS FOLOSIREA ARTIFICIILOR IN SEARA INCENDIULUI

In acelasi timp, expertiza nu identifica nicio masura luata de institutiile abilitate, in sensul constatarii situatiei de fapt si dispunerii de intrare in legalitate pe tot parcursul functionarii celor trei cluburi. 

Din plansele foto si site-urile celor trei cluburi, precum si ale executantului ultimei serii de lucrari, expertul retine ca instalatiile de ventilatie, subpanta, spatiile anexe, parapetul barului, instalatiile electrice sanitare si zidirea golurilor ferestrelor au fost intr-o anumita forma realizate de catre Music Hall. 

Pana in 2013, accesul in localul unde a functionat Colectiv se realiza prin spatiul ocupat si acum de clubul Salsa, respectiv prin usile identificate ca fiind blocate. Dupa ce localul a fost preluat de Music Hall, accesul s-a realizat din curtea interioara prin golul in zidarie preexistent, in fata caruia a fost amplasat containerul de marfa cu rol de loby. 

Amplasarea containerului si alte modificari si imbunatatiri au fost realizate de Music Hall, prin intermediul firmei SC Luxory Media SRL, fara proiect si fara autorizatii. Prin aceasta din urma firma au fost realizare lucrari de antifonare, montaj tavan fals si amplasare container. 

Dupa ce SC Colectiv a preluat localul, in 2014, au fost realizare lucrari de imbunatatire si igienizare, insa declaratiile de la dosar sunt neconcludente si uneori contradictorii cu privire la maniera in care au fost alese solutiile tehnice si materialele, iar expertul nu a putut identifica existenta vreunui proiect, cu atat mai putin avize si autorizatii. 

Sursa foto: b365