DINAMO ar putea scapa de DATORII de 16,7 milioane de euro

DATORIILE SC DINAMO 1948 SA, de aproximativ 17,5 milioane de euro, vor scadea cu 16,7 milioane de euro, daca planul de reorganizare a societatii aflate in insolventa va fi aprobat si respectat in cele sase luni ulterioare confirmarii de catre judecatorul sindic, conform unui document obtinut de Mediafax.

Planul de reorganizare, care are o durata de implementare de sase luni de la data confirmarii de catre judecatorul sindic, a fost depus la Tribunalul Bucuresti, prin adminsitratorul special Valentin Cristian Gheorghita si va fi spus spre aprobare Adunarii Generale a Creditorilor in 17 noiembrie.

Categoriile cele mai dezavantajate prin prisma recuperarii creantelor, atat in cazul in care planul de reorganizare va fi aprobat, dar intr-o proportie si mai mare in cazul declansarii falimentului, sunt cele bugetare si chirografare.

Conform planului de reorganizare, creantele garantate (in valoare de 1.042.506 lei ) si creantele salariale (in valoare de 993.627 de lei) vor beneficia de distribuiri de sume in proportie de suta la suta din totalul grupei.

Categoria creditorilor cu creante bugetare (in valoare de 24.442.264 de lei, conform tabelului defintiv de crente) vor beneficia, conform planului de distribuiri, de sume in proportie de 5,93 la suta din totalul grupei, adica 1,45 milioane de lei.

Conform tabelului comparativ a sumelor estimate a fi obtinute in cazul aplicarii procedurii de faliment, din planul de reorganizare, creditorului bugetar i-ar fi atribuit un procent de 5,48 la suta din creanta, inferioara celei de care ar beneficia prin aplicarea procedurii de reorganizare, respectiv 5,94 la suta.

Pentru categoriile creantelor chirografare si creantelor subordonate, de aproximativ 11,5 milioane de euro, nu va fi achitata de catre SC Dinamo 1948 SA nicio suma prin planul de reorganizare.

Tabelul definitiv de creante al SC Dinamo 1948 SA, depus la Sectia a VII-a civila a Tribunalului Bucuresti, cuprinde creante garantate in valoare de 1.249.763, creante salariale de 993.627 de lei, creante bugetare de 24.442.264 de lei si creante chirografare de 51.348.251 de lei.

Administratorul judiciar al SC Dinamo 1948 SA, Catalin Dascal, a declarat ca in practica se intalnesc situatii in care creditorii chirografari voteaza planul de reorganizare chiar daca nu li se achita nicio suma. “Chirografarii nu vor primi nicio suma de bani. Se intampla in unele situatii ca si acesti creditori sa fie de acord, pentru ca orice tergiversare nu face altceva decat sa le sporeasca pierderea prin cresterea unor costuri de administrare a acelei creante, inclusiv din punct de vedere fiscal, precum si cu avocatii, cu reprezentarea, asa, practic urmare a confirmarii planului, in baza Legii 85, ei isi vor putea face rectificarea in bilanturile lor contabile prin eliminarea acestor creante. In concluzie, se intampla in practica sa fie si voturi pentru, chiar si intr-o astfel de ipoteza, pentru ca isi clarifica pozitiile bilantiere”, a declarat Dascal.

Plata creantelor garantate este prevazuta a fi efectuata in prima luna de plan, pentru creantele salariale in luna a 3-a, iar pentru creantele bugetare incepand cu luna a 4-a de plan si pana la ultima.

Citeste si: Administrator judiciar DINAMO: Sunt doua contestatii la tabelul de creante

Planul de reorganizare a societatii, depus de catre administratorul special Valentin Cristian Gheorghita ar putea fi pus in discutie spre aprobare judecatorului sindic la urmatorul termen de judecata, daca actul va fi aprobat in prealabil de Adunarea Generala a Creditorilor, din 17 noiembrie. “Fiecare creditor isi are dreptul la vot si poate sa si-l exercite, prin reprezentant. Poate sa fie administrator, o persoana imputernicita sau avocat. Fiecare creditor din tabelul creditorilor voteaza, iar votul este consemnat din categoria din care face parte. Acest vot va avea loc in adunarea din 17 noiembrie. In cazul in care este aprobat, urmeaza ca la urmatorul termen de judecata, daca nu sunt motive de amanare si principial nu ar trebui sa fie motive de amanare, sa se puna in discutia judecatorului sindic confirmarea planului de reorganizare”, a afirmat Catalin Dascal.

