DINCU: Prioritatea zero e constructia unui PROIECT DE TARA, a unui nou model de guvernare

Vicepremierul VASILE DINCU a declarat, duminica, pentru Agerpres, ca prioritatea sa zero pentru acest an vizeaza constructia unui proiect pentru Romania, a unui model de guvernare si schitarea unei noi viziuni pentru un stat mai eficient, mai ieftin si mai inteligent.

“Am prioritatile mele, de om. Am renuntat la toate activitatile mele pentru a ma dedica total acestui guvern, care are ca proiect constructia unui proiect pentru Romania si, daca nu este prea mult — imi cer scuze pentru cum suna—, a unui model de guvernare. Aceasta este prioritatea zero, cu obiectivul meu operational de a schita o noua viziune despre stat si a trasa liniile pentru un stat mai eficient, mai ieftin si mai inteligent’, a subliniat VASILE DINCU.

El a adaugat ca doreste ca in Romania sa apara macar “mugurii increderii”.

‘Stiu ca intr-un an nu se poate schimba Romania, dar cred ca orice trebuie sa aiba un inceput. Vreau sa aducem mugurii increderii in Romania, sa aratam ca se poate face mai mult si mai bine, fara galagie zilnica, cu modestie si competenta’, a completat vicepremierul.

VASILE DINCU a trecut in revista si o serie de prioritati pe care le are, pentru 2016, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pe care il conduce.

‘Prioritatile strategice ale MDRAP, asa cum sunt asumate prin Programul de Guvernare, prin Analiza referitoare la politicile din domeniul MDRAP necesara in vederea elaborarii Strategiei Fiscal-Bugetare pentru orizontul 2016-2018, prin Documentul sinteza privind politicile si programele bugetare pe termen mediu ale ordonatorilor principali de credite pentru anul 2016 si perspectiva 2017-2019 si prin Planul Strategic Institutional al MDRAP 2014-2016 vizeaza coeziunea economica si sociala la nivel national prin dezvoltarea regionala echilibrata si durabila a teritoriului si valorificarea potentialului cooperarii teritoriale europene, o administratie publica eficienta si intarirea capacitatii administrative a MDRAP’, a spus VASILE DINCU.

CITESTE SI: DINCU: GUVERNUL VIZEAZA PRIN PROIECTUL DE BUGET ACOPERIREA NECESITATILOR CELE MAI STRINGENTE ALE ROMANIEI

In privinta coeziunii economico-sociale, VASILE DINCU a amintit de elaborarea si adoptarea mai multor documente strategice pentru dezvoltarea teritoriala si urbana, printre care Strategia de Dezvoltare Teritoriala a Romaniei, Strategia Generala de Descentralizare, directiile strategice privind reforma administrativ-teritoriala, Strategia Nationala a Locuirii. De asemenea, el a vorbit de dezvoltarea unor sisteme de e-guvernare in domeniul urbanismului si autorizarii constructiilor, care sa aiba ca rezultate standardizarea seturilor de date din documentatiile de amenajarea teritoriului si urbanism, si un portal web in care sa fie accesibila toata legislatia din domeniu, reglementarile tehnice, fluxurile de avizare si autorizare.

O alta componenta vizeaza finantarea obiectivelor de investitii prin programele din domeniul locuirii si al dezvoltarii locale a infrastructurii rutiere, de utilitati publice, educationale, culturale, sociale etc, dezvoltarea instrumentelor de administrare ca suport pentru fundamentarea deciziilor in acest domeniu, legate in special de continuarea dezvoltarii bazelor de date urbane si teritoriale existente si integrarea acestora intre ele, precum si continuarea demersurilor pentru realizarea cadastrului pe intreg teritoriul national.

Referitor la fondurile europene, Vasile Dincu a spus ca isi propune finalizarea procesului de inchidere a programelor 2007-2013 si atingerea unui grad de absorbtie de 80% pe POR si de 95% pe PODCA.

Un alt obiectiv vizeaza lansarea cererilor de proiecte 2014-2020 pentru cel putin 60% din bugetele alocate POR si PODCA.

‘Rezultatele tuturor acestor activitati constituie premise obligatorii pentru dezvoltarea teritoriului national, pentru ca fara suportul cadastral realizat, fara utilitatile publice de baza — in primul rand alimentarea cu apa si canalizarea—, fara instrumente de fundamentare a deciziei, fara a avea o administratie calificata, nu putem vorbi de dezvoltare’, a punctat Vasile Dincu.

In ceea ce priveste existenta unei administratii publice eficiente, MDRAP va lua o serie de masuri referitoare la dezvoltarea formarii profesionale in administratie, promovarea eticii si integritatii, perfectionarea, simplificarea si cresterea calitatii in administratia publica, precum si imbunatatirea legislatiei privind functia administrativa. Pentru atingerea acestor obiective, MDRAP are in vedere, printre altele, Strategia privind dezvoltarea functiei publice 2016-2020, Strategia privind Formarea Profesionala 2016-2020, reorganizarea ANFP si reinfiintarea INA, un plan integrat de simplificare a procedurilor administrative aplicabile cetatenilor, un mecanism de monitorizare a utilizarii sistemelor si instrumentelor de Management al Calitatii in Administratia Publica, Standarde de Calitate si de Cost pentru Serviciile Publice Descentralizate, adoptarea Codului Administrativ si a unei HG privind modificarea si completarea HG nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici.

‘In afara prioritatilor stabilite de MDRAP in diverse documente de planificare strategica sau in completarea lor, exista o serie de teme de interes pe agenda publica, ce ar putea directiona comunicarea publica a MDRAP in anul curent. E vorba, printre altele, de lansarea noilor apeluri de proiecte pentru programele 2014-2020 si de bilantul fondurilor absorbite prin programele 2007-2013. Apoi, de investitiile si repartizarile din fondul de rezerva bugetara catre autoritatile publice locale, de transparenta si de criteriile de alocare. Mai sunt teme referitoare la regionalizare si descentralizare, riscul seismic si reabilitarea termica, mobilitatea urbana, transparenta informationala — acces la informatii — si decizionala — consultarea publica pentru proiectele de acte normative’, a explicat Vasile Dincu.

MDRAP propune si o serie de termene pentru obiectivele sale, unele cu realizare inca din prima luna a anului in curs. De exemplu, in ianuarie vor fi elaborate proiecte de legi privind Sistemul integrat de cadastru si carte funciara si o HG privind structura si organizarea Registrului Electronic National al Nomenclaturii Stradale, pana in februarie va fi elaborata si adoptata Strategia privind dezvoltarea functiei publice, iar pana in martie va fi adoptata si Strategia privind formarea profesionala 2016-2020.

Institutul National pentru Administratie ar urma sa aiba o lege de infiintare pana in luna iulie si tot pana atunci va fi elaborata si Strategia Nationala a Locuirii. De asemenea, pana in luna martie vor fi elaborate directiile strategice si masurile privind reforma administrativ-teritoriala, va fi aprobata Strategia Generala de Descentralizare, iar pana in aprilie va fi adoptata Strategia de Dezvoltare Teritoriala a Romaniei si cea de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii.

Vicepremierul Vasile Dincu a mai spus ca, printre altele, in 2016 vor fi finantate cel putin 482 de obiective (sali de sport, complexuri sportive, asezaminte culturale, bazine de inot, lucrari de prima urgenta, patinoare artificiale, centre sociale, camine de batrani, reparatii si consolidari monumente istorice, piete agro-alimentare etc), dintre care aproximativ 300 au termen de finalizare in acest an.

Sursa foto: jurnalul