DGASPC Sector 6 aniverseaza 10 ANI de la INFIINTARE

Directia Generala de Asistenta Sociala si Proitectia Copilului (DGASPC) Sector 6 aniverseaza in aceasta luna 10 ANI de la INFIINTARE, potrivit unui comunicat remis luni presei de Primaria Sectorului 6.

Potrivit sursei citate, DGASPC Sector 6 a fost infiintata la data de 1 martie 2005, prin Hotararea de Guvern 1434/2004, care stipula comasarea serviciului public de asistenta sociala si a serviciului public specializat pentru protectia copilului, doua institutii care functionau separat pana la acea data. “Evenimentul  a marcat un moment de cotitura in domeniul serviciilor sociale destinate locuitorilor sectorului, fiind punctul de plecare al unor schimbari majore in ceea ce priveste modul de abordare a problematicii complexe cu care se confrunta categoriile sociale defavorizate”, se spune in comunicat.

Totodata, comasarea celor doua institutii a adus unitate si coerenta in aplicarea masurilor si programelor sociale, fiecare persoana defavorizata devenind beneficiara unei abordari unitare, incepand cu faza de evaluare si continuand cu etapa aplicarii efective a masurilor de protectie si monitorizare, se mai arata in text. “Aceasta masura a permis o alocare mai eficienta a resurselor si, inainte de toate, o reorientare a serviciilor si programelor spre activitati de prevenire a situatiilor de risc si de reducere a dependentei de autoritati”, se mai spune in comunicat.

Citeste si: CURSURI DE CALIFICARE PROFESIONALA in beneficiul grupurilor vulnerabile

Sursa citata mai afirma ca la 10 ANI de la infiintarea DGASPC Sector 6 harta serviciilor sociale destinate comunitatii s-a schimbat radical, locul vechilor institutii de protectie (case de copii si centre pentru adulti) fiind luat de unitati si servicii moderne, in care beneficiarii sunt in primul rand informati, consiliati si incurajati sa depaseasca situatiile dificile cu care se confrunta.

In acest sens, DGASPC Sector 6 elaboreaza strategia proprie de asistenta sociala, planul de asistenta sociala si programe de actiune in domeniu, in functie de nevoile cetatenilor din unitatea administrativ teritoriala.

In domeniul protectiei copilului si a familiei, se asigura respectarea drepturilor copilului prin servicii de consiliere, prevenire a separarii acestuia de familie, se propun si se aplica masurile de protectie speciala pentru copiii aflati in dificultate sau cu handicap.

Copiii si adolescentii din Sectorul 6 dispun in prezent de cinci centre multifunctionale destinate cresterii si educarii prescolarilor, trei centre de zi pentru copiii de varsta scolara, un complex de servicii socio-medicale pentru copiii cu handicap (inclusiv autism), un centru de primire in regim de urgenta, deservit de un telefon gratuit care functioneazna permanent, un centru de recreere si dezvoltare personala care ofera gratuit activitati educative si de petrecere a timpului liber, apartamente sociale pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie. La acestea se adauga o serie de programe precum “Tabere de cartier”, “Scoala parintilor”, “Tu alegi!” (program de combatere a violentei in scoli si licee), “La teatrale cu matale!”, “Liga tinerilor sportive”, “Program de prestatii exceptionale” si Centrul de Recreere si Dezvoltare Personala “Conacul Golescu Grant” – proiect care ofera o alternativa de petrecere a timpului liber, prin integrare sociala a copiilor, implicandu-i in activitati artistice, culturale, sportive, tehnico-stiintifice (teatru, dans modern, muzica (canto, chitara), arte plastice (pictura, arta grafica, modelaj), sah, karate, informatica etc.).

Citeste si: SELECTIE pentru persoane dornice sa activeze ca VOLUNTARI in domeniul social

In domeniul protectiei persoanelor adulte (persoane singure, persoane varstnice, etc.), DGASPC Sector 6 sprijina aceste categorii de persoane aflate in nevoie prin consiliere si asigura servicii adecvate  in vederea refacerii si dezvoltarii capacitatilor individuale si familiale pentru a depasi situatiile dificile in care se afla prin acordarea de suport financiar, material si juridic. De asemenea, se asigura masuri de protectie  necesare pentru reabilitarea persoanelor adulte care s-au aflat in situatii de risc.

In domeniul protectiei persoanelor cu handicap, se asigura respectarea drepturilor acestora prin acordarea de servicii de asistenta, consiliere, ingrijire, tratament, recuperare, reabilitare, orientare si formare profesionala, precum si alte tipuri de servicii, in functie de nevoile persoanelor cu handicap.

Persoanele adulte beneficiaza de servicii complexe, parteneriate public private cu diferite organizatii non guvernamentale care sustin familiile cu venituri reduse, persoanele singure aflate in nevoie, precum si batranii cu probleme de sanatate, dependenti de servicii sociale specializate, cu scopul reintegrarii sociale si al depasirii situatiilor dificile in care se afla. Cetatenii din comunitate au la dispozitie si doua Cluburi ale Seniorilor, doua Centre rezidentiale pentru persoane varstnice si un serviciu de recuperare socio-medicala (inclusiv salinoterapie).

Un numar de sapte proiecte cu finantare europeana nerambursabila ofera servicii de consiliere si calificare profesionala pentru aproximativ 6.000 de persoane apartinand unor grupuri vulnerabile precum persoane cu handicap, femei singure, romi sau familii cu multi copii.

“Informatiile referitoare la serviciile oferite in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6, precum si indrumarea potentialilor beneficiari, membrii ai comunitatii noastre, se realizeaza cu promtitudine si in timp real prin intermediul paginii web www.asistentasociala6.ro, al paginii de Facebook si cea de Twitter a institutiei”, se mai spune in comunicat.

 “Stiind ca «Oamenii sunt grija noastra», vreme de un deceniu, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 s-a preocupat indeaproape de problemele si dorintele semenilor, realizand cu precadere proiecte pentru prevenirea situatiilor de risc, din dorinta de a dezvolta impreuna cu beneficiarii servicii sociale care sa raspunda punctual si in mod personalizat fiecarui cetatean”, se mai arata in text.

Pe parcursul anului 2015, reprezentantii institutiei vor prezenta proiecte, povesti de succes, precum si intamplari inedite din viata oamenilor care fac parte din comunitatea Sectorului 6.

Sursa foto: protectiacopilului6.ro