Dieta mediteraneana, regina tuturor dietelor alimentare

Numeroase diete au dovedit celor care le-au pus in practica faptul ca au reusit sa dea jos cateva kilograme bune. Ele difera insa atat prin alimentele care trebuie consumate, dar si prin urmarile pe care acestea le au asupra metabolismului.

S-au facut mai multe studii care au avut in marea lor majoritate aceeasi concluzie: dieta mediteraneeana este cea mai buna dieta din lume, avantajele ei fiind unele incontestabile.

Dieta mediteraneeana nu numai ca nu are niciun efect negativ asupra organismului, ci, dimpotriva, reduce semnificativ riscul de a suferi de probleme la inima, de asemenea fiind un extraordinar impuls pentru activitatea cerebrala.

De asemenea, aceasta dieta este secretul celor mai longevivi americani. Din acest motiv, mai multe tari au propus introducerea dietei mediteraneene pe lista patrimoniului mondial intocmita de UNESCO.

Acum, un nou studiu efectuat in Statele Unite releva un nou beneficiu al dietei mediteraneene: persoanele care respecta aceasta dieta, mancand peste, pui, ulei de masline, dar putine lactate grase si carne, prezinta un risc mai mic de a suferi de probleme de memorie la varste inaintate.

CITESTE SI: TELINA, efecte miraculoase pentru o sanatate de fier

Singurii care nu se bucura de efectele benefice ale acestei diete bogate in acizi grasi omega-3 sunt cei ce sufera de diabet, se arata in cercetarea publicata in jurnalul Neurology.

Cercetatorii afirma ca este cel mai mare studiu de acest tip realizat pana acum, fiind bazat pe informatiile despre dieta a 17.478 de americani cu varsta medie de 64 de ani. In randul oamenilor sanatosi, cei care respectau o dieta mediteraneana prezentau un risc cu 19% mai mic de a dezvolta probleme de gandire si de memorie in comparatie cu cei ce nu urmau acest tip de alimentatie.

“Dieta este o activitate importanta pe care o putem modifica si care poate ajuta la protejarea functionarii cognitive la varste inaintate”, a explicat Georgios Tsivgoulis, doctor la Universitatea Alabama si la Universitatea din Atena.

“Cu toate acestea, ea este doar una din activitatile importante care joaca un rol in functionarea mentala in ultima parte a vietii. Activitatea fizica, evitarea obezitatii, evitarea fumatului si evitarea medicamentelor anti-diabet si anti-hipertensiune sunt de asemenea importante”, a mai spus specialistul.

CITESTE SI: Tratament surpriza impotriva cancerului

Studiul a fost finantat de National Institute of Neurological Disorders and Stroke din SUA si de US Department of Health and Human Services, scrie Descopera, citat de Perfecte.