DINAMO-STEAUA, 21.00, DIGI SPORT, LIVE TEXT MONDO NEWS: Unicul Derby, episodul 132

DINAMO – STEAUA. Meciul dintre DINAMO si STEAUA este, indiscutabil, cel mai important duel din istoria fotbalului romanesc. Indiferent de numarul de trofee din vitrina gruparilor din Ghencea si respectiv Soseaua Stefan cel Mare, indiferent de pozitia ocupata in clasament sau de numele care se regasesc in lotul sau pe banca tehnica ale celor doua mari grupari din capitala Romaniei.

Partida dintre DINAMO si STEAUA se va disputa duminica seara, incepand cu ora 21.00, si va putea fi urmarit, in format LIVE TEXT pe MONDO NEWS.

DINAMO BUCURESTI  a fost invinsa in etapa precedenta la Targu-Jiu, unde a pierdut cu scorul de 3-2 meciul cu Pandurii. Formatia antrenata de Stoican nu s-a omorat prea tare in partida cu gorjenii, fiind mai mult cu gandul la derby-ul cu STEAUA, care le poate salva sezonul. Dupa 29 de etape disputate, “alb-rosii” se afla pe un modest loc 8 in clasament, dar clubul fiind in insolventa oricum nu aveau drept de joc in cupele europene. Joi, patronul Ionut Negoita l-a adus pe Dinu Gheorghe in functia de presedinte, acesta avand ca obiectiv sa faca o echipa competitiva pentru sezonul urmator, care sa se bata la titlu.

STEAUA BUCURESTI n-a scapat de ceea ce i-a fost frica, fiind invinsa pe “Arena Nationala” cu scorul de 1-0 de ASA Targu-Mures, rezultat in urma caruia a coborat pe locul 2 in clasament. Formatia condusa de Constantin Galca este la 5 puncte de ardeleni, care au si rezultatele directe in favoarea lor, dar si un meci in plus, astfel ca daca vor face egal sau vor pierde si derby-ul cu DINAMO, ros-albastrii risca sa piarda titlul. Stelistii au doar varianta victoriei in disputa cu marea lor rivala, dar cu siguranta vor primi o replica pe masura, pentru ca dinamovistii vor face tot ce le sta in putinta sa-i impiedice in lupta pentru titlu. “Cainii rosii” s-ar impaca cu suporterii daca ar reusi o victorie si sunt cu totii optimisti, mai ales ca STEAUA a devenit o echipa de pluton, dupa ce a ramas in iarna fara Szukała, Sanmartean si Keserü, iar recent i-a pierdut si pe Tamas, Papp si Rusescu.

UNICUL DERBY este, fara indoiala, cel mai asteptat meci al etapei si, in ciuda faptului ca se  vor afla fata in fata in fata ocupantele locurilor 8 si 2, este posibil orice rezultat. DINAMO n-a mai batut-o pe STEAUA pe teren propriu din 2010, in timp ce in deplasare a fost mai mereu umilita in ultimele sezoane indiferent de competitie. Tinand cont de forma celor doua echipe, egalul pare cel mai probabil, desi ar fi un rezultat foarte rau pentru campioni.

DINAMO BUCURESTI l-a pierdut pe Nicolae Grigore, care a fost eliminat la Targu-Jiu in meciul cu Pandurii, fiind suspendat o etapa de Comisia de Disciplina a FRF. Vor lipsi si Ricardo Machado si Boubacar, ambii accidentati, in schimb va reveni dupa suspendare Stefan Barboianu.

DINAMO BUCURESTI are o singura victorie in ultimele 8 etape,”alb-rosii” castigand in retur 15 puncte din 36 posibile.

STEAUA BUCURESTI are trei accidentati Paul Papp, Gabriel Tamas si Raul Rusescu. Papp si Rusescu au fost operati si vor rata ultimele 5 etape, in timp ce Tamas va fi recuperat abia peste doua etape. Conform echipei medicale sunt sanse ca Papp sa poata juca totusi in finala Cupei Romaniei (cu “U” Cluj) si finala Cupei Ligii (cu Pandurii Tg Jiu).

STEAUA BUCURESTI are o singura victorie in ultimele 5 etape, “ros-albastrii” castigand in retur doar 17 puncte din 36 posibile.

DINAMO – STEAUA este cunoscut sub numele de UNICUL DERBY, MARELE DERBY sau DERBY de ROMANIA si reprezinta cel mai palpitant duel din istoria fotbalului autohton. Rivalitatea si orgoliile dintre cele doua echipe, dar si dintre suporteri a depasit, de multe ori, dreptunghiul verde, indiferent ca disputele au fost gazduite in Templu, Groapa sau 23 August, mai actual National Arena.

DINAMO – STEAUA. In cele 131 de derby-uri de pana acum din campionat, DINAMO a obtinut un numar de 45 de victorii, fata de 40 ale STELEI, in timp ce 46 de partide s-au incheiat nedecis. Golaverajul, insa, este favorabil stelistilor, cu 180-173. Dintre cele 67 de partide in care STEAUA a fost gazda, ”ros-albastrii” au castigat 25, alte 23 s-au incheiat la egalitate, iar DINAMO a obtinut victoria in 19 partide. Primul meci dintre cele doua formatii s-a jucat pe 21 noiembrie 1948, cand DINAMOinvingea pe CSCA in deplasare cu scorul de 1-0. STEAUA (CCA) a castigat abia in al cincilea meci cu DINAMO, pe 6 mai 1951, cu 2-1, pe teren propriu.

In aceeasi ordine de idei, DINAMO nu a mai reusit sa o invinga pe STEAUA in ultimele zece confruntari directe:

25 mai 2011: Dinamo – Steaua 1-2, in finala Cupei Romaniei
5 decembrie 2011: Dinamo – Steaua 1-3, Liga 1
17 mai 2012: Steaua – Dinamo 3-2, Liga 1
4 noiembrie 2012: Steaua – Dinamo 3-1, Liga 1
10 mai 2013: Dinamo – Steaua 0-2, Liga 1
11 august 2013: Dinamo – Steaua 1-2, Liga 1
1 martie 2014: Steaua – Dinamo 1-1, Liga 1
27 martie 2014: Steaua – Dinamo 5-2, Cupa Romaniei
17 aprilie 2014: Dinamo – Steaua 1-1, Cupa Romaniei
31 octombrie 2014: Steaua – Dinamo 3-0, Liga 1.

STEAUA vs DINAMO, all-time:

Victorii STEAUA: 56

Remize: 47

Victorii DINAMO: 54

Golaveraj: 231-215.

In campionat:

Victorii STEAUA: 40

Remize: 46

Victorii DINAMO: 45

Golaveraj: 180-173.

DINAMO – STEAUA. CRISTI BALAJ (43 ani) a mai arbitrat de sase ori in cariera sa DERBY de ROMANIA: un meci s-a terminat la egalitate, STEAUA impunandu-se de trei ori, iar Dinamo de doua ori. Primul derby condus de CRISTI BALAJ a avut loc pe 19 mai 2002, cand Steaua si Dinamo incheiau la egalitate, 2-2. Este pentru prima oara cand BALAJ conduce UNICUL DERBY atat in tur, cat si in retur. In data de 31 octombrie 2014, ros-albastrii se impuneau cu 3-0 (Szukala, Papp si Keseru)

Data                     Meciul (Competitia)

noiembrie 2002   Steaua – Dinamo 2-2 (campionat)
noiembrie 2003   Dinamo – Steaua 3-0 (Cupa Romaniei)
iulie 2005              Steaua – Dinamo 2-3 (Supercupa Romaniei)
decembrie 2011    Dinamo – Steaua 1-3 (campionat)
august 2013          Dinamo – Steaua 1-2 (campionat)
octombrie 2014     Steaua – Dinamo 3-0 (campionat).

DINAMO – STEAUA. Tinand cont de faptul ca UNICUL DERBY a fost considerat intotdeauna un meci cu grad ridicat de risc, Jandarmeria Romana va trimite la National Arena aproximativ 600 de jandarmi la care se vor adauga si stewarzii firmei de paza care asigura ordinea la meciurile de pe teren propriu ale echipei Dinamo. La ora partidei sunt asteptati la stadion aproximativ 20-25 mii de oameni.

DINAMO BUCURESTI – STEAUA BUCURESTI (echipe probabile):

DINAMO BUCURESTI:T. Marc – Barboianu, A. Marc, Bunoza, S. Filip – Elhamed, Cristescu – C. Matei, Alexe, Grozav – M. Niculae . Antrenor: Flavius Stoican.
ACCIDENTATI: Ricardo Machado, Boubacar.
SUSPENDAT: Nicolae Grigore.

STEAUA BUCURESTI: Arlauskis – Rapa, Varela, Tosca, Guilherme – Prepelita, Bourceanu – Ad. Popa, Chipciu, Tanase – Tucudean. Antrenor: Constantin Galca.
ACCIDENTATI: Tamas, Papp, Rusescu.
SUSPENDATI: – 

ARBITRI: CRISTI BALAJ (Baia Mare). Asistenti: VALENTIN AVRAM (Bucuresti), CEREI ALEXANDRU (Cluj). Aditionali: CATALIN POPA (Pitesti) si ADRIAN COJOCARU (Galati). REZERVA: DANIEL MITRUTI (Craiova). OBSERVATOR ARBITRI: CORNEL SORESCU (Pitesti), OBSERVATOR DE JOC: PAUL MINCU (Bucuresti).

STADION: “NATIONAL ARENA” (Bucuresti)

Sursa foto: sport.ro