In ceea ce priveste tabelul definitiv de creante, Dascal a afirmat ca Veneto Banca, singurul creditor cu creanta garantata a recuperat o parte din suma care i se cuvine. “Tabelul definitiv este cel publicat in care creanta Veneto este inscrisa integral, astfel cum a fost mentionata anterior prin tabelul preliminar, fara sa se tina cont de diminuare, in urma vanzarii unui apartament aflat in proprietatea societatii si recuperarii a unei parti a crentei, ca masura de asigurare corespunzatoare a garantiei cu acordul Comitetului Creditorilor. In momentul in care se va vota, Veneto Banca nu va vota cu suma integrala, ci cu minus distribuirea facuta deja catre ei ca pondere. Ponderea finala de vot in adunare se determina prin raportare la valoarea actuala a creantelor inscrise la masa credala”, a spus Dascal.

Referitor la contestatia ANAF, aceasta a fost admisa de catre instanta, dar nu influenteaza ponderea intrucat e vorba de o creanta nescadenta. “Contestatia ANAF-ului a fost admisa de catre instanta, dar acest aspect nu influenteaza ponderea, pentru ca era trecuta partial ca si creanta nescadenta, care da drept de vot si de distribuire in integralitate, deci in totalul masei credale era avuta in vedere in integralitate. S-a scris in unele publicatii ca nu inregistrasem la masa credala in favoarea ANAF suma de 1.856.454,00 lei, insa acest creditor era inscris cu toata suma solicitata in valoare de 22.006.490,00 lei, din care 20.150.036,00 lei scadenta, iar diferenta nescadenta. Eu ii inregistrasem creanta integral, doar ca partea de 1.856.454,00 lei era nescadenta la data deschiderii procedurii, pentru ca ANAF notificase incetarea valabilitatii esalonarii incepand cu data de 1 iulie, deci dupa data deschiderii procedurii”, a mai spus Catalin Dascal.

Citeste si: FC Dinamo are DATORII URIASE catre Ionut Negoita

Adminsitratorul judiciar a precziat insa ca in procesul de insolventa exista oricand riscul solicitarii falimentului societatii in cauza: “Intr-o procedura de insolventa exista oricand riscul de a se cere falimentul”.

In ipoteza in care fata de societatea debitoare se va deschide procedura falimentului, activitatea ar fi intrerupta si activele societatii debitoare ar fi valorificate. In conformitate cu raportul de evaluare a patrimoniului debitoarei, valoarea de piata a patrimoniului societatii debitoare este de 3.779.700 lei, adica 891.300 de euro.

Din valoarea totala a sumelor obtinute in ipoteza lichidarii patrimoniului societatii, suma de 947.371 lei ar urma sa fie distribuita creditorului din categoria creantelor garantate, acesta fiind indestulat in proportie de 90,87 la suta, creditorii cu creante salariale ar beneficia de distribuiri de sume in procent de suta la suta din totalul creantelor detinute, iar creditorii bugetari ar beneficia de un procent de 5,48 la suta din totalul creantei detinute.

Creditorii chirografari nu ar beneficia de distribuiri in procedura falimentului, ca si in cazul aproarii planului de reorganizare.

Conform unor analize financiare realizate pentru ultimii patru ani si prezentate in planul de reorganizare a societatii, volumul total al datoriilor a inregistrat incepand cu anul 2013 (ulterior schimbarii structurii actionariatului) o scadere semnificativa. Acestea au scazut de la 73,9 milioane de lei, cat s-a inregistrat in anul 2012, la 69 milioane de lei, la finele anului 2013 si respectiv 65 milioane de lei la 30 iunie 2014.

Veniturile realizate in perioada analizata sunt diferite de la o perioada la alta, cu o scadere semnificativa in anul 2012, urmand apoi cu crestere continua. Daca in semestrul doi al anului 2014 se mentine acelasi trend ca in semestrul unu, veniturile realizate in acest an vor inregistra o crestere de aproximativ 25 la suta fata de anii 2011 si 2013 si de 63 la suta fata de anul 2012.

In urma analizelor ratelor profitului s-a constatat obtinerea pe primii 3 ani a unor rate negative ale profitului, cu un minim de – 63 la suta in 2012, si cu o rata pozitiva de 10,9 la suta in semestrul unu al anului 2014.

