DEZVALUIRI SOC UNDE SE AFLAU CONTURILE SECRETE ALE LUI VIOREL HREBENCIUC

DEZVALUIRI SOC legate de locul unde social democratul VIOREL HREBENCIUC, arestat preventiv in DOSARUL RETROCEDARILOR ILEGALE de PADURI, isi ascundea banii obtinuti din combinatii. Influentul lider PSD a detinut conturi secrete in Geneva, la filiala uneia dintre cele mai mari banci din lume, conturi pe care le-a impartit cu un personaj cheie din AFACEREA MEGAPOWER, informeaza jurnalistii de la riseproject.ro

Documentele vazute de reporterii RISE acopera intervalul 1974-2007 si fac parte dintr-un set de mii de acte bancare care detaliaza transferuri in valoare de peste 100 de miliarde de dolari si care dezvaluie numele unor criminali, evazionisti, politicieni, celebritati sau oameni de afaceri din toata lumea. Toti acestia au folosit serviciile bancii din Tara Cantoanelor, cel putin pana in anul 2007.

Inscrisurile au fost obtinute de publicatia franceza Le Monde si de International Consortium of Investigative Journalists, o retea globala de jurnalisti de investigatie din care fac parte si membri ai RISE Project. Aceleasi documente au fost folosite de catre autoritatile franceze, dar si de institutii fiscale din alte tari pentru a recupera sume mari de bani de la cetateni care au eludat plata taxelor.

CITESTE SI: A “REZOLVAT” VICTOR PONTA DOSARUL MEGAPOWER CU AJUTORUL SRI? FOTO DOCUMENT 

Conturile Hrebenciuc-Deutsch

Printre romanii care au avut conturi secrete la banca HSBC se numara si demnitarul PSD, VIOREL HREBENCIUC, retinut la finele anului trecut in DOSARUL RETROCEDARILOR ILEGALE de PADURE. 

Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reuneste doua conturi. La acelasi profil si, implicit, la cele doua conturi bancare au mai avut  acces sotia lui HREBENCIUC, LETITIA, fiul lor, ANDREI, dar si un personaj controversat implicat intr-un amplu caz penal, instrumentat de VICTOR PONTA pe vremea cand era procuror.

Documentele arata ca accesul la cele doua conturi era impartit de familia deputatului VIOREL HREBENCIUCcu ROBERT DEUTSCH, om cheie in AFACEREA MEGAPOWER – o frauda care a avut loc in anii ’90 si in urma careia statul roman a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create in septembrie 1996, data la care AFACEREA MEGAPOWER nu se incheiase inca. Exact in acel an, 1996, Ministerul Finantelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din aceasta afacere.

Profilul secret si cele doua conturi au fost inchise in 2006, la zece ani dupa ce au fost infiintate. Documentele bancare aferente profilului indica faptul ca in 2006 in conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari.  VIOREL HREBENCIUC nu a mentionat aceste sume in declaratia sa de avere.

CITESTE SI: DOSARUL RETORCEDARILOR ILEGALE: VIOREL HREBENCIUC era convins ca va fi DEPUTAT TOATA VIATA, potrivit unor NOI STENOGRAME 

Cazul MEGAPOWER

In anul 2000, tanarul procuror VICTOR PONTA finaliza rechizitoriul in cazul MEGAPOWER si l-a trimis in judecata doar pe fostul director general al intreprinderii de stat care a reprezentat statul roman in afacere. ROBERT DEUTSCH a fost si el subiect al anchetei lui Ponta, dar investigatia nu a dus la niciun rezultat in privinta sa.

Pe scurt, aAFACEREA MEGAPOWER a presupus infiintarea de catre intreprinderea de stat de tehnica de calcul IIRUC SA a unei societati mixte pe teritoriul american, prin intermediul careia sa se produca tehnologii avansate. Pentru aceasta afacere, intre 1990 si 1991, IIRUC a primit un credit de la Ministerul Finantelor in valoare de 11,7 milioane de dolari. Compania mixta romano-americana, trebuia sa deschida apoi o sucursala la Bucuresti care sa gestioneze proiectul.

In final, banii nu au fost folositi pentru infiintarea unei noi companii, ci pentru achizitionarea pachetului majoritar al firmei MEGAPOWERCorporation din California, care pana atunci nu avusese mare activitate si care a si intrat in faliment la scurt timp dupa injectia de capital. Infiintata in 1989, cu un capital social de nici 300 de dolari, firma americana a fost reprezentata la Bucuresti de ROBERT DEUTSCH, nascut la Timisoara in 1934, care a derulat mai multe afaceri in Capitala in ultimele doua decenii.

Circuitul banilor din AFACEREA MEGAPOWER a fost verificat atat de Curtea de Conturi, cat si de Parchetul General, iar concluzia a fost ca fostul director al IIRUC a gestionat dezastruos investitiile pe teritoriul american, iar banii au fost pierduti in urma falimentului Megapower Corporation. In 1994, compania americana a infiintat o filiala la Bucuresti – Megapower Europe SRL- cu sediul in curtea IIRUC din Bucuresti, filiala care a fost radiata in 2006.

Sursa text: riseproject.ro