Din 1 ianuarie scade TVA-ul de la 9% la 5% la carte, tiparituri si bilete la spectacole si expozitii

De vineri, 1 ianuarie 2016, TVA la carte, tiparituri, bilete de intrare la spectacole si expozitii scade de la 9% la 5%, informeaza Agerpres.

TVA va scadea, de la 1 ianuarie, de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrarile de carti, manuale, ziare si reviste, nivel care se va aplica si pentru evenimentele sportive si culturale.

Initiativa reducerii TVA la produsele culturale i-a apartinut fostului ministru al Culturii, Ionut Vulpescu, cel care, in aprilie 2015, anunta ca va depune un amendament in acest sens la proiectul noului Cod fiscal.

In noiembrie, la deschiderea Targului de carte Gaudeamus, noul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, preciza ca institutia pe care o conduce “acorda un loc deosebit cartii, productiei de carte, scriitorilor”.

El isi exprima speranta ca masura reducerii TVA la carte va reprezenta o oportunitate deopotriva pentru editori si cititori.

“Acest lucru va reprezenta o usurare pentru editori, pentru publicul cultivat. Speram din toata inima ca aceasta usurare sa fie si o usurare pentru bugetul cumparatorilor. Ideea este ca sa putem face in asa fel incat cartea sa circule mai usor, incat sa fie mai lesne de procurat, de cumparat, incat drepturile de autor sa fie respectate in chip mai riguros si, in sfarsit, dar nu in ultimul rand, sa ajunga si ceva mai multi bani in buzunarele scriitorilor, pentru ca ei sunt cei de la care industria cartii profita”, spunea ministrul Culturii.

Amendamentul depus de Ionut Vulpescu la Codul fiscal a vizat reducerea TVA la 5% pentru carti, manuale scolare, reviste, ziare, bilete pentru accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, evenimente sportive si cinematografe.

 Sursa foto: magazinuldesah