Realizatorii analizelor financiare si ale planului de reorganizare a societatii au ajuns la concluzia ca problema primordiala cu care s-a confruntat S.C. DINAMO 1948 in anii 2011-2013, inainte de preluarea pachetului majoritar de actiuni de catre Ionut Negoita, a fost incapacitatea de a genera profit operational. “Cu alte cuvinte, modelul de business a generat cifra de afaceri, insa modul in care au fost gestionate elementele de cheltuieli au decapitalizat societatea. O regandire a modelului de business, in special in ceea ce priveste reorganizarea elementelor de cheltuieli, a condus societatea la inregistrarea de profit operational in primul semestru al anului 2014, insa acest profit nu a putut acoperi pierderile din inregistrare in perioada anterioara”, se arata in planul de reorganizare a intreprinderii.

Conform aceluiasi document, deschiderea procedurii de insolventa impotriva SC Dinamo 1948 SA este o consecinta a unui cumul de factori, precum investitiile efectuate pentru extinderea bazei materiale, strategia de salarizare a fotbalistilor necorelata su posibilitatile reale ale societatii sau strategia comerciala neadecvata.

SC Dinamo 1948 SA are trei actionari, IONUT NEGOITA, cu 381.041 actiuni, reprezentand 92,9368 la suta din total, Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo, cu 28.831 de actiuni, reprezetand 7,0319 la suta, si CORNEL DINU, cu 128 de actiuni, reprezentand 0,0313 la suta.

Dosarul prin care clubul Dinamo 1948 SA solicita deschiderea procedurii de insolventa a fost inregistrat in 13 mai, la Tribunalul Bucuresti.

Actionarul majoritar al FC Dinamo, IONUT NEGOITA, a anexat planului de reorganizare depus la Tribunalul Bucuresti un “angajament ferm” prin care se obliga sa imprumute societatea cu 2.760.000 de lei pentru acoperirea deficitului si plata unor creante.

Negoita isi va recupera datoria pe durata implementarii planului de reorganizare, in sase luni de la confirmarea de catre judecatorul sindic sau in maximum 24 de luni de la inchiderea procedurii.

“Prin prezenta, declar ferm ca ma angajez sa dau curs prevederilor planului de reorganizare propus, prin creditarea debitoarei de catre subsemnatul, in calitate de actionar majoritar, fie in mod direct, fie prin intermediul unei societati comerciale la care detin controlul, cu suma de 2.760.000 lei necesara pentru acoperirea deficitului de resurse necesare desfasurarii activitatii curente si plata partiala a unor creante. Mentionez ca inteleg sa recuperez suma cu care voi credita debitoarea fie pe perioada de reorganizare, fie dupa iesirea din procedura reorganizarii judiciare, in termen de maximum 24 de luni de la inchiderea procedurii, in functie de disponibilitatile banesti ale societatii, fara a avea vreun impact negativ asupra implementarii planului de reorganizare si a programului de plati a creantelor catre creditori, conform planului”, a declarat Negoita in actul mentionat.

Totodata, actionarul dinamovit se angajeaza ca, in cazul in care adminsitratorul judiciar nu va reusi vanzarea a sapte apartamente aflate in proprietea clubului, pentru a acoperi creanta garantata catre Veneto Banca, sa crediteze societatea cu suma aferenta.

“Prin prezenta declar ferm ca ma angajez ca, in cazul in care nu va fi efectuata vanzarea in prima luna de plan a celor 7 (sapte) apartamente, proprietatea Dinamo 1948 SA si care sunt aduse in garantie catre Veneto Banca, sa dau curs prevederilor planului de reorganizare propus, prin creditarea debitoarei de catre subsemnatul, in calitate de actionar majoritar, fie in mod direct, fie prin intermediul unor societati comerciale la care detin controlul, cu suma necesara a fi achitata pentru stingerea creantei inscrise la masa credala in favoarea creditorului garantat Veneto Banca”, se arata in documentul semnat de Ionut Negoita.

Suma aferenta masei credale este in acest moment de 77.826.649 de lei, aproximativ 17,5 milioane de euro, ceea ce inseamna ca, in cazul in care planul de reorganizare a societatii aflate in stare de insolventa va fi aprobat, DINAMO va avea de platit doar 4,48 la suta din datoriile actuale, adica 3.486.133 de lei.

Sursa foto: b365.ro