DIICOT: Membrii unei grupari specializate in TRAFIC de MINORI si PROXENETISM, arestati preventiv

Tribunalul Iasi a dispus ARESTAREA PREVENTIVA, la propunerea DIICOT, a patru membri ai unui grup infractional organizat specializat in TRAFIC DE MINORI si PROXENETISM. Anterior, procurorii DIICOT Iasi au dispus retinerea lui Gheorghita-Alexandru Lungu, Neculai Ursache, Dumitru Claudiu Lupu si Adrian Nica pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de minori si proxenetism.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi Agerpres, in perioada martie-decembrie 2015, Alexandru Lungu si Neculai Ursache au constituit pe raza municipiului Iasi un grup infractional organizat specializat in racolarea si exploatarea sexuala a unor minori, avand varste cuprinse intre 13 si 17 ani, cu un grad redus de instructie, intr-o stare materiala extrem de precara, cu diferite vulnerabilitati psihice si care provin din familii defavorizate sau dintr-un centru de plasament din Iasi.

“Avand in vedere vulnerabilitatea extrema a potentialelor victime, (…), membrii gruparii au actionat in mod coordonat, prin intermediul unor tinere care au fost beneficiare ale sistemului de asistenta, cu scopul identificarii si racolarii victimelor minore institutionalizate. Activitatea infractionala a constat in inducerea in eroare a victimelor, prin promisiunea castigarii unor sume mari de bani, dupa care le transportau in apartamentele inchiriate de catre liderii grupului unde acestea erau obligate sa intretina raporturi sexuale atat cu inculpatii cat si cu alte persoane, clienti racolati de catre inculpati prin intermediul anunturilor publicate intr-un ziar local”, sustin procurorii.
DIICOT precizeaza ca grupul a fost constituit de catre Ursache si Lungu, in calitate de lideri, ulterior aderand si Nica, Lupu si alti cinci suspecti.

CITESTE SI: SIBIU: PERCHEZITII DIICOT LA O GRUPARE CARE RACOLA FETE SARACE SI LE OBLIGA SA SE PROSTITUEZE

“Un rol important in cadrul grupului l-au avut doua foste beneficiare ale unor servicii de protectie din cadrul Centrului de Plasament care au racolat minorelor institutionalizate in aceasta unitate de protectie participand in unele cazuri si la exploatarea acestora. Grupul infractional organizat a functionat continuu, la acesta au aderat si alte persoane avand fiecare scopuri bine definite iar pe parcursul perioadei a existat o dinamica a membrilor gruparii, a locurilor in care se desfasura activitatea infractionala si a victimelor racolate si exploatate sexual. in paralel au fost atrase si persoane majore, de sex feminin, care au fost sprijinite de catre o parte din membrii gruparii sa practice prostitutia, prin asigurarea locatiei, a materialelor necesare si a securitatii, profitul fiind impartit intre acestia”, au retinut anchetatorii.

Sursa citata mentioneaza ca victimele minore, in special cele provenite din centrele de ocrotire, nu beneficiau de sume de bani sau alte foloase de pe urma practicarii prostitutiei, acestea fiind atrase de faptul ca aveau un loc in care sa se cazeze atunci cand fugeau din centrele de ocrotire. Procurorii au constatat ca acestea se multumeau cu sume infime sau bunuri, membrii grupului speculand acest fapt cu scopul de a realiza venituri importante din exploatarea acestora.

Totodata s-a retinut ca inculpatii au inchiriat succesiv, pentru diferite perioade de timp, apartamente in regim hotelier in care minorele erau exploatate, pana in prezent fiind identificate 22 de victime.

Actiunea a fost realizata impreuna cu ofiterii de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi, iar suportul de specialitate asigurat de Directia de Operatiuni Speciale.

Sursa foto: cotidianul