DINAMO v FCSB 2-1 (1-0) / GAZDELE se impun gratie a doua penalty-uri si lupta la titlu se ascute

Marele meci al LIGII I se va disputa luni seara, de la ora 20:30, pe National Arena acolo unde Dinamo doreste sa le puna puna piedica ros-albastrilor in lupta pentru titlu. Partida derby dintre cele doua rivale traditionale din fotbalul romanesc va putea fi urmarit pe Digi Sport, Dolce Sport s Look Tv.

UDPATEDinamo a castigat derbiul disputat luni seara pe National Arena cu FCSB, scor 2-1, in etapa a 8-a din playoff-ul Ligii 1.

Sergiu Hanca a marcat ambele goluri ale “cainilor” dupa doua lovituri de la 11 metri, in timp ce reusita “ros-albastrilor” i-a apartinut lui Marian Pleasca. In urma acestei victorii, Dinamo s-a apropiat la numai doua puncte de primele doua clasate, Viitorul si FCSB. Derbiul dintre cele doua mari rivale bucurestene a avut cam tot ce se poate. O coregrafie minunata, multe incidente si un joc superb.

In fata a aproape 40.000 de spectatori, partida a inceput cu o intarziere de aproximativ un sfert de ora, dupa ce fanii dinamovisti au aruncat mai multe role de hartie in teren.

Odata inceput, startul meciului le-a apartinut oaspetilor, care au ratat doua mari ocazii, prin Momcilovic si Boldrin. Echipa care a marcat a fost insa Dinamo, in minutul 34, cand Hanca a transformat cu emotii un penalti dictat dupa o tinere in care a lui Balasa la Nemec.

A fost prima ocazie a “cainilor”, care au pus insa stapanire pe joc dupa marcarea golului si au intrat la pauza in avantaj, dupa o repriza in care centralul Ovidiu Hategan a aratat nu mai putin de 7 cartonase galbene. La scurt timp dupa revenirea de la cabine, FCSB egaleaza norocos prin fundasul dreapta Pleasca, a carui lovitura de cap, ce s-a vrut o centrare pentru un coechipier, l-a pacalit pe Penedo.

Partida a continuat cu ocazii de ambele parti si cu multe intreruperi, cauzate de obiectele aruncate din tribune de suporteri. Cand meciul parea ca se indreapta spre un egal echitabil, Dinamo a dat lovitura printr-un nou penalti. De Amorim a intervenit riscant prin alunecare asupra lui Romera, iar Hategan a aratat punctul cu var la semnalizarea arbitrului de linie.

Acelasi Hanca a luat mingea si a executat, iar de aceasta data a transformat fara emotii. Era minutul 90+6. Pana la fluierul final, Laurentiu Reghecampf a fost trimis in tribune pentru proteste.

STIRE INITIALA

Trei dintre jucatorii dinamovisti, capitanul Antun Palić, mijlocasul ofensiv Sergiu Hanca si fundasul stanga Steliano Filip, vor fi urmariti maine seara de doi scouteri polonezi de la Legia Varsovia (locul 3 in campionatul intern), ce vor sosi la partida pentru a stabili pentru cine vor face o oferta concreta la inceputul lunii mai. Palić va fi liber de contract in luna mai, dar nu a stabilit nimic in ceea ce priveste viitorul sau fotbalistic, Hanca si Filip sunt si ei monitorizati de mai multe cluburi europene.

Alb-rosii sunt siguri ca in tribune, la acest joc, vor asista peste 30.000 de spectatori, iar Peluza „Catalin Hildan” pregateste o coregrafie de zile mari. In aceasta saptamana clubul din Stefan cel Mare a pregatit o campanie bine pusa la punct de promovare a acestui joc.

Insa nici noua galerie a ros-albastrilor nu se va lasa mai prejos urmand sa ocupe o peluza intreaga, pe National Arena, dupa ce clubul Dinamo le-a dat ultrasilor stelisti 7.300 de bilete. La randul lor stelistii pregatesc si ei in aceste zile o coregrafie.

Echipa Dinamo Bucuresti se afla pe locul 3 in clasamentul Ligii 1 play-off, cu 33p, iar FCSB pe 1, cu 38p. In turul play-off-ului, ros-albastrii s-au impus la limita, scor 2-1.

Statistica LPF:

⚽️ Runda a 8-a programeaza un nou capitol al clasicului fotbalului romanesc, Dinamo – Steaua, un duel ajuns la episodul 170 in toate competitiile. Palmaresul confruntarilor oficiale dintre cele doua echipe cuprinde cate 58 de victorii de fiecare parte si 53 de remize.

⚽️ Dinamo vs Steaua in Liga 1: 139 jocuri – 47 victorii Dinamo – 50 remize – 42 victorii Steaua.

⚽️ Palmares cu Dinamo gazda: 69 jocuri – 28 victorii Dinamo – 24 remize – 17 victorii Steaua.

⚽️ 372 de goluri s-au marcat in confruntarile de pe prima scena (184 Dinamo / 188 Steaua), ceea ce inseamna o medie excelenta, de aproape 2,7 goluri/meci.

⚽️ Dinamo este singura echipa cu palmares pozitiv in fata celor de la Steaua dintre toate cele intalnite de “ros-albastrii” in campionat cel putin in doua editii.

⚽️ Intaia confruntare a avut loc pe 21 noiembrie 1948, CSCA – Dinamo 0-1, marcator Marin Apostol (minutul 42). Partida a fost condusa la centru de arbitrul Iancu Ceaureanu, aflat la singurul derby din cariera.

⚽️ Prima remiza s-a consemnat in returul stagiunii 1948-1949, pe 29 iunie, Dinamo – Steaua 3-3. Oaspetii au condus pana in minutul 70 cu 3-1 (Dragan, Hallasz, Serfözö, respectiv Moisescu), dar Iuliu Farkas, cu o dubla, a stabilit scorul final.

⚽️ Steaua a reusit primul succes abia in cel de-al cincilea meci direct, pe 6 mai 1951, CCA – Dinamo 2-1. Soarta jocului a fost decisa in prima jumatate de ora, atunci cand Francisc Zavoda I (minutul 20) si Nicolae Roman (minutul 25) l-au invins pe Iosif Fuleiter, reusita lui Florian Ambru (minutul 53) fiind doar una de onoare.

⚽️ 01.10.1951, Dinamo – CCA 6-2, CEA MAI CLARA VICTORIE PENTRU DINAMO! Meciul a ramas in istoria derby-ului si ca partida cu cele mai multe goluri inscrise in Divizia A / Liga 1.

⚽️ 06.11.1955, Dinamo – CCA 2-1, Nicolae Tataru I a marcat in primul minut cel mai rapid gol inscris in istoria confruntarilor dintre cei doi granzi.

⚽️ Cele mai multe goluri marcate de “ros-albastrii” in derby-urile din campionat: Gheorghe Constantin – 10, Ion Alecsandrescu – 9, Florea Voinea si Ion Vladoiu – 7.

⚽️ Cele mai multe goluri marcate de dinamovisti in derby-urile din campionat: Dudu Georgescu, Mircea Lucescu – 9, Alexandru Ene I – 8.

⚽️ 09.10.1957, Dinamo – CCA 3-2, primul derby pentru “Lordul” Emeric Jenei, cel care a strans de-a lungul timpului ca jucator si antrenor 46 de dueluri in toate competitiile, cifra fara egal in istoria “clasicului”.

⚽️ Cele mai multe meciuri jucate de “ros-albastrii” in campionat: Tudorel Stoica – 24 jocuri, Vasile Zavoda – 22 jocuri, Marius Lacatus, Emeric Jenei – 21 jocuri.

⚽️ Cele mai multe meciuri jucate de dinamovisti in campionat: Cornel Dinu – 28 jocuri, Ion Nunweiller III – 23 jocuri, Ionel Danciulescu – 21 jocuri.

⚽️ Sase victorii consecutive in campionat au reusit dinamovistii in perioada 1970/71-1972/73, record ramas si astazi in picioare cand facem referire la Liga 1.

⚽️ 22.09.1995, Dinamo – FCSB 1-1, etapa a 7-a, primul derby pentru Danciulescu, cel care avea sa contabilizeze 36 de prezente in toate competitiile (campionat: 21 Dinamo / 8 Steaua), cele mai multe dintre toti jucatorii care au jucat un Dinamo – Steaua. El a marcat 11 goluri in campionat (6 Steaua / 5 Dinamo) si doua in cupa (ambele Steaua) – doar Florea Voinea a mai inscris 13 goluri IN TOATE competitiile!

⚽️ 04.04.1998, Steaua – Dinamo 5-0, CEA MAI MARE DIFERENTA inregistrata in confruntarile din campionat. Danciulescu de doua ori, Iosif Rotariu, Denis Serban si Cristi Ciocoiu au punctat pentru echipa antrenata la vremea respectiva de Mihai Stoichita.

⚽️ 22.04.2000, Dinamo – Steaua 3-2, succes in urma caruia gruparea din “Stefan cel Mare” a oprit o serie record de invincibilitate a Stelei de aproape 9 ani, timp in care s-au disputat 16 jocuri in campionat (8 remize) si 19 in toate competitiile .

⚽️ 03.05.2015, Dinamo – Steaua 1-3 (Elhamed / Stanciu “dubla”, Prepelita), ultima victorie pe terenul “alb-rosilor” din contul “ros-albastrilor”.

⚽️ 30.11.2016, Dinamo – Steaua 3-1 (Hanca, Nedelcearu, Nemec / Boldrin), ultimul succes in campionat din contul gazdelor din aceasta runda.

⚽️ Cea mai recenta confruntare: 02.04.2017, Steaua – Dinamo 2-1 , marcatori Alibec, Boldrin, respectiv Nemec.

⚽️ Patru jucatori au marcat in derby-urile din campionat, atat in poarta lui Dinamo, cat si a “ros-albastrilor”: Ionel Danciulescu, Catalin Munteanu, Denis Serban si Andrei Cristea.

⚽️ Sulejman Demollari a fost primul jucator strain care a jucat in “Derby de Romania”, pe 06.10.1991, Dinamo – FCSB 1-0. El este si unul dintre cei 12 straini care si-au trecut numele pe lista marcatorilor, sapte pentru Steaua (Théréau 1, Kapetanos 1, Iliev 2, Szukała 2, Hamroun 1, De Amorim 1, Boldrin 2) si cinci pentru Dinamo (Demollari 1, Elhamed 1, Palić 1, Gnohéré 2, Nemec 2).

⚽️ 16 dueluri au avut loc pe actuala “Arena Nationala”, dintre care 11 s-au disputat in Liga 1.

DINAMO BUCURESTI v FCSB (echipe probabile):

DINAMO BUCURESTI: Černiauskas – Romera, Nedelcearu, Dielna, St. Filip – Mahlangu, Nistor – Hanca, Rivaldinho, Palić – Nemec. Antrenor: Cosmin Contra
Accidentati: Branescu, Corbu, Bumba
Suspendati: nu exista

FCSB: Fl. Nita – Pleasca, Balasa, Moke, Momčilović – Pintilii, Ov. Popescu – Enache, Boldrin, Fl. Tanase – Alibec. Antrenor: Laurentiu Reghecampf
Accidentat: L. Flilip
Suspendati: nu exista

STADION: NATIONAL ARENA (Bucuresti)
ARBITRI: OVIDIU HATEGAN – OCTAVIAN SOVRE si VASILE MARINESCU; REZERVA: Catalin Popa.
OBSERVATORI: Patritiu Abrudan si Mircea Calin.

Sursa foto: prosport.ro