DIICOT cere aviz de URMARIRE PENALA pentru VARUJAN VOSGANIAN si ADRIEAN VIDEANU. UPDATE

DIICOT cere aviz de URMARIRE PENALA pentru VARUJAN VOSGANIAN si ADRIEAN VIDEANU in dosarul penal privindu-l pe IOAN NICULAE.

UPDATE 16.10: Parchetul General a transmis catre Administratia Prezidentiala solicitarea DIICOT care il vizeaza pe ADRIEAN VIDEANU. Totodata, cererea DIICOT referitoare la VARUJAN VOSGANIAN a ajuns la Senat.

UPDATE 15.56: Senatorul VARUJAN VOSGANIAN a refuzat luni sa comenteze noua solicitare a DIICOT de incuviintare a URMARIRII PENALE in cazul sau, pentru presupuse infractiuni comise ca ministru, precizand ca vrea intai sa vada ce spun procurorii in solicitarea adresata Senatului.

VARUJAN VOSGANIAN a fost intrebat cum vede solicitarea DIICOT de incuviintare a URMARIRII PENALE, adresata Senatului. ”Nu am vazut-o (…) Trebui sa vad ce scrie in aceasta solicitare”, a replicat senatorul PNL, refuzand sa faca alte comentarii.

DIICOT a inaintat procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatele prin care s-a solicitat aviz pentru URMARIRE PENALA fata de VARUJAN VOSGANIAN, fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator in Parlamentul Romaniei in actuala legislature, sub aspectul infractiunilor de “constituire a unui grup infractional organizat” si “complicitate la delapidare”, se arata intr-un comunicat al DIICOT. Solicitarea va fi trimisa Senatului.

De asemenea, procurorii DIICOT au inaintat procurorului TIBERIU NITU o cerere pentru URMARIREA PENALA a lui ADRIEAN VIDEANU, fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, sub aspectul infractiunilor de “constituire a unui grup infractional organizat”,  “abuz in serviciu” si complicitate la “delapidare”. Cererea va ajunge la Administratia Prezidentiala.

Citeste si: CONTROL INTERN LA DIICOT. Verificarile vizeaza DOSARELE ECONOMICE

Din referatul intocmit de catre procurorii DIICOT rezulta ca, in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, VARUJAN VOSGANIAN, si, in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de sase Ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre suspectul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

“Demersurile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN s-au realizat in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale”, se mai arata in comunicatul DIICOT.

In referat, procurorii DIICOT sustin ca “prin activitatea ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vanzarea preferentiala catre SC INTERAGRO SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale”. Mai mult, “SNGN ROMGAZ SA si MINISTERUL ECONOMIEI fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA in favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a ROMANIEI”, mai sustin procurorii.

Citeste si: IOAN NICULAE, audiat la DIICOT. O noua LOVITURA pentru omul de afaceri

In Referate se mai retine ca SNGN ROMGAZ SA a livrat in aceasta maniera catre SC INTERAGRO SA, gaze naturale din productia proprie in valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de catre SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate catre SC INTERAGRO SA, este de aproximativ 43.000.000 lei, respectiv aproximativ15.000.000 USD, iar TVA este de aproximativ 54.000.000 lei, respectiv aproximativ19.000.000 USD.

Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre SC INTERAGRO SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN ROMGAZ SA reprezinta un procent de aproximativ 51 la suta din totalul de aproximativ 500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 – decembrie 2010, se mai arata in comunicatul DIICOT.

Sursa foto: romaniatv.net