DEZVALUIRI INCENDIARE: Cum si-a insusit DAN VOICULESCU 230 de MILIOANE de DOLARI dupa 1989

Anchetele privind fondurile statului roman disparute in decembrie 1989 si dupa continua in Romania pentru a lamuri incotro au mers sute de milioane de dolari. Unul din aceste cazuri care a reintrat in atentia presei  in urma raportului realizat in anul 2000 de catre procurorii DIICOT si ofiteri ai Serviciului de Informatii Externe (SIE) este ancheta privind fondurile ICE Dunarea, informeaza Flux 24.

Raportul indica ca DAN VOICULESCU si-ar fi insusit intre 150-300 milioane de dolari in decembrie 1989 si in primele luni din 1990. Conform procurorilor si ofiterilor, DAN VOICULESCU nu ar putea justifica 230 milioane de dolari, bani folositi in 1990 pentru crearea a 3 firme.

Jurnalistii de la Flux 24 au reluat acest raport somand autoritatile sa nu mai opreasca anchetarea acestor cazuri de hotie uriasa din banii statului. In raportul amintit sunt mentionate toate detatiile despre CRESCENT, vanzarile de vapoare si sedii in 1989 de catre DAN VOICULESCU.

In urma acestor operatiuni de lichidare a filialelor CRESCENT, de vanzare de active, de insusire din conturile firmei si de neplata a ultimelor facturi, DAN VOICULESCU si-a insusit in primele luni de dupa Revolutie o suma totara cuprinsa intre 150 si 300 milioane dolari.

CITESTE SIVILA CAMELIEI VOICULESCU DIN PREDEAL, SCOASA LA LICITATIE DE FISC

In a doua jumatate a anului 1990, CRESCENT a reinceput sa deruleze anumite operatiuni de export, activitate pe care a desfasurat-o mai putin de un an. in 1991, datorita imaginii publice proaste a firmei CRESCENT, Dan Voiculescu hotaraste sa nu mai deruleze operatiuni comerciale prin CRESCENT si infiinteaza o serie de alte firme. La aceste firme apar ca actionari si fosti angajati ai CRESCENT ICE DUNAREA.

Jurnalistii de la Flux 24 au anchetat modul in care, la acea vreme, este vorba de anii 90, mogulul DAN VOICULESCU a finantat firma GRIVCO, precum si alte doua societati. DAN VOICULESCU nu a justificat niciodata capitalul social de peste 230 de milioane de dolari varsat de el si de partenerii sai la constituirea celor 3 firme.

In ultima saptamana din decembrie 1989 si in ianuarie 1990, DAN VOICULESCU inchide toate filialele firmei CRESCENT, transferand sumele din conturile respective. Tot atunci vinde o serie de active ale CRESCENT printre care 4 vapoare (din cele 7 pe care firma le avea in proprietate), cladirea in care isi avea sediul filiala CRESCENT din Austria, precum si altele de mai mica importanta.

In momentul Revolutiei din decembrie 1989 CRESCENT avea in derulare o serie de operatiuni de export de tabla, tevi si otel beton cu plata la 120 de zile de la livrare. Marfa exportata de CRESCENT era livrata de ICE METAL EXPORT IMPORT si de ICE DUNAREA acestea fiind intreprinderile ce urmau sa incaseze contravaloarea exporturilor. La expirarea termenelor de plata (februarie si aprilie 1990) CRESCENT nu a virat nici o suma de bani in conturile celor 2 intreprinderi romanesti cu care avea contracte de export. Astfel, nu exista facturi, note de realizari, declaratii vamale de export sau alte documente care sa probeze plata incarcaturilor mai multor nave plecate din portul Constanta in intervalul octombrie-decembrie 1989.

Inainte de Revolutia din 22 decembrie 1989, firma CRESCENT realiza o parte insemnata din volumul exporturilor de ciment al RSR. Jurnalistii readuc in atentie intrebari precum incotro se varsau aceste fonduri uriase prin firma CRESCENT, dar si implicarea unor apropiati (agenti secreti) ai lui Yasser Arafat, liderul Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, in aceasta societate.

Imediat dupa deschiderea reprezentantei din Bucuresti firma CRESCENT a inceput sa deruleze operatiuni de export realizand pana la sfarsitul anului 1982 o cifra de afaceri de 100 milioane dolari.

Sursa foto: jurnalul