DGAF: PREJUDICIU de 8,4 milioane de euro prin vanzare de alcool disimulat in produse de curatenie

Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) a identificat un prejudiciu de 8,4 milioane de euro, in dosarul privind comercializarea de alcool, care era livrat sub forma de produse de curatenie sau lotiuni cosmetice si apoi reconstituit si vandut fara plata accizei.

Peste 100 de perchezitii au avut loc marti in Bucuresti si noua judete, la sedii de firme si la 150 de persoane suspectate ca au contrafacut alcool etilic, prin filtrarea alcoolului sanitar, a unor lotiuni cosmetice si solutii pentru parbrize, iar apoi l-au vandut in magazine.

CITESTE SI: PERCHEZITII la POLITIA de FRONTIERA: Agenti de la vama Giurgiu suspectati de luare de MITA 

Perchezitiile au avut loc pe raza judetelor: Braila, Constanta, Tulcea, Bacau, Harghita, Covasna, Brasov, Mures, Maramures si a municipiului Bucuresti, sub coordonarea procurorilor DIICOT. La actiune au participat si 80 de inspectori antifrauda.

Potrivit DGAF, in perioada mai – octombrie 2014 inspectorii antifrauda au identificat prejudicii de cca 8,4 milioane euro (37.435.970 lei) cauzate bugetului de stat prin evitarea platii accizei aferente produselor din alcool, si au intocmit sase sesizari penale prin care au semnalat evaziunea fiscala.

Inspectorii antifrauda si organele de urmarire penala au stabilit existenta unor circuite economice evazioniste de mare amploare in domeniul comercializarii nefiscalizate a alcoolului etilic si produselor derivate, incepand cu denaturarea ilicita (partiala) a alcoolului etilic de catre producatorul Marex SA Braila, urmata de livrarea disimulata a acestuia sub apartenenta unor diverse produse (alcool sanitar, lotiuni cosmetice, solutie spalare parbriz etc.) fie in mod direct, fie prin intermediul unor societati comerciale de “tip fantoma”, ori chiar prin intermediul unor lanturi de magazine de tip hipermarket, catre nuclee infractionale organizate, in baza unor intelegeri prealabile. Gruparile infractionale din acest din urma palier erau specializate in “renaturarea” ilicita a produselor achizitionate (prin filtrari succesive si alte procedee empirice) si comercializarea clandestina a alcoolul etilic astfel reconstituit.

CITESTE SI: Descinderi la EVAZIONISTII din 9 judete si Bucuresti! PREJUDICIUL in dosar se ridica la 5 milioane de euro 

Alcoolul etilic obtinut prin filtrarea clandestina a alcoolului sanitar si a celorlalte produse similare fabricate a fost valorificat prin inglobarea in diferite bauturi alcoolice, care au fost puse in vanzare, bugetul de stat fiind prejudiciat in urma sustragerii de la plata obligatiilor fiscale cu titlul de accize.

Sursa foto: realitatea